Ce documente să soliciți când cumperi o mașină la mâna a doua? Ce este raportul VIN și la ce folosește?

Ce documente să soliciți când cumperi o mașină la mâna a doua? Ce este raportul VIN și la ce folosește?

Pentru a cunoaște istoricul unei mașini, mai multe documente sunt utile. Dintre acestea, amintim cartea de service a mașinii second hand pe care vrei să o cumperi, facturile reparațiilor, certificatul de înmatriculare, dar și certificatul situației administrative.

Înainte de a achiziționa o mașină second-hand nu trebuie să neglijezi etapa de verificare a actelor și să ceri un maxim de informații de la vânzător pentru a-ți da seama de eventualele vicii ascunse, evitând necazuri ulterioare. 

Pe lângă aceste documente, un raport VIN cu istoricul vehiculului îți va da un plus de informații și îți va permite să confrunți datele vânzătorului cu acelea din raport – obținut din baze de date externe, imposibil de manipulat/ modificat.

ADVERTISING

De ce este important să cunoaștem istoricul unei mașini?

Atunci când ne dorim să achiziționăm o mașină second hand, este recomandat un istoric al vehiculului pentru că este vorba de o investiție pe care o faci, dar și pentru că îți pasă de sănătatea ta și a familiei tale – dorești o mașină fiabilă. Acest lucru îți permite, printre altele să știi dacă mașina respectivă a fost bine întreținută de către fostul proprietar, într-un service autorizat, dacă mașina a fost accidentată, câți proprietari a avut înainte, afli kilometrajul real, unde a mai fost înmatriculată etc.

Conform studiilor recente, 47% din mașinile second-hand puse la vânzare prezentau anomalii. Aceste informații arată importanța culegerii a cât mai multor date cu privire la mașina scoasă la vânzare pentru a evita să te confrunți cu vicii ascunse sau cu unele reparații ulterioare cumpărării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Care sunt documentele pe care trebuie să le ceri vânzătorului pentru a cunoaște istoricul?

Dacă te-ai gândit să cumperi o mașină de ocazie, iată care sunt documentele pe care să le soliciți vânzătorului. Unele sunt obligatorii pentru a încheia tranzacția și ca să-ți înmatriculezi noua mașină pe numele tău.

În esență, sunt documente care trasează viața mașinii:

  • Cartea de service: permite urmărirea operațiunilor de întreținere, de reparare și de revizie a vehiculului. Un fapt ce îți indică dacă mașina a fost întreținută în mod regulat și dacă frecvența a fost respectată.
  • Facturile: în general acestea sunt furnizate cu cartea service. Dacă nu este cazul, nu ezita să le ceri de la vechiul proprietar. Acestea atestă reparațiile și întreținerile realizate la profesioniști în domeniu, la un service specializat spre exemplu. Vei putea în egală măsură controla coerența kilometrajului indicat pe computerul bord și asupra facturilor.
  • Procesele verbale ale controalelor tehnice. Și acestea sunt importante atunci când ai nevoie de istoric mașină. Astfel, te vei asigura de faptul că mașina a fost verificată în mod regulat și care sunt defectele menționate pe procesele verbale.
  • Talonul mașinii. Acest document, cunoscut în egală măsură sub denumirea de certificat de înmatriculare, îți este util atunci când ai nevoie de , îți permite să vezi dacă documentele justificative sunt la zi și dacă numele proprietarului coincide cu numele celui care o vinde. Este în egală măsură util să verifici dacă numerele de înmatriculare corespund cu cele înscrise pe cele de pe certificate precum și corectitudinea codului VIN. Este vorba despre numărul de identificare al mașinii.
ADVERTISING

Comandă un raport cu istoricul mașinii 

Aminteam la începutul articolului că un raport VIN, generat pe baza seriei de șasiu a mașinii, este necesar ca să cumpărați în cunoștință de cauză. Îl puteți comanda pe site-ul Automoli, alături de alte documente suplimentare care întregesc istoricul autovehiculului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇