5 articole cu care să îți echipezi mașina pentru iarnă

5 articole cu care să îți echipezi mașina pentru iarnă

Dacă urmărești, cel puțin din când în când, știrile, cu siguranță nu ți-au scăpat cele de la începutul fiecărei ierni, în care autoritățile se plâng că (iar) au fost luate pe nepregătite și de aceea nu pot să deszăpezească drumurile la timp. Așa că, cel mai bine e să nu te lași pe ultima sută de metri, ca să nu te găsească prima ninsoare dezechipat. 

Iar dacă te întrebai ce anume includ pregătirile pentru iarnă când vine vorba de mașina personală, ai aici 5 articole ce nu ar trebui să îți lipsească: 

1. Anvelopele

ADVERTISING

Dacă de celelalte accesorii te poți lipsi, anvelopele de iarnă sunt obligatorii și cel mai bine e să începi cu ele. Argumentul cel mai important în a anvelope de iarnă e legat de siguranță (a ta și a celorlalți participanți la trafic), pentru că acestea au o aderență mai ridicată pe carosabil, ce îmbunătățește performanțele de frânare. Un argument suplimentar îl reprezintă sancțiunea: dacă nu te conformezi, riști să primești între 9 și 20 de puncte-amendă, iar până la 31 decembrie 2022 un punct-amendă este 145 de lei, ceea ce înseamnă că poți ajunge și la 2900 de lei doar pentru că nu ți-ai echipat corespunzător mașina pentru iarnă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum le alegi?

În funcție de dimensiunile corespunzătoare și de brandul mașinii tale, gama e destul de variată, iar prețurile pleacă de la 150-200 de lei și pot ajunge și la aproximativ 3000 de lei, pentru anvelope de la branduri premium, precum Pirelli. Site-urile de profil te pot ghida în această alegere; spre exemplu, pe Anvelope-oferte.ro găsești, pe lângă modele diverse, însoțite de toate detaliile de care ai nevoie, și recenzii de la cumpărători, care se pot dovedi utile în a lua o decizie.

2. Racleta de gheață

ADVERTISING

Fie că alegi o racletă simplă sau una telescopică, fie că alegi varianta 2 în 1 a „periei cu racletă”, acest accesoriu nu ar trebui să-ți lipsească pe timpul iernii, pentru că nimic nu e mai frustrant și mai neplăcut decât îndepărtarea gheții de pe parbriz fără o unealtă adecvată.

Dacă vrei ca operațiunea să fie și mai facilă, te poți înarma și cu un spray de dezghețare a geamurilor și parbrizului. 

3. Lopata

Nu știi niciodată când rămâi înzăpezit; și chiar dacă nu e primul lucru pe care te gândești să îl pui în mașină odată cu venirea iernii, e mai bine să îl ai, decât să îți lipsească.

Eventual, poți cumpăra una ergonomică (cu coadă ajustabilă), ca să nu îți ocupe foarte mult spațiu. 

4.  Sare gemă, nisip sau așternut pentru pisici

E mai puțin important dacă alegi sarea gemă sau nisipul dedicat pisicilor, câtă vreme nu pleci la drum fără ele. Ceea ce contează e să ai ce presăra peste zăpada, gheața sau poleiul de pe carosabil, pentru a împiedica deraparea. 

5. Reflectoare de urgență 

Pe timp de iarnă, circulația nu e îngreunată doar de zăpada și poleiul de pe carosabil, ci și de ninsoarea și ceața care diminuează mult vizibilitatea. De la triunghiurile reflectorizante (de altfel, obligatorii potrivit Codului rutier), până la lămpile de semnalizare de urgență, alege ce crezi că ți se potrivește, dar asigură-te că vei avea cu ce semnaliza în ipoteza unei opriri de urgență pe timp de iarnă.

Mai poți lua cu tine, în plus, cabluri auto pentru transferul de curent, o coardă de tractare, o pereche de mănuși, o pătură groasă și o sticlă de lichid de parbriz rezistent la îngheț. Cu toate aceste accesorii, vei putea face față cu succes oricăror provocări din timpul sezonului rece.