Laptele de măgăriță - tot ce trebuie să știi despre acesta înainte de a-l consuma sau a-l folosi în rutina de îngrijire a pielii

Laptele de măgăriță - tot ce trebuie să știi despre acesta înainte de a-l consuma sau a-l folosi în rutina de îngrijire a pielii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se spune că însăși Cleopatra folosea laptele de măgăriță pentru a-și conserva frumusețea. Există numeroase legende cu privire la laptele acesta folosit încă din Antichitate pentru proprietățile lui miraculoase. Astăzi, acesta nu este la fel de popular, mai ales în Europa, unde a apărut de curând și încă este privit cu neîncredere. De fapt, acest tip de lapte este pe cât de ciudat, pe atât de bun pentru sănătate. Laptele de măgăriță este foarte interesant și se poate utiliza în mai multe feluri. 

Dacă vrei să afli mai multe despre legenda laptelui de măgăriță și care sunt beneficiile sale, citește în continuare acest articol!

1.  Laptele de măgăriță – de ce este atât de special

Foto: Erwan Hesry/ Unsplash.com

Despre laptele de măgăriță se spunea încă din anul 51 înainte de Hristos că aducea beneficii oamenilor. Cleopatra se crede că îl utiliza pentru proprietățile sale emoliente și calmante. Aceasta făcea băi cu lapte de măgăriță care o ajutau să-și mențină pielea fină. Mai târziu, însuși Hipocrate a relatat despre beneficiile pe care îl are consumul de lapte de măgăriță și îl utiliza ca alternativă la variantele clasice de tratament pentru artrită, probleme dermatologice sau tuse. Astăzi, acest produs se găsește pe piață la un preț destul de mare. Acest lucru se datorează faptului că se obține mai greu. O măgăriță produce puțin lapte și poate fi mulsă doar 6 luni pe an.  

ADVERTISING

Ceea ce face acest tip de lapte atât de special este faptul că se aseamănă foarte mult cu cel matern. Măgarii au procesul de digestie al alimentelor ca oamenii, iar din acest motiv felul în care absorb aceștia nutrienții este la fel. Laptele de măgăriță, spre deosebire de cel de vacă, conține mult mai mulți nutrienți și puține grăsimi. La fel ca laptele matern, în acesta se găsește un conținut bogat de lactalbumine. Alte vitamine și minerale importante pe care acesta le are sunt calciu, vitamina B1, A, B2, B6, C, E, D, magneziu, fosfor și acizi grași omega 3. Lactoferina și lizozima sunt alți compuși comuni laptelui matern. Aceștia au efect bactericid, antiinflamator și antimicrobian.

2.  Laptele de măgăriță - beneficiile surprinzătoare și proprietățile uimitoare

Datorită tuturor vitaminelor pe care acesta le conține, laptele de măgăriță are numeroase beneficii pentru organism. Chiar dacă poate părea ciudat pentru unii să îl consume, este bine de știut că este un produs sigur. De aceea, acest tip de lapte se găsește pe piață, fiind excelent pentru ameliorarea diverselor afecțiuni. Singurele contraindicații în cazul laptelui de măgăriță sunt ca acesta să nu fie consumat nepasteurizat în prealabil, pentru că poate conține diverse bacterii sau toxine, chiar dacă acesta are proprietăți antimicrobiene. În plus, nu se recomandă persoanelor cu intoleranță la lactoză. Printre beneficiile laptelui de măgăriță se numără următoarele:

  1. Conținut bogat în Omega 3 – Laptele de măgăriță ajută la o bună funcționare a organismului datorită acizilor grași Omega 3. Aceștia ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL sau colesterol rău, reducerea trigliceridelor, îmbunătățirea coagulării sângelui, reducerea stresului și a inflamației. Pentru că are densitatea nutrițională ridicată, laptele de măgăriță ajută la scăderea în greutate.
  2. Crește imunitatea – Există studii care arată îmbunătățirea imunității corpului prin consumul laptelui de măgăriță, chiar și în cazul persoanelor în vârstă. Acesta stimulează celulele care luptă împotriva bolilor, eliberarea de celule T și macrofage. Proteina din zer pe care o conține ajută în lupta cu infecțiile, ceea ce scade riscul apariției diverselor afecțiuni. De asemenea, proteinele antimicrobiene din laptele de măgăriță (lactoferina, lizozimul și lactoperoxidază) ajută la scăderea riscului de infecții ale glandelor mamare.
  3. Potrivit pentru diabetici – Deși încă se studiază acest lucru, se crede că prin consumul de lapte de măgăriță se poate îmbunătăți toleranța insulinei și reglarea nivelului de glucoză prezent în sânge. Se consideră benefic în cazul diabetului de tip 2 datorită cazeinei.
  4. Îmbunătățirea digestiei –  Laptele de măgăriță este antimicrobian, având un efect benefic în afecțiuni ale stomacului ce pot fi cauzate de anumite bacterii sau de viruși. Consumul regulat poate produce bacterii intestinale bune. 
  5. Potrivit pentru cei care au alergie la laptele de vacă – Un avantaj al laptelui de măgăriță este că se aseamănă foarte mult cu cel provenit de la mamă. Acesta are un conținut crescut de zer și un conținut scăzut de cazeină, ceea ce îl face potrivit pentru cei care nu tolerează laptele de vacă. În cazul copiilor, există formule de hrană cu lapte de măgăriță.
  6. Creșterea nivelului de calciu – Dacă vei compara laptele de vacă cu cel de măgăriță vei vedea că acesta din urmă are mult mai multă lactoză, cu rol benefic în fixarea calciului în oase. Laptele de măgăriță conține de asemenea și calciu și vitamina D, fiind recomandat femeilor care sunt la menopauză sau persoanelor predispuse la afecțiuni ale oaselor cum ar fi osteoporoza.
  7. Efecte benefice asupra pielii – Cleopatra nu se înșela atunci când folosea lapte de măgăriță pentru uz extern pentru îmbunătățirea aspectului pielii. Datorită vitaminelor pe care le conține, laptele acesta ajută la combaterea iritațiilor, stimularea reînnoirii celulare și încetinirea procesului de îmbătrânire. Laptele de măgăriță are un conținut crescut de vitamina C, D și A.
  8. Folosit ca tratament pentru tuse convulsivă – Cu mult timp în urmă, când nu existau antibiotice pentru tuse convulsivă, laptele de măgăriță era un bun remediu natural. În tradiția românească, această tuse s-a supranumit tuse măgărească. Laptele de la măgăriță conține o enzimă numită lipozimă care este un excelent antibiotic natural. Această enzimă ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii și inhibă răspândirea bacteriilor, având efecte antivirale, antibacteriene și analgezice.
  9. Ajută la vindecarea rănilor – Fie că e vorba de zgârieturi, fie de răni chirurgicale, laptele de măgăriță poate ajuta la vindecarea lor mai rapidă, prin folosirea în diverse creme cu uz extern. Efectul acesta benefic se datorează proteinelor și peptidelor bioactive.
ADVERTISING

3. Lapte de măgăriță la copii. Ce beneficii are laptele de măgăriță pentru bebeluși

Laptele de măgăriță poate fi consumat cu încredere și de către copii, fiind chiar iubit de bebeluși pentru gustul său dulce. Laptele matern este în proporție de 97% similar cu cel de măgăriță, ceea ce oferă organismului numeroase beneficii. Bebelușii pot dezvolta alergii la alimentele care le sunt introduse în dietă. Majoritatea tipurilor de alergii prezente la bebeluși sunt la lapte, ouă și la pește. În cazul laptelui de măgăriță, fiind atât de apropiat cu laptele matern, riscul de alergie este minim. Acest lapte este o variantă mult mai bună decât orice alt tip de lapte animal, iar de aceea este utilizat în formulele de hrană pentru bebeluși. În plus față de proprietatea lui antialergică, laptele de măgăriță are numeroase beneficii pentru sănătatea copiilor.

În cazul nou-născuților, laptele de măgăriță consumat regulat ajută la diminuarea simptomelor bolii de reflux gastro-esofagian. În plus, reglează metabolismul lipidic și glucidic. Datorită rolului său antibacterian, ajută micuții prin prevenirea infecțiilor gastrointestinale. Laptele de măgăriță are mai multă vitamina D decât orice tip de lapte animal. Acest lucru înseamnă cu ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, osos, muscular și nervos. În plus, sunt multe alte vitamine pe care laptele acesta le conține și micuțul tău poate beneficia de ele. Printre acestea se numără vitaminele A, B, C, D și E, precum și minerale, cum ar fi calciul, fosforul, magneziul, cuprul, zincul și fierul.

Laptele de măgăriță conține lizozim, o enzimă importantă cu efecte antibacteriene și antivirale care se regăsește și în laptele de la mamă. Lizozimul apare în a doua lună de alăptare, pentru a ajuta la întărirea sistemului imunitar al bebelușului care e atât de slab dezvoltat inițial. De aceea, se consideră că laptele de măgăriță ajută la imunitate, precum și la ameliorarea diverselor afecțiuni, fiind ca un antibiotic natural. Tusea convulsivă este una dintre cele mai grave afecțiuni care poate apărea la sugari, fapt pentru care aceștia sunt vaccinați. Laptele de măgăriță ajută la diminuarea simptomelor asociate acestei afecțiuni.

ADVERTISING

4.  Laptele de măgăriță: la ce este bun. Consum și utilizări

Laptele de măgăriță se poate folosi atât pentru uz intern, cât și extern, în funcție de scopul pentru care dorești să îl utilizezi. Cum am menționat în acest articol, laptele provenit de la măgăriță are numeroase beneficii pentru organism. Acesta poate fi consumat pentru proprietățile lui antimicrobiene, antibacteriene, antialergice și pentru numeroasele vitamine și minerale pe care le conține. Poți să te bucuri de toate efectele lui consumându-l ca atare sau sub formă de pastile. 

Dacă ai o măgăriță sau ai contact cu o fermă de măgărițe care îți furnizează lapte, trebuie să respecți câteva sfaturi. Laptele proaspăt trebuie să fie fiert pentru 15-30 de secunde la o temperatură care să depășească 75 de grade Celsius. Acest pas este esențial pentru a ucide potențialele bacterii rele sau toxine pe care le poate conține. În magazine, laptele de măgăriță se găsește destul de rar, însă există posibilitatea să îl poți cumpăra sterilizat, gata pentru consum. 

Cel mai des, laptele de măgăriță se găsește în farmacii sau magazine naturiste, ca supliment alimentar. Poți să-l găsești sub mai multe forme, fie comprimate masticabile sau pastile care se înghit cu apă. Laptele de măgăriță poate fi oferit și copiilor sub formă de pastile.

Pentru uz extern, laptele de măgăriță se utilizează pentru efectele lui emoliente, hidratante, anti-îmbătrânire și regenerante. Acesta se folosește des în industria cosmetică sub formă de creme, geluri, loțiuni, măști sau săpunuri. Fiind bogat în vitamine, oligoelemente și minerale, laptele de măgăriță oferă pielii un aspect mai plăcut, conferindu-i hidratarea de care are nevoie. Acest tip de lapte, asemenea acidului hialuronic, are capacitatea de a reține apă, ceea ce ajută la o bună hidratare.

Laptele de la măgăriță se utilizează și în scop dermatologic, în afecțiuni ale pielii. Acesta contribuie la ameliorarea iritației și are efect antibacterian. Laptele este folosit și în balsamuri și șampoane pentru a vindeca afecțiunile scalpului. Dermatita atopică este o problemă comună a pielii care poate fi ameliorată prin aplicarea unui tratament cu conținut de lapte de măgăriță. Alte afecțiuni dermatologice ce pot fi ajutate de un tratament pe baza acestui lapte sunt psoriazisul, eczemele sau acneea. Datorită conținutului de lactoferină și lizozim este împiedicată acumularea de bacterii și astfel scade riscul de infecție.

În scop medical, diverse pastile cu conținut de lapte de măgăriță organic liofilizat pot fi prescrise pentru afecțiuni cum ar fi cele gastrointestinale, respiratorii și pulmonare, stafilococi, colesterol crescut și diferite probleme alimentare. Este important ca acestea să fie recomandate de medicul specialist sau să întrebi medicul de familie înainte de a lua orice fel de supliment alimentar. În cazul copiilor, laptele de măgăriță poate fi recomandat în cazul apariției alergiei la laptele de vacă. Cel de măgăriță se consideră hipoalergenic, fiind atât de asemănător cu laptele matern.

Proprietățile antiîmbătrânire ale laptelui de măgăriță sunt foarte apreciate peste tot în lume. Așadar, ca uz extern, acest lapte este folosit foarte des. Proteinele din el sunt antioxidanți care protejează celulele din corp de deteriorarea oxidativă. Procesul de îmbătrânire nu poate fi evitat, însă poate fi încetinit printr-un stil de viață sănătos, o bună îngrijire și exerciții fizice. Pielea poate fi ajutată prin aplicarea diverselor creme speciale. Toate vitaminele laptelui de măgăriță pot fi absorbite cu ajutorul lor și alături de o cură internă. Pentru a vedea rezultate este nevoie să consumi constant lapte, precum și să utilizezi zilnic cremele din rutina ta de îngrijire.

În concluzie, laptele de măgăriță este un produs special, pentru că oferă foarte multe beneficii organismului. Spre deosebire de orice alt tip de lapte, acesta are mult mai multe vitamine, minerale și oligoelemente ce contribuie la sănătate. Este singurul care se aseamănă atât de mult cu laptele matern, făcându-l potrivit atât pentru bebeluși, cât și pentru adulți. Acum că ai aflat cât de bun este, îl vei încerca?

Sursă foto: Unsplash.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇