Cum îi influențează Putin pe republicani ca să stopeze un ajutor al SUA de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Singura șansă de a opri Rusia se află, acum, în Camera Reprezentanților, acolo unde urmează să fie votată legea sprijinului militar pentru Kiev, bani ce pot reface armata, aflată într-o profundă criză de muniție, de soldați și echipament. Dar Kremlinul face tot posibilul pentru a opri votul. Va reuși?
Cum îi influențează Putin pe republicani ca să stopeze un ajutor al SUA de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților din SUA (Speaker), are un plan. Dar în politică nu e suficient. Avocatul republican care-și ilustrează declarațiile de presă cu citate din Biblie e prins într-o capcană în interiorul propriului partid, cariera lui la Washington fiind în pericol.

Liderul majorității republicane din camera inferioară a parlamentului american a decis să împartă legea ajutorului financiar de 95 de miliarde de dolari către Ucraina, Israel și Taiwan, votată în Senat, în patru mai mici, trecute pe ordinea de zi, urmând a fi votate în această săptămână.

Johnson a scris câte un text în care specifică sprijinul militar și modalitatea de acordare pentru fiecare dintre cele trei țări, plus încă unul în care a trecut un număr de facilități fiscale pentru companii din fiefuri electorale republicane.

House Republican Leadership Press Conference - Was
MOȚIUNE DE NEÎNCREDERE. Mike Johnson, liderul Camerei Reprezentanților din SUA, e amenințat cu demiterea de către colegii săi de partid, dacă va fi votat ajutorul pentru Ucraina – Foto: Hepta.ro

Astfel, a creat o strategie complicată prin care încearcă să treacă pachetul legislativ, în mod fragmentat, și cu ajutorul democraților. 

ADVERTISING

Nu vrea să-i înfurie pe cei din propriul partid, astfel încât să creeze o majoritate care să-l poată demite.

Johnson a realizat un labirint complicat pentru a-i bloca pe republicanii care se opun ajutorului pentru Ucraina să capete o largă susținere în partid și, în același timp, să poată trece legea cu voturi de la democrați.

Amenințarea demiterii

Marjorie Taylor Greene, o fanatică susținătoare a lui Donald Trump, care e împotriva oricărui ajutor militar pentru Ucraina, a depus, în urmă cu o lună, o moțiune de neîncredere împotriva „speaker”-ului Mike Johnson.

Marți, Thomas Massie, reprezentant din statul Kentucky, a semnat și el moțiunea. 

Deși nu pare mare lucru, fiind doar două voturi pe document, situația a devenit complicată. 

La sfârșitul acestei săptămânii, în Camera Reprezentanților, în urma demisiei unui deputat din partidul controlat de Trump, raportul de forțe va fi următorul: 217 republicani și 213 democrați.

Dacă Marjorie Taylor Greene cere un vot de încredere pentru Mike Johnson, iar ea și cu Massie votează împotriva speaker-ului, au toate șansele să-i obțină demisia, în condițiile în care democrații vin alături de ei pentru a provoca o criză majoră în Partidul Republican, cu șase luni înainte de alegeri.

Biden 2024 State of the Union Address
TOTUL PENTRU RUSIA. Marjorie Taylor Greene, o fanatică susținătoare a lui Trump, este și politicianul american care urăște pe față Ucraina - Foto: Hepta.ro

Teoretic, scorul ar fi de 215 la 215. În realitate, șansele să treacă moțiunea vor fi mari, fiind suficient ca un număr de parlamentari să lipsească.

Pentru a-și păstra poziția, Mike Johnson va avea nevoie de voturi de la democrați. Dar un sprijin de la adversari va crea noi tensiuni și furie în rândul republicanilor, fiind posibilă introducerea unei noi moțiuni, care să aducă și mai mulți reprezentanți de partea lui Marjorie Taylor Greene.

Partida pro-rusă din Partidul Republican

În jurul sprijinului pentru Ucraina se dă o bătălie teribilă în America. Se conturează tot mai clar partida pro-Rusia din interiorul mișcării conservatoare, aceasta fiind susținută puternic de Donald Trump.

Legăturile fostului președinte american cu Kremlinul sunt de notorietate, au fost investigate și făcute publice de nenumărate ori. 

O serie de persoane care au lucrat pentru Trump au fost, deja, judecate și condamnate pentru infracțiuni săvârșite în urma interacțiunii cu agenți de influență din Rusia.

Donald Trump a trecut printr-un proces de impeachment, fiind investigat pentru acțiuni de încurajare a implicării Rusiei în alegerile din SUA. A scăpat doar pentru că majoritatea din Senat, la acea vreme, era republicană.

Vladimir Putin își folosește, în aceste zile, toată influența construită în ultimul deceniu în politica americană pentru a bloca ajutorul pentru Ucraina.

O situație critică

„Ucraina nu poate menține liniile actuale ale frontului fără reluarea rapidă a asistenței americane, în special în ce privește apărarea aeriană și muniția de artilerie pe care numai SUA le pot furniza rapid și la scară largă”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

„Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie a frontului la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ale Kievului. Pentru prima dată din 2022 încoace, lipsa muniției îi lasă pe ruși să folosească coloanele de blindate fără a mai suferi pierderi prohibitive”, se mai arată în raportul citat.

DocumentSprijinUcraina

Dar pe lângă resursele necesare Ucrainei pentru a rezista, e vorba și de moral. În lipsa sprijinului american, alianța occidentală gâfâie. Franța, Germania și Marea Britanie nu au resursele necesare să suplinească consistența ajutorului SUA.

Astfel, Putin poate reuși și o victorie simbolică în fața Ucrainei, ceea ce-l ajută la fel de mult ca și lipsa armelor și a muniției pentru a câștiga noi poziții în țara invadată.

Haosul care roade ca un cancer Partidul Republican e provocat de Donald Trump, care speră să se întoarcă la Casa Albă cu ajutorul Rusiei.

Există mai multe facțiuni în interiorul formațiunii conservatoare, aflate în expectativă până la alegeri să vadă ce face Trump.

O altă problemă majoră pentru partid e procentul mare de susținători pe care încă îi are candidatul republican. 

Deși ultimele sondaje arată că Joe Biden s-a apropiat mult de Donald Trump, actualul președinte fiind pe un trend ascendent, cursa rămâne strânsă și e greu de prevăzut rezultatul final.

Rusia face totul pentru a bloca ajutorul pentru Ucraina

Situația confuză și tensionată din politica americană îl favorizează pe Vladimir Putin. 

Liderul rus știe că are o fereastră de câteva luni pentru o victorie decisivă în Ucraina. 

În situația în care Trump pierderile alegerile, va urma o repoziționare rapidă în întregul spectru politic american, fiind puține șanse să-i rămână favorabil lui Putin.

„Prioritatea principală a Rusiei este să oprească ajutorul american pentru Ucraina. Așa că strategia lor e să bombardeze cu mesaje, sperând că unele dintre ele vor prinde la politicieni și opinia publică. Asistăm la o campanie amplă care are mai multe linii de atac, dintre care unele funcționează mai bine decât altele. Rușilor nu le pasă. Ei încearcă doar să provoace tensiune și blocaj”, a declarat un membru al Partidului Republican pentru cotidianul american Washington Post, sub protecția anonimatului.

Serviciile de informații europene au reușit să intre în posesia unor documente din Rusia care descriu în detaliu desfășurarea unei intense campanii pentru stopa ajutorul american, se arată în investigația Washington Post.

Russian Missile Attack On Zaporizhzhia - Ukraine
BOMBARDAMENT. Apărarea antiaeriană din Ucraina nu mai are suficientă muniție, efectul imediat fiind acela că Rusia poate din nou bombarda intens orașele din țara vecină. Clădire prăbușită și o mașină incendiată în urma unui atac aerian asupra Zaporojie, desfășurat la începutul acestei luni - Foto: Hepta.ro

Strategie asemănătoare și în România

„Campania îl prezintă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind corupt, vorbește de un număr imens de migranți care traversează granița dintre Mexic și SUA, cerând ca securitatea frontierelor să fie finanțată mai presus de orice ajutor acordat Ucrainei și îi descrie pe <americanii albi> ca fiind principalii perdanți din cauza acordării sprijinului către Kiev”, au prezentat jurnaliștii Catherine Belton și Joseph Menn în articolul citat.

De asemenea, „strategia de comunicare a Kremlinului promovează pozițiile publice din facțiunea de extremă dreapta a Partidului Republican și solicită ca o parte din mesaje să fie exprimate de <lideri de opinie și politicieni> americani, arată unul dintre documente, dar nu numește persoane care ar putea fi înrolate pentru a face acest lucru”, indică jurnaliștii în articolul „Trolii ruși au luat la țintă ajutorul american pentru Ucraina”.

Planul intrat în posesia agențiilor de spionaj europene vorbește despre distribuirea acestor mesaje masiv pe site-uri, rețelele sociale din SUA și din întreaga lume, dar și contactarea directă a anumitor persoane publice care pot accelera mesajele.

Pentru cei care urmăresc dezbaterile politice, e foarte ușor să observe și în România strategia de comunicare a Rusiei, pusă în practică de liderii unor partide extremiste, cât și de unii „influenceri” de pe rețelele sociale.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇