Liceul din România cu cea mai mare eficiență energetică: Consumul anual de energie a fost redus cu 60%

Liceul din România cu cea mai mare eficiență energetică: Consumul anual de energie a fost redus cu 60%
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești este cea mai mare unitate de învățământ public din România renovată conform standardelor UE pentru clădiri cu consum de energie aproape zero (NZEB). Consumul anual de energie al școlii a fost redus cu 60%, iar o mare parte din energia consumată este produsă la fața locului de panouri solare fotovoltaice și termice.

O clădire cu standardul NZEB are o performanță energetică foarte ridicată, iar necesarul său de energie este produs din surse regenerabile, produsă la fața locului sau în apropiere.

Performanța energetică ridicată a unei clădiri înseamnă că, de fapt, consumul său de energie este foarte scăzut. Conceptul NZEB implică aplicarea în comun a unor măsuri de energie regenerabilă și eficiență energetică.

ADVERTISING

Odată cu renovarea energetică a liceului din Ploiești, care a început vara trecută, consumul mediu anual de energie al clădirii a fost redus cu 60%. Școala produce acum energie electrică și căldură cu panouri solare fotovoltaice și termice, potrivit Balkan Green Energy News.

Liceul își poate acoperi aproape integral din surse proprii consumul de energie în timpul verii, potrivit site-ului proiectului România Eficientă în cadrul căruia s-a desfășurat renovarea în valoare de un milion de euro.

România Eficientă este un proiect derulat de Energy Policy Group și susținut de OMV Petrom.

Renovarea clădirii liceului "Elie Radu" din Ploiești este prima investiție privată de acest tip și cel mai amplu proiect de renovare al unei școli publice din România la standardele NZEB.

Ghid de renovare la standarde nZEB a şcolilor din România

Fondurile au fost puse la dispoziție de OMV, iar companiile Signify și Electrica Group au contribuit cu echipamentele necesare.

ADVERTISING

Proiectul își propune să sprijine îndeplinirea de către România a obiectivelor stabilite pentru anul 2030 de reducere a emisiilor de carbon și de creștere a eficienței energetice.

Ce lucrări au fost făcute

Clădirea renovată include clasele și un cămin cu o suprafață totală de 1.500 de metri pătrați. Spațiile sunt folosite de aproximativ 250 de elevi și 60 de membri ai personalului didactic, iar în cămin sunt cazați aproximativ 80 de elevi.

Lucrările de reabilitare au fost făcute atât în exteriorul, cât și în interiorul clădirii și au inclus următoarele etape:

  • izolarea pereților exteriori, a terasei și a podelelor de la parter, situate deasupra subsolului neîncălzit, cu vată minerală bazaltică de 15 cm grosime și polistiren extrudat ignifug de 12 cm și 20 cm;
  • înlocuirea completă a ușilor și ferestrelor cu tâmplărie din aluminiu eficient energetic;
  • înlocuirea surselor de iluminat fluorescente și incandescente cu becuri LED, cu o eficiență energetică sporită și o durată de viață mai mare, și instalarea unui sistem smart de control de la distanță;
  • instalarea a 14 panouri solare, cu o capacitate totală de 410 W;
  • instalarea unui sistem propriu de încălzire a apei cu 10 panouri termice solare și de stocare în 10 boilere cu o capacitate totală de 3.000 de litri;
  • înlocuirea conductelor și a caloriferelor din întreaga clădire;
  • schimbarea tuturor elementelor existente de încălzire cu unele noi și dotarea lor cu reglaj prin termostat;
  • montarea unor echipamente de filtrare a aerului cu sistem de recuperare a căldurii și dotarea sălilor de clasă cu echipament de purificare a aerului;
  • instalarea de elemente de umbrire pe ferestrele expuse la lumina solară.
ADVERTISING

UE va trece de la clădirea cu energie aproape zero la clădirea cu emisii zero

Directiva UE privind performanța energetică a clădirilor a obligat țările UE să se asigure, până la sfârșitul anului 2020, că toate clădirile noi au consum de energie aproape zero, în timp ce toate clădirile publice noi trebuie să aibă consum de energie aproape zero după 31 decembrie 2018.

Comisia a propus, în decembrie 2021, revizuirea directivei prin trecerea de la standardul NZEB (clădiri cu consum aproape zero de energie) la ZEB (clădiri cu consum zero de energie).

Standardul ZEB urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2027 la toate clădirile publice noi, iar de la 1 ianuarie 2030 la toate clădirile noi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇