Primele patru luni ale acestui an s-au dovedit unele dintre cele mai dificile de la începerea războiului cu Rusia, acum doi ani. Următoarea fază a conflictului poate aduce schimbări importante pe câmpul de luptă.
Forțele ucrainene bat în retragere pe aproape toată linia frontului, în fața unei armate ruse refăcute, susținute de o economie pusă pe picior de război și sprijinită masiv de China și Coreea de Nord.
Aliații Kievului au întârziat cu ajutorul și au ezitat să treacă la lupta de amploare cu Rusia. Anul acesta va fi unul greu pentru Ucraina după ofensiva sa dezamăgitoare din 2023, în care s-au investit atât de multe speranțe și resurse, se arată într-o analiză publicată de Newsweek.
Trupele ruse continuă să preseze pe tot sectorul estic al frontului, hotărâte să cucerească cu orice preț noi teritorii în regiunile Donețk, Lugansk, Harkov și Zaporojie. Actuala ofensivă lentă a Moscovei pune bazele unei campanii proaspete de vară.
Printre potențialele ținte ale noii ofensive se numără orașele Ceasiv Iar, aflat deja pe linia frontului și în pericol să cadă chiar înainte de vară, și Kupiansk, o poartă vitală către cel de-al doilea oraș important al Ucrainei, Harkov.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a arătat recent că ocuparea și stabilizarea de către Rusia a unui important sector la nord-vest de Avdiivka "oferă comandamentului rus posibilitatea de a alege fie să continue să împingă spre vest către obiectivul său operațional raportat la Pokrovsk, fie să încerce să se îndrepte spre nord pentru a efectua posibile operațiuni ofensive complementare ofensivei în jurul lui Ceasiv Iar".
Ceasiv Iar se află la doar 9,6 km est de Bahmut, multă vreme un punct fierbinte pe frontul din Donețk, chiar și după cucerirea sa de către trupele ruse în mai 2023. Situat pe un deal care oferă o vedere strategică asupra întregii zone și aproape complet abandonat de localnici, Ceasiv Iar e un punct vital pentru forțele ucrainene.
Orașul este și o poartă către Kramatorsk și Sloviansk, două obiective strategice pentru armata rusă în încercarea lor de a captura întreaga regiune Donețk.
Rușii vor să ia cât mai mult acum, Kievul pregătește lovituri la distanță
Este greu de spus dacă trupele Moscovei vor fi capabile să-și concentreze eforturile pentru o ofensivă mai puternică în vară, apreciază analistul militar rus Pavel Luzin, de la Fletcher School of Law and Diplomacy. "Nu sunt multe resurse pentru o ofensivă mai mare (…) Ceea ce vedem este că Rusia încearcă să împresoare o parte importantă a forțelor ucrainene Avdiivka (…), dar nu a reușit să facă acest lucru", a spus el.
E posibil ca Rusia să încerce să avanseze mai mult pentru a obține un răgaz pe care să-l folosească pentru a-și odihni și reface forțele decimate. Oficialii de la Kiev au avertizat în mai multe rânduri că Moscova este interesată doar de o încetare temporară a focului, nu de o pace de durată, a menționat Luzin.
Putin ar putea spera la un răgaz după ce ar ocupa regiunile Donețk și Lugansk, aflate de mult timp în centrul proiectului său de distrugere a suveranității Ucrainei. "Deocamdată, (rușii) vor să ia măcar Donețk și Lugansk. Problema este că Kremlinul susține că și regiunile Herson și Zaporojie sunt teritorii ruse", arată analistul.
În timp ce trupele sale sapă tranșee și încearcă să reziste, Kievul va căuta să perturbe cât mai mult posibil comunicațiile, logistica și industria Rusiei. Loviturile la mare distanță cu drone au devenit ceva obișnuit, iar Ucraina nu dă semne că își va reduce atacurile, în pofida dezacordului americanilor.
Sosirea versiunilor cu rază lungă de acțiune ale sistemelor americane de rachete ATACMS (MGM-140) îi va permite Kievului să lovească mai departe decât până acum.
Muniția cu rază mai mare de acțiune poate atinge ținte situate la 300 km distanță, aproape dublu față de muniția ATACMS furnizată anul trecut. Printre posibilele ținte se numără și podul Kerci din Crimeea, situat pe o arteră vitală de transport pentru logistica militară rusă.
Însă cu toate noile sale arme, Kievul are o fereastră limitată pentru a exploata din plin rachetele ATACMS. "Așa cum știm, rușii sunt capabili să se adapteze într-un timp scurt. Cred că avem până la două luni pentru a elimina cât mai multe obiective rusești de război înainte ca rușii să se adapteze", a spus Ivan Stupak, un fost ofițer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), actualmente consilier al comisiei de securitate și apărare a parlamentului de la Kiev.
Pe termen lung, Kievul ar putea să declanșeze o contraofensivă anul viitor, folosind consistentul pachet de ajutor militar oferit de Statele Unite și alte ajutoare occidentale, a declarat Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite.
Vin avioanele F-16: Ce vor schimba și ce nu pot face
Anul acesta s-ar putea înregistra și o schimbare importantă pe plan aerian. Ucraina așteaptă livrarea a zeci de avioane americane de luptă F-16. Kievul consideră că aceste aeronave ar întări apărarea împotriva rachetelor de croazieră și dronelor lansate asupra orașelor ucrainene, dar ar oferi și o ușurare trupelor de pe front aflate în bătaia necontenită a artileriei ruse.
Bombele cu ghidaj lansate de ruși au jucat un rol important în prima parte a acestui an, permițând aviației ruse să arunce muniție masivă asupra pozițiilor ucrainene de la o distanță relativ sigură.
Avioanele F-16 vor face linia frontului mai periculoasă pentru piloții ruși, întrucât ucrainenii vor folosi rachete aer-aer cu rază de acțiune de până la 500 km.
Cât timp Ucraina a tot așteptat avioanele F-16, Rusia a pierdut avioane. În ultimele luni s-a observat o creștere a aeronavelor ruse doborâte, inclusiv în spatele frontului. Aceste pierderi și presiunea suplimentată pusă pe avioanele rămase s-ar putea dovedi o provocare pentru forțele aeriene ruse în următoarele luni.
Cu toate acestea, oficialii de la Kiev și unii aliați au insistat că o mică flotilă de F-16 nu va putea schimba situația în ansamblu. Rămâne de văzut dacă puterile occidentale pot stăpâni provocările logistice și politice ale livrării unui număr mai mare de avioane care să-i confere Ucrainei supremația pe câmpul de luptă.
Cu siguranță, avioanele care vor veni vor contribui la consolidarea forțelor aeriene ucrainene reduse de doi ani de război. Piloții de la Kiev au supraviețuit atacului inițial al Rusiei, în ciuda imensei superiorități numerice a invadatorilor. Aviatorii ucraineni au avut rezultate mult peste așteptări, provocându-le pierderi serioase omologilor ruși și făcând zone mari din Ucraina prea periculoase pentru avioanele Moscovei.
Cum va continua războiul inegal din Marea Neagră
Războiul asimetric, de-a șoarecele și pisica, purtat pe mare va continua. Dronele și rachetele Kievului au pus mari probleme flotei ruse din Marea Neagră. Rusia și-a adaptat tacticile și apărarea, dar versiunile noi ale armelor ucrainene cu rază lungă de acțiune vor continua să prezinte amenințări pentru vasele ruse de război.
Acest pericol a obligat deja Moscova să-și retragă cele mai prețioase elemente navale din Crimeea, baza tradițională a flotei de la Marea Neagră și simbolul puterii maritime a Rusiei în regiune și în Marea Mediterană.
Kievul și-a dezvoltat constant drone navale și e de așteptat să continue și mai adânc în apele Rusiei eforturile de anihilare a acestei forțe maritime.
Lipsită de o marină militară semnificativă, Ucraina colaborează cu aliații săi pentru a procura noi vase rapide, inclusiv ambarcațiuni blindate de patrulare americane.
Deși rapide și moderne, micile ambarcațiuni nu vor putea să înfrunte direct flota rusă, sarcină care va reveni în continuare flotei asimetrice de drone maritime. Până acum, aceasta a obținut mai multe succese.
Ucraina își va petrece restul acestui an sperând să răsucească cuțitul în rănile Rusiei și să-i facă mai multe probleme pe mare, conchide analiza citată.
T.D.