S-a descoperit cel mai timpuriu semn de până acum pentru maladia Alzheimer

S-a descoperit cel mai timpuriu semn de până acum pentru maladia Alzheimer
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda progreselor făcute în medicină, chiar și în 2024, diagnosticarea Alzheimerului înainte de apariția simptomelor și a declinului cognitiv rămâne o provocare uriașă. Totuși, se fac pași în această direcție. Un studiu recent realizat în SUA a scos la iveală „cel mai timpuriu biomarker” care prefigurează apariția acestei boli.

Acest biomarker observat de oamenii de știință anunță apariția acestei bolii înainte ca plăcile de beta-amiloid (βA) caracteristice să se acumuleze sau să se observe deficite de memorie.

ADVERTISING

Deși poate părea contraintuitiv, acest biomarker constă tocmai în activitatea crescută la nivel neuronal, asemănătoare crizelor convulsive.

Oamenii de știință americani au observat că o creștere a activității celulelor cerebrale anunță o boală în care neuronii mor și capacitățile cognitive se estompează.

Până acum, cercetările s-au concentrat tocmai pe scăderea activității neuronale la nivelul întregului creier observată în boala Alzheimer.

Studiile clinice au arătat însă că, în stadiile incipiente ale bolii, pacienții cu risc de a dezvolta Alzheimer pot experimenta o creștere bruscă a activității neuronale în anumite părți ale creierului, detectabilă la scanările cerebrale înainte de apariția oricăror simptome.

ADVERTISING

În studiul de față, aproape o treime dintre persoanele purtătoare de variante genetice care le predispuneau la boala Alzheimer au suferit crize de epilepsie. Un altul a constatat că persoanele cu Alzheimer care prezintă vârfuri bruște de activitate cerebrală tind să fie diagnosticate cu acest tip de demență la o vârstă mai timpurie.

Oamenii de știință au mai constatat și o creștere bruscă a unei proteine specifice neuronilor, PSD-95, se arată într-un comunicat transmis de cercetătorii de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign.

ADVERTISING

Această proteină ar putea reprezenta o nouă țintă pentru cercetarea, diagnosticarea precoce și tratamentul bolii Alzheimer, a declarat conducătorul studiului, Nien-Pei Tsai, profesor de fiziologie moleculară și integrativă la universitatea menționată.

Mai mult, activitatea crescută a proteinei duce la crize asociate cu primele etape ale neurodegenerării, iar în testele de laborator s-a arătat că inhibarea proteinei la șoareci a încetinit apariția și progresia activității crizelor.

„Descoperirile noastre arată că PSD-95 contribuie în mod esențial la hiperexcitabilitatea din primele stadii ale bolii Alzheimer”, a declarat Nien-Pei Tsai.

„Așadar, credem că PSD-95 poate fi un biomarker timpuriu pentru a indica faptul că un pacient ar putea avea boala Alzheimer sau o susceptibilitate ridicată la convulsii”, notează cercetătorii într-un raport publicat de jurnalul EMBO Reports.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇