Aproximativ 75 de ţări şi teritorii, ceea ce reprezintă o treime din nivelul mondial, au fost atinse în 2023 de utilizarea armelor explozive.
A existat un nivel de pagube ”fără precedent” asupra infrastructurilor civile şi populaţiilor, indică un raport anual al organizaţiei neguvernamentale Handicap International, publicat luni, transmite AFP.
Numărul civililor ucişi este în creştere de 122% față de 2022, potrivit raportului, ce recenzează de asemenea o creştere masivă a atacurilor contra infrastructurilor sanitare (763 incidente, în creştere cu 12% în 2023), instituţiilor de învăţământ (în creştere cu 80%) sau ajutorului umanitar.
Războiul din Fâşia Gaza, unde armata israeliană desfăşoară de peste şase luni o ofensivă ca răspuns la un atac terorist fără precedent comis de mişcarea palestiniană Hamas în 7 octombrie, a contribuit substanţial la aceste cifre, adaugă raportul, ce reia date publicate de Banca Mondială conform cărora peste 60% din locuinţele din enclava palestiniană au fost distruse sau avariate.
Nouă ţări sau teritorii sunt afectate în mod special, menţionează raportul. Acestea sunt Liban, Myanmar, Pakistan, Somalia, Sudan, Siria, Ucraina, Yemen şi teritoriile palestiniene.
”Utilizarea armelor explozive în mediul urban are consecinţe absolut devastatoare pentru civili. În afară de decese, ele provoacă deplasări masive de populaţie şi au consecinţe pe termen lung precum contaminarea solului” cu proiectile neexplodate sau cu mine, subliniază Gilles Lordet, responsabil pentru comunicare în cadrul Handicap International.
Raportul mai relevă că civilii reprezintă 90% din victimele armelor explozive utilizate în oraşe.