Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (The Centers for Disease Control and Prevention, CDC) din SUA anunţă că noul coronavirus poate fi transmis și prin aer, unde particulele pot pluti minute bune sau chiar ore, afectând până și oamenii care stau la o distanță mai mare de 2 metri unul de celălalt.
CDC susține, în principal, că SARS-COV-2, virusul care cauzează COVID-19, este răspândit cel mai adesea de oameni care stau aproape unul de celălalt, prin picăturile de salivă produse când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește, relatează postul național american de radio.
Dar în noul ghid publicat luni pe site-ul său, centrul a recunoscut că, în anumite situații, oamenii au fost infectați de particule mai mici care plutesc în aer în spațiile închise și slab ventilate.
”Uneori persoana infectată respiră profund, de exemplu, când face exerciții”, scrie în raportul CDC.
În unele cazuri, potrivit CDC, transmisia s-a produs la puțin timp după ce persoana cu COVID-19 a părăsit încăperea.
Teoria aerosolilor, intens dezbătută de cercetători
Mulți experți care studiază transmisia prin aer a virusurilor au avertizat de luni întregi că și noul coronavirus se poate răspândi prin aer.
Luna trecută, aceștia s-au bucurat când CDC părea să ia în serios teoria, admițând într-o postare online că aerosolii ar putea fi printre cele mai răspândite modalități prin care se poate transmite coronavirusul.
Dar agenția a retras afirmațiile după câteva zile spunând că a fost doar o ciornă a unei propuneri care a fost postată din greșeală pe site-ul său.
Acum, în cel mai recent raport, CDC numește transmisia prin aer drept ”comună”.
„Este îmbucurător că rolul transmiterii prin aer este luat în serios de CDC”, a declarat Donald Milton, aerobiolog la Universitatea din Maryland și coautor al unei scrisori publicate luni în revista Science, prin care solicită autorităților clarificări privind modul în care se răspândește coronavirusul prin aer, întrucât nu toți experții se pun de acord cu privire la frecvența cu care se produce acest tip de infectare.
Într-o conferință de presă, Milton și alți specialiști care au semnat scrisoarea publicată în revista Science susțin că dovezile arată că transmiterea prin aer este probabil forma dominantă de transmisie, inclusiv la o distanță de până doi metri de o persoană infectată.
„Transmiterea prin aer are loc prin inhalarea virusului care este în aer”, a spus Linsey Marr, profesor de inginerie la Virginia Tech și expert în știința aerosolilor. „Și acest lucru se întâmplă și mai frecvent atunci când oamenii sunt apropiați unul de celălalt”.
Cum ar trebui să ne protejăm de COVID
Marr și alți experți susțin că oamenii ar trebui să poarte o mască ori de câte ori sunt în interior, chiar dacă sunt la o distanță mai mare de doi metri și chiar dacă între ei există un geam de plexiglas.
Marr spune că măștile sunt, de asemenea, o idee bună inclusiv în aer liber, atunci când stăm de vorbă cu oameni din afara gospodăriei noastre, chiar dacă păstrăm distanța de doi metri. „Este o zonă neclară și cred că este mai înțelept să fim precauți”, a spus Marr.
Înseamnă, de asemenea, că ventilația este foarte importantă, spune Kimberly Prather, un cercetător în chimia atmosferică la Scripps Institution of Oceanography și autor principal al scrisorii publicate în revista Science.
Ea recomandă deschiderea ușilor și ferestrelor, desfășurarea adunărilor în aer liber ori de câte ori este posibil și utilizarea filtrelor de aer în încăperi.
OMS a recunoscut că ”apar dovezi” că noul coronavirus se transmite prin aer
Astfel, de acum și CDC recomandă o aerisire mai temeinică a încăperilor, pe lângă măsurile devenite deja clasice: distanța de cel puțin doi metri față de alte persoane, evitarea spațiilor aglomerate și, nu în ultimul rând, spălarea mâinilor în mod regulat.