Coaliţia PSD-PNL s-a reunit, luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea sa.
UPDATE 2: Surse Antena 3 CNN susțin că, ulterior ședinței, va avea loc o discuție în trei între liderul PSD, Marcel Ciolacu, liderul PNL, Nicolae Ciucă, și medicul Cătălin Cîrstoiu. Cătălin Cîrstoiu nu participă la ședința coaliției.
UPDATE: După câteva ore de discuții, liderii PSD PNL nu au reușit să ia nicio decizie în privința retragerii sau păstrării lui Cîrstoiu drept candidat. Opiniile liderilor celor două partide înlcină spre varianta retragerii, dar discuțiile s-au blocat în privința numirii unui alt candidat. Surse participante la discuțiile de la Palatul Victoria au declarat pentru Digi24.ro că PSD nu îl mai acceptă sub nicio formă pe Cătălin Cîrstoiu și insistă pentru retragerea acestuia.
Cătălin Cîrstoiu trebuia să îşi depună candidatura, luni, la Biroul Electoral Municipal. El a anunţat că nu se retrage, dar că mandatul său este pe masa coaliţiei.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că, în caz de nevoie, va avea propriul candidat.
În schimb, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat luni, înainte de şedinţa coaliţiei, că dacă vor să mai funcţioneze coaliţia, crede că e nevoie să aibă mintea la ei şi să vină cu candidat unic, pentru că, dacă merg cu candidat separat, dinamitează şansele lui George Tuţă şi Rareş Hopincă, candidaţii comuni ai celor două partide la sectoarele 1 şi 2.
”E o situaţie grea, dar trebuie să ieşim astăzi cu o soluţie finală”, a mai spus liberalul, potrivit News.ro.
La rândul său, preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că în cazul retragerii lui Cîrstoiu, susţine în continuare ideea candidatului comun, dar vrea un candidat membru de partid, considerând că ”perioada de independenţă a apus”.
Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliției PSD-PNL la Primăria Municipiului București a încercat, vineri, într-o conferință de presă, să lămurească acuzațiile care i s-au adus în spațiul public. El a spus că nu se retrage din cursă, dar că mandatul său se află pe masa Coaliției, încă din momentul nominalizării și oricând i se poate retrage sprijinul, dacă asta se vrea.
„Nici eu, nici presa, doar o instituție, respectiv Agenția de Integritate, poate să emită un raport care să constate incompatibilitatea. În opinia mea, eu nu am făcut nimic care să îmi dea mie perspectiva că există o incompatibilitate”, a spus Cîrstoiu.
Acuzațiile care i s-au adus
Conferința de presă a fost făcută după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat anterior că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele controversate apărute în spaţiul public, nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliţiei.
Cătălin Cîrstoiu a fost acuzat de incompatibilitate, în urma unei investigații Hotnews, care arată că medicul ar fi dat consultații, contra cost, la clinica privată a soției sale, în timp ce era managerul Spitalului Universitar din Bucureşti. De asemenea, el ar fi direcționat pacienții de la spitalul de stat către clinica privată, în special pentru intervenții medicale simple, dar scumpe.
Ulterior, deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA un denunţ pe numele lui Cătălin Cîrstoiu, pentru abuz în serviciu, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi înşelăciune. În plus, a depus şi o sesizare la ANI, cu privire la posibile situaţii de incompatibilitate şi conflict de interese în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu.
Şi candidatul AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, a depus la Direcţia Generală Antifraudă o sesizare împotriva lui Cîrstoiu, vizând suspiciuni de incompatibilitate şi evaziune fiscală.
Deja Robert Negoiță, primarul sectorului 3, s-a oferit să îi ia locul lui Cîrstoiu, iar PNL a spus că ia în calcul să aibă un candidat propriu. Nominalizarea PNL + PSD, dacă îi vor retrage sprijinul lui Cîrstoiu, trebuie făcută rapid, având în vedere că termenul pentru depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din data de 9 iunie este 30 aprilie.