Elveția a câștigat Eurovision 2024 (Video)

Elveția a câștigat Eurovision 2024 (Video)

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi non-binar. Se încheie astfel o ediție a Eurovision marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului și de o premieră, descalificarea unei țări din competiție.

„Sper că această competiţie va putea continua să încurajeze pacea şi demnitatea pentru fiecare”, a declarat artistul, în vârstă de 24 de ani, care a obţinut 591 de puncte, oferind Elveției al treilea trofeu relatează AFP. Aceasta este prima victorie a Elveţiei de la „Ne partez pas sans moi” interpretat de Celine Dion în 1988.

ADVERTISING

The Code spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie", a afirmat anterior Nemo, citat de Agerpres.

Nemo - The Code (LIVE) | Switzerland🇨🇭| Grand Final | Eurovision 2024

Nemo a obţinut 365 de puncte, dar a cucerit şi publicul, care i-a adus 226 de puncte, permiţându-i cu 591 de puncte să-l depăşească pe favoritul croat Baby Lasagna, care a întrunit 547 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul trei (453 de puncte), iar Franţa pe locul patru (445 de puncte).

Votul publicului:

Clasamentul final

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezenţă la Malmo a generat controverse aprinse în timp ce ţara ei este în război împotriva Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, obţinând 323 de puncte cu cântecul "Hurricane".

ADVERTISING

Israelul s-a calificat în finala concursului muzical Eurovision de la Malmo, în Suedia, unde mii de persoane au manifestat împotriva participării acestei ţări la competiţie pe fondul războiului din Gaza.

Tânăra artistă Eden Golan şi-a asigurat joi locul în finală cu piesa "Hurricane", a cărei versiune iniţială a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.

Nemo a spart trofeul pe scenă

Nemo, câștigătorul Eurovision 2024, a spart trofeul când l-a aşezat pe scenă, dar a primit altul în schimb, relatează Reuters.

If there's a code for winning the Eurovision Song Contest, Nemo has broken it. They headed into the press conference to talk about their win.

Publicată de Eurovision Song Contest pe Sâmbătă, 11 mai 2024

Câştigătorul Eurovision primeşte trofeul oficial din sticlă al concursului, care are forma unui microfon clasic, cu detalii pictate. De asemenea, câştigătorul primeşte dreptul de a găzdui concursul în anul următor.

ADVERTISING

La ediția din acest an, pentru prima dată în istoria concursului, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

De asemenea, un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, potrivit Poliţiei, în urma demonstraţiilor din jurul arenei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇