Încep înscrierile la grădiniță: Repartizarea copiilor în grupe se va face prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică

Încep înscrierile la grădiniță: Repartizarea copiilor în grupe se va face prin tragere la sorți sau în ordine alfabetică

Luni se depun dosarele pentru înscrierea la creșă și la grădiniță. Din acest an, regulile s-au schimbat. Ministerul a impus prin lege tragerea la sorţi sau repartizarea copiilor în ordine alfabetică. Ca și anul trecut, sunt însă prea puține locuri.

Înscrierile la creşă şi grădiniţă încep luni. În următoarele trei săptămâni, părinţii pot depune dosarele pentru a-şi înscrie copiii la creşă şi grădiniţă pentru prima oară: la creșă vor merge cei care au între trei luni și trei ani, iar la grădiniță cei cu vârste între trei și șase ani. Pentru al doilea an consecutiv, grupa mijlocie este obligatorie.

ADVERTISING

Anul acesta înscrierea la creşă şi la grădiniţă vine şi cu o noutate. Repartizarea copiilor în grupe se va face în mod aleatoriu, în funcţie de decizia Consiliului de Administraţie a unităţii de învăţământ - fie prin tragere la sorţi, fie prin ordonare alfabetică.

Prin această măsură se încearcă să se pună capăt acelui sistem paralel de alegere a cadrului didactic de către părinţi, relatează TVR Info.

"A existat o decizie a CNCD care a recomandat această procedură pentru că au fost reclamații. În mod deosebit pe segregare, inclusiv cu fundal etnic. Directorii sunt mulțumiți și încurajează această procedură, pentru că s-au terminat drumurile și cadourile, florile și presiunile", a declarat Daniela Vișioianu, expert în educaţie.

ADVERTISING

De exemplu, la Grădiniţa numărul 23 din sectorul 2 al Capitalei sunt disponibile 46 de locuri la creşă şi aproape 90 de locuri la grădiniţă, la grupa mică şi mijlocie. Grădiniţa a fost parţial consolidată şi reabilitată, curtea şi locurile de joacă au fost refăcute, iar copiii mănâncă zilnic mâncare proaspătă gătită în cele două bucătării ale instituţiei.

"Cererea este foarte mare mai ales la nivelul antepreşcolar. Anul trecut nu am reuşit să îi primim pe toţi, am avut un număr dublu de dosare respinse", a spus Elena Tănăsescu, directoarea grădiniţei.

ADVERTISING

Părinţii pot trece pe fişa de înscriere trei opţiuni. Pe 14 iunie vor fi afişate listele cu copiii înscrişi şi locurile rămase libere pentru etapa a doua.

Guvernul a aprobat recent cifrele de şcolarizare pentru anul şcolar 2024-2025. Pentru creşe şi grădiniţe a fost alocat un număr de 665.000 de locuri. Este insuficient, aşa că mii de părinţi vor fi nevoiţi să caute soluţii în privat atât pentru creşă, cât şi pentru grădiniţă.

Calendarul înscrierii la creșă și grădiniță

  • 14 iunie: se vor afişa listele copiilor înscrişi şi locurile libere după prima etapă de înscriere.
  • 17 iunie - 5 iulie: cea de-a doua etapă de înscriere. Vor fi anunţate listele copiilor înscrişi şi locurile rămase libere.
  • 19 - 29 august: etapa de ajustări – înscrierea copiilor care nu au fost înscrişi în primele două etape şi care nu au participat la înscriere.
  • 30 august: se vor afişa listele copiilor înscrişi şi numărul de locuri libere după etapa de ajustări.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇