Începe Eurovision 2024: Malmo se baricadează și eliberează pușcăriile. Se anunță proteste masive

Începe Eurovision 2024: Malmo se baricadează și eliberează pușcăriile. Se anunță proteste masive
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Concursul Eurovision 2024 începe, marţi, în oraşul Malmo din sudul Suediei, fiind marcat de războiul din Gaza. În centrul controversei se află participarea Israelului la competiția muzicală cu o istorie de aproape 70 de ani, care începe pe 7 mai și se încheie cu finala din 11 mai.

Anders Puschel, locuitor din Malmo, a declarat pentru AFP că va participa la o demonstraţie pe 9 mai, în aceeaşi zi în care Israelul va concura în a doua semifinală. ”În timpul războiului în curs de desfăşurare, participarea Israelului ar trebui să fie interzisă în acelaşi mod în care au interzis Rusia”, a declarat acesta pentru sursa citată, transmite News.ro.

În 2022, radiodifuzorii ruşi au fost excluşi din Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) - care supraveghează competiţia - în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

"Mesajul a fost că nu ne plac oamenii care nu respectă standardele democratice", a declarat antropologul şi specialistul Eurovision Lisanne Wilken.

ADVERTISING

De la începutul anului, mai multe petiţii au cerut excluderea Israelului. De asemenea, au fost făcute ameninţări directe la adresa cântăreţului care reprezintă Israelul, Eden Golan, ameninţări pe care EBU le-a condamnat rapid.

În interiorul Malmo Arena, organizatorul a interzis toate steagurile, altele decât cele ale ţărilor participante - cu excepţia steagului curcubeu Pride - o regulă de lungă durată, potrivit EBU.

Eden Golan for Israel 🇮🇱 | Eurovision 2024

Mitinguri pro-palestiniene

Mii de persoane sunt aşteptate să participe la mitinguri pro-palestiniene pe tot parcursul săptămânii în oraş, care este decorat cu steaguri multicolore.

"Nu m-aş fi gândit niciodată că vom deveni un astfel de eveniment politic pe scena mondială", a declarat Karin Karlsson, directorul general al evenimentului Eurovision pentru oraşul Malmo.

Cu puţin peste 360.000 de locuitori - şi 186 de naţionalităţi - "toată lumea trăieşte în Malmo şi toate conflictele se reunesc într-o zonă foarte mică, ceea ce creează fricţiuni", a declarat pentru AFP Andreas Onnerfors, profesor de istoria ideilor şi specialist în Eurovision.

ADVERTISING

Majoritatea populaţiei suedeze de origine palestiniană locuieşte, de asemenea, în oraşul-port, care este al treilea ca mărime din ţara scandinavă şi care se pregăteşte să primească aproximativ 100.000 de vizitatori.

Securitatea este o preocupare majoră, mai ales că Suedia şi-a ridicat nivelul de alertă teroristă anul trecut, în urma unei serii de proteste care au implicat profanări ale Coranului.

Controalele de securitate au fost intensificate, în special în ceea ce priveşte accesul la diversele situri, unde pungile vor fi în mare parte interzise.

Prezenţa poliţiei a fost, de asemenea, consolidată, cu întăriri venite din Norvegia şi Danemarca, iar poliţiştii vor fi mai puternic înarmaţi decât în mod normal în timpul săptămânii.

Demonstraţiile vor fi strict controlate şi, ca măsură de precauţie, celulele din închisori au fost golite şi deţinuţii au fost trimişi în alte părţi din Suedia pentru a face loc în cazul unui număr mare de arestări.

ADVERTISING

Eurovision 2024, un eveniment mai sumbru

Ca un semn al controversei din jurul concursului, mai mulţi artişti suedezi care urmau să participe la festivităţile din jurul evenimentului s-au retras. Festivităţile se vor desfăşura în continuare, dar într-o manieră mai calmă.

"Malmo este un oraş petrecăreţ... cel mai trist lucru este că s-ar putea să fie mai puţini locuitori din Malmo care să participe", a declarat Karlsson.

EBU a adoptat sloganul "United by Music" (Uniţi prin muzică), împrumutat de la ediţia din 2023, care a fost organizată în Marea Britanie, deoarece Ucraina, câştigătoarea din 2022, afectată de război, nu a putut să o găzduiască.

Un alt localnic, Yair Elsner, organizează de asemenea un miting la 9 mai, dar pentru a sărbători participarea israeliană.

"Vom fi acolo cu steaguri suedeze şi steaguri israeliene", a declarat el pentru AFP, adăugând că aceștia urmăresc să arate "ceva pozitiv".

Cine sunt favoriții la concursul muzical Eurovison 2024

Pe 7 şi 9 mai vor avea loc semifinalele în care 11 din cele 37 ţările participante vor fi eliminate, urmând ca la finala din 11 mai să participe reprezentanţii a 26 de ţări.

Marea favorită este Croaţia, care, cu victoria Baby Lasagna, ar putea câştiga primul Eurovision din istoria acestei țări, potrivit Mediafax.

La ediția din acest an, România nu participă.

În topul favoriților, Croaţia este urmată de Elveţia, reprezentată de rapperul Nemo, care va veni pe scenă cu „The Code”, o melodie care apare deja ca un manifest LGBTQ+ în care se laudă libertatea şi incluziunea.

Clasamentul favoriților este completat de Ucraina, care ar putea oferi o surpriză. Această țară a câștigat Eurovisionul deja de trei ori: în 2004 cu „Wild Dances” de Ruslana; în 2016 cu „1944” de Jamala şi în 2022 cu „Stefania” de Kalush Orchestra.

Melodia „Teresa & Maria”, adusă pe scenă de alyona alyona & Jerry Heil, vânează al patrulea succes pentru această țară.

Eurovision Official Roundup: All 37 Songs Of Eurovision 2024 | #UnitedByMusic

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇