Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, anunţă, joi, că pacienţii neasiguraţi vor avea acces la servicii pentru afecţiunile oncologice, de la 1 iulie.
Potrivit Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, ”accesul la servicii de diagnostic al cancerului este extrem de variabil şi cu un gradient înalt de inechitate”.
În 2019, capacitatea de diagnostic din România era de 1,8 scanere de tomografie computerizată (CT) la 100.000 de locuitori (faţă de o medie de 2,4 la 100 000 în UE) şi 1,1 unităţi de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) la 100.000 de locuitori (faţă de o medie de 1,6 la 100.000 în UE), fiind inegal distribuită în ţară.
Potrivit Planului, numărul de unităţi este în creştere din 2011, însă rămâne sub media UE.
”Accesul la imagistica (CT si IRM) este încă deficitar, inclusiv în centrele universitare, numărul de investigaţii imagistice rambursate din F.N.U.A.S.S nu răspunde nevoilor reale ale pacienţilor cu suspiciune de cancer sau pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer pentru monitorizarea bolii. Se estimează că aproximativ 25% din pacienţi îşi suportă cheltuielile cu investigaţiile imagistice.
De asemenea, nu există încă implementate standarde de interpretare a investigaţiilor imagistice oncologice (ex. RECIST), ceea ce duce la o variabilitate crescută a accesului la tratament şi o creştere a riscurilor asociate prescrierii schemelor de tratament oncologic în afara protocoalelor de practică”, se mai arată în Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.