Mica istorie: ziua de 9 aprilie în lume - în 1970, era inaugurat aeroportul Otopeni

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 193: În Roma antică, este asasinat împăratul Pertinax, de către un complot militar, manipulat de generalul Septimius Severus, cu intenția de a se așeza el pe tronul imperial.

Dar Senatul a gândit altfel și a organizat un scrutin ad hoc, imediat după decesul celui asasinat, alegându-l ca împărat pe propriul favorit, Didius Iulianus. Replica din partea complotiștilor a fost dublă. Mai întâi, Didius Iulianus a murit în condiții despre care nici istoria și nici legenda nu dau vreo explicație.

Al doilea,  armata îl proclamă împărat pe generalul Septimius Severus, iar Senatul îl confirmă, obedient. Acest general, fost complotist, a avut liniște în toți cei 18 ani, cât a domnit, până a murit de bătrânețe - la vârsta când venea bătrânețea pe atunci.  

Anul 1241: Europa trăiește una din cele mai negre perioade din istoria sa: invazia tătară (mongolă). Se formează o coaliție germano-polono-cehă, pregătită să opună rezistență în fața invadatorilor conduși de  căpeteniile Baidar, Kadan și Orda Han. Dar aceștia înfrâng armata coaliției în bătălia de la Liegnitz și pustiesc totul în jur, până la Dunăre și Oder.

Totuși, mongolii nu profită de victorie ca să avanseze mai departe spre vest și să prade întreaga Europă, până la Atlantic, cum părea că plănuiseră. Pur și simplu se opresc din elan, se mulțumesc cu mici raiduri pentru jaf, după care unii se stabilesc în zonele ocupate, iar alții bat într-o retragere mult mai puțin organizată decât fusese avântul atacului.

În urma migratorilor mongoli, refacerea arealurilor pustiite atât de bunuri cât și de locuitori, a durat câteva decenii.

ADVERTISING

Anul 1492: Moare Lorenzo de Medici sau Lorenzo Margnificul, așa cum este denumit în istorie, cărturar florentin, fost diplomat, politician și cunoscut îndrumător al artiștilor și poeților italieni. El face parte din acea pleiadă de florentini, care au contribuit la apogeul Renașterii italiene timpurii, iar moartea sa a marcat încheierea epocii de aur a Florenței.

Memorialiștii consemnează că, în noaptea când murea Lorenzo, un fulger luminos ar fi lovit tunul bisericii Santa Reparata. Se non e vero, e ben trovato.

Anul 1553: Moare François Rabelais, scriitor francez. A fost una dintre cele mai reprezentative personalități ale Renașterii Europene.

Lucrarea crucială care i-a asigurat celebritatea este romanul în cinci volume, scris într-o manieră ce frizează grotescul, Gargantua și Pantagruel, o satiră acidă la adresa moravurilor acelei epoci, o critică severă și necruțătoare la adresa bigotismului, a superstițiilor și a abuzurilor comise de exponenții clerului, cei care ar trebui să constituie model de modestie și smerenie.

Relatând în stil burlesc aventurile celor două personaje spumoase, scriitorul introduce în narațiune personalități tipice ale societății contemporane cu el și nu evită numeroase aluzii critice privind evenimentele vremii.

Anul 1626: Moare Francis Bacon, filosof și eseist englez.

Anul 1682: Exploratorul francez Robert Cavalier de la Salle descoperă gura râului Mississippi, înfige acolo un steag francez și numește toată zona Louisiana, în onoarea Regelui-Soare monarhul francez Louis,  Ludovic al XIV-lea.

ADVERTISING

Anul 1821: Se naște poetul nonconformist și extravagant francez Charles Baudelaire. Poeziile sale exprimă o înaltă măiestrie în folosirea rimei și a ritmului, sunt cuprinse de un exotism surprinzător, ce îl depășește mult pe cel al romanticilor, dar sunt ancorate pe observații șocante ale vieții reale.

Fără să putem sesiza un stil precis și invariabil care să-l definească, Baudelaire a influențat prin originalitate o întreagă generație de poeți, printre care Paul VerlaineArthur Rimbaud sau Stéphane Mallarmé.

Baudelaire este acreditat ca poet, dar a scris și proză, inclusiv critică de artă, eseuri, piese de teatru și cronici pentru diferite jurnale. Peste toate însă a ajuns de notorietate irefutabilă volumul de versuri „Les Fleurs du Mal” (florile răului), tradus în numeroase limbi și editat în toate țările din Europa și de peste oceane.

El a avut înrâuriri și în creația poetică în țara noastră. Volumul „Flori de Muncegai” al lui Tudor Arghezi a fost influențat puternic de poeziile din volumul „Fleurs du Mal” și tot acestea îl influențează pe poetul-matematician Ion Barbu (Dan Barbilian), în versurile volumului său „Joc Secund”.

Anul 1850: La Teatrul Național din Iași a avut loc premiera comediei „Coana Chirița sau Două fete și-o neneacă", de Vasile Alecsandri. A fost un real succes iar personajul titular - coana Chirița - pare încă și astăzi prezent printre noi.

Anul 1860: Inginerul francez Édouard-Léon Scott de Martinville construiește un fonoautograf, cu care reușește să facă o înregistrare sonoră, păstrată până astăzi. Este cea mai veche înregistrare sonoră păstrată în condiții funcționale și într-o atât de bună conservare, încât poate fi ascultată și deslușită perfect.

ADVERTISING

Anul 1867Senatul Statelor Unite aprobă Achiziția teritoriului Alaska de la Imperiul Rus pentru 7,2 milioane de dolari. Se încheie un contract de vânzare/cumpărare, cu titlu definitiv, executoriu și irevocabil.

Anul 1882: Elefantul Jumbo, atracția de până acum a Grădinii Zoologice din Londra, ajunge în Statele Unite după ce a fost vândut antreprenorului american Phineas Taylor Barnum pentru suma de 10.000 de dolari americani.

La New York, a fost organizată o paradă de amploare, care consta în defilarea de-a lungul Broadway-ului spre hipodromul Madison Square Garden, cu acompaniamentul muzical a trei fanfare. Jumbo era transportat pe o platformă specială, trasă de 16 cai și împinsă din spate de doi elefanți.

Anul 1894: Se naște scriitorul Camil Petrescu, autor al cunoscutelor romane „Ultima noapte de  dragoste, prima noapte de război” și „Patul lui Procust”.

Dar Camil Petrescu a mai abordat și poezia, și dramaturgia, piesele sale fiind îndelung jucate și insistent aplaudate pe scenele bucureștene sau pe cele din țară. Merită amintite:

Anul 1916Primul Război Mondialbătălia de la Verdun: forțele germane lansează a treia ofensivă a bătăliei. Bătălia de la Verdun a fost pentru francezi al doilea moment culminant al războiului 1914-1918, după ce primul moment fusese cel de la Marna.

Fortăreața Verdun a rezistat cu succes ofensivei germane, iar, pentru francezi, efectul moral a fost copleșitor. Apărat de generalul Philippe Pétain, apoi de generalul Robert Nivelle, orașul Verdun a rezistat tuturor asalturilor ale inamicului.

Anul 1933: Se naște actorul Jean-Paul Belmondo, una din cele mai prestigioase vedete ale cinematografiei franceze. Este parte al acelui trio de aur al ecranului, unde Belmondo figurează alături de Louis de Funès și Alain Delon.

Studiourile franceze estimează că, în cariera sa de aproape o jumătate de veac, Belmondo a atras nu mai puțin de 160.000.000 spectatori - aproape jumătate cât populația SUA - egalând recordul lui Fernandel și fiind depășit doar de Louis de Funès.

La începutul anilor 2000, probleme de sănătate au impus retragerea atât din cinematografie, cât și din teatru. Pentru întreaga sa carieră, a fost distins cu Palme d'honneur la Festivalul de Film de la Cannes din 2011, iar, cu prilejul decernării Premiilor César 2017, i-a fost adus un omagiu, la pronunțarea căruia publicul a aplaudat minute în șir în picioare.

Anul 1940Al Doilea Război MondialOperațiunea WeserübungGermania invadează Danemarca și Norvegia.

Anul 1959NASA a anunțat oficial terminarea selecției pentru primii astronauți. Printre ei, Alan Shepard - cel de-al cincilea om care a pășit pe Lună și John Glenn - primul american care a orbitat vreodată în jurul Pământului.

Anul 1957: Criza Suezului ia sfârșit. Canalul Suez din Egipt este curățat și se deschide pentru transportul maritim.

Anul 1970: A fost inaugurat Aeroportul Internațional București–Otopeni, astăzi aeroportul Henri Coandă, principala poartă aeriană a României.

Anul 1991Georgia își declară independența față de Uniunea Sovietică

Anul 1999: Președintele rus Boris Elțin cere Occidentului să nu împingă Rusia spre o implicare în conflictul iugoslav, pentru că acest lucru ar însemna declanșarea unui război european sau chiar mondial.

Anul 2002: La Westminster Abbey au loc funeraliile reginei mamă Elizabeth a Marii Britanii, regină consortă ca soție a regelui George al VI-lea și mamă a regretatei regine Elisabeta a II-a.

Anul 2004: A fost demontată statuia din centrul Bagdadului a fostului lider irakian, Saddam Hussein. La demontare, a asistat o mulțime imensă de spectatori, locuitori ai Bagdadului.

Anul 2005: În Marea Britanie, Prințul de Wales, moștenitor al coroanei, se căsătorește cu Camilla Parker Bowles printr-o ceremonie civilă.

Anul 2009: La TbilisiGeorgia, peste 60.000 de persoane protestează față de guvernul lui Miheil Saakașvili.

Anul 2015: Moare Constantin Drăghici, solist vocal, compozitor și orchestrator român. O voce cu un timbru de rară calitate și claritate, a evoluat mai întâi în ansambluri corale, apoi ca solist de muzică ușoară și de operetă.

Pentru calitatea glasului, dar și pentru subtilitățile de interpretare, s-a bucurat de un deosebit succes pe multe scene ale Europei, unde a fost invitat și unde a cântat: în Franța, Italia, Germania, Rusia, Polonia, Bulgaria ș.a. Participă la inaugurarea primului canal german de televiziune în culori, alături de vedete germane de prim rang.

A murit la București, în anul 2015, la 83 de ani.

Anul 2021: Moare Prințul consort Philip, Duce de Edinburgh, soțul reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, cu o lună înaine de a împlini vârsta de 100 ani.

MEMENTO:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇