E posibil să avem deja leacul pentru Alzheimer? Ce-au descoperit oamenii de știință

E posibil să avem deja leacul pentru Alzheimer? Ce-au descoperit oamenii de știință

De la descoperirea sa, la începutul anilor 1900, vaccinul BCG a schimbat milioane de vieți. Oamenii de știință cred însă că acesta ar putea fi eficient nu doar împotriva tuberculozei, ci și Alzheimerului.

Studii recente sugerează că acesta ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer, o formă comună de demență care afectează milioane de oameni din întreaga lume, scrie The Guardian.

Boala Alzheimer se caracterizează prin acumularea în creier a unei proteine care provoacă deteriorarea neuronilor și întrerupe conexiunile dintre celulele creierului.

ADVERTISING

În timp ce ideea că un vaccin precum BCG ar putea ajuta la combaterea bolii Alzheimer poate părea surprinzătoare, cercetările în curs indică faptul că vaccinul ar putea avea beneficii chiar mai largi pentru sănătate.

Pe lângă rolul său în prevenirea tuberculozei, s-a demonstrat că BCG reduce riscul diferitelor infecții și poate fi utilizat în tratarea cancerului de vezică urinară.

Studiile au arătat că BCG poate întări sistemul imunitar, ajutându-l să respingă agenții patogeni înainte ca aceștia să ajungă la creier.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Această imunitate sporită ar putea, de asemenea, să ajute propriile celule imunitare ale creierului să elimine mai eficient proteinele dăunătoare, cum ar fi cele care cauzează demența. Studiile pe animale au oferit unele rezultate promițătoare, sugerând că BCG ar putea reduce inflamația creierului și îmbunătăți funcția cognitivă la șoareci.

Oamenii de știință sunt optimiști că vaccinul BCG, cu capacitatea sa de a antrena sistemul imunitar și de a oferi protecție împotriva diferitelor boli, să joace un rol și în combaterea bolii Alzheimer.

ADVERTISING

În cazul în care testele clinice pe oameni vor certifica descoperirile timpurii, BCG ar putea deveni un instrument valoros, la îndemână și ieftin în lupta cu demența.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în prezent, în întreaga lume 55 de milioane de persoane suferă de demență, în fiecare an înregistrându-se 10 milioane de cazuri noi.

Boala Alzheimer este de departe cea mai frecventă formă, reprezentând aproximativ 60 - 70% din cazurile de degenerare neuronală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇