Ziua 763 Șeful SBU face dezvăluiri despre asasinatele de marcă ale spionilor Kievului. Nave rusești de desant în apele spaniole. Armata britanică nu se poate pune cu Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 763</span> Șeful SBU face dezvăluiri despre asasinatele de marcă ale spionilor Kievului. Nave rusești de desant în apele spaniole. Armata britanică nu se poate pune cu Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 763 de război avem o ieşire neobişnuită la TV a șefului Serviciului de Securitate (SBU) al Ucrainei, generalul Vasili Maliuk.

Acesta a vorbit despre campania de asasinate a Kievului, care vizează ucraineni care colaborează cu Rusia sau ruși apropiați de Putin. Ucraina nu își poate asuma oficial responsabilitatea pentru aceste asasinate: „Oficial, nu vom recunoaşte asta. Dar, în același timp, pot oferi câteva detalii”.

Printre victime se numără Daria Dughina (omorâtă din greşeală de bomba menită pentru tatăl ei), dar şi bloggerul militar Vladlen Tatarski, ucis într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Pe front, Rusia a lansat de la primele ore 13 drone Shahed asupra Ucrainei. Zece au fost doborâte de apărarea aeriană în regiunile Harkov, Sumî și Kiev.

Trupele ruse au bombardat dimineață orașul Herson, lovind o clădire de birouri. Cel puţin o persoană a fost ucisă în regiunea Herson, iar alte patru au fost rănite în regiunea Harkov.

Peste graniţă, numărul răniților după atentatul de la mall-ul de la periferia Moscovei a ajuns la 360.

Două țări din Asia Centrală se tem de represalii acum: Kîrgîzstanul își îndeamnă cetățenii să evite Rusia, iar Turkmenistanul face eforturi pentru repatrierea tinerilor plecați la studii în această țară.

În alt colţ al lumii, două vase de desant și un petrolier din Rusia au fost depistate în apele teritoriale ale Spaniei în perioada 21-26 martie. Navele rusești au fost urmărite de paza de coastă spaniolă până au intrat în apele Portugaliei.

Şi după ce în februarie l-a numit pe Vladimir Putin "ticălos nebun", președintele american Joe Biden l-a catalogat acum drept "măcelar" pe liderul de la Kremlin și a explicat cum pot Statele Unite să apere Ucraina de el.

ADVERTISING

Campania de asasinate a Kievului

  • Şeful Serviciului de Securitate (SBU) al Ucrainei, generalul Vasili Maliuk, a avut o ieşire neobişnuită la TV, în care a vorbit despre campania de asasinate a Kievului, care vizează ucraineni care colaborează cu Rusia (pentru a aresta și tortura alți ucraineni) sau ruși apropiați de Putin.
  • Ucraina nu își poate asuma oficial responsabilitatea pentru aceste asasinate: „Oficial, nu vom recunoaşte asta. Dar, în același timp, pot oferi câteva detalii”.
  • Maliuk a precizat că, în ultimii doi ani, spionii Ucrainei au vizat „foarte multe” persoane responsabile de crime de război și atacuri împotriva cetățenilor ucraineni și au operat adânc în spatele liniilor „inamice”, inclusiv în Rusia.
  • Această campanie de asasinate, desfășurată prin rețele de agenți secreţi și agenți clandestini, a acordat prioritate ucrainenilor care colaborează cu autoritățile de ocupație, dar au fost vizaţi şi propagandiştii lui Putin.
  • Una dintre cele mai importante tentative de asasinat a fost împotriva ideologului rus Aleksandr Dughin (apropiat de Putin). Însă a fost un eşec, pentru că propagandistul de la Kremlin a schimbat mașina cu fiica sa, pe 20 august 2022, care a fost ucisă din greşeală de o bombă plantată de spionii SBU. Detalii despre Povestea atentatului care a zguduit Kremlinul: Uciderea fiicei lui Dughin, cu o bombă transportată într-o cușcă pentru pisici
  • Un asasinat reuşit a fost însă cel împotriva lui Vladlen Tatarski, care deşi era născut în Ucraina a devenit un propagandist al Kremlinului și personalitate mass-media. Acesta a fost ucis când i s-a înmânat o statuetă plină cu explozivi într-o cafenea din Sankt Petersburg în aprilie 2023. Vezi şi Moartea unui blogger rus și luptele interne de la Kremlin
  • În urma interviului televizat, o instanță de la Moscova a emis marți un mandat de arestare pe numele lui Maliuk, sub suspiciunea de participare la „acte teroriste”, scrie Kiev Post
ADVERTISING

Situația pe front

  • Drone distruse - Rușii au lansat peste noapte 13 drone Shahed, a anunțat șeful forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk. Zece drone au fost doborâte în regiunile Harkov, Sumî și Kiev. "Unități de rachete antiaeriene, grupuri mobile de foc, echipamente de război electronic… au fost implicate în respingerea atacului aerian", a explicat el. Autoritățile ucrainene nu au anunțat încă dacă sunt victime și pagube în urma atacului nocturn.
  • Explozii în Herson - Armata rusă a bombardat orașul Herson, miercuri dimineață, lovind o clădire de birouri din centru. "Trupele ruse continuă să terorizeze Hersonul. În centrul regional au fost auzite explozii dimineață devreme. Una dintre lovituri a vizat o clădire de birouri din zona centrală a orașului", a transmis pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin. Acesta a adăugat că suflul exploziei a spart geamurile unei case din apropiere, dar femeia care locuia în imobil a scăpat nevătămată. Însă cel puţin o persoană a fost ucisă în regiunea Herson, iar alte patru au fost rănite în regiunea Harkov.
  • Atacuri pe linie - Trupele ruse au atacat în șapte sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore, în special în Novopavlivka. În total, 67 de lupte s-au dat pe linia frontului, a transmis miercuri dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Spioni arestaţi - Serviciul ucrainean de securitate SBU a arestat doi presupuşi spioni ruşi care transmiteau Moscovei poziţia unor obiective militare sensibile. "În urma unei operaţiuni speciale, doi agenţi ai FSB au fost arestaţi la Kiev şi Odessa", arată un comunicat al SBU. "Infractorii au încercat să identifice amplasamentele militarilor ucraineni, apoi să transmită ocupanţilor coordonatele respective pentru reglarea atacurilor aeriene" ruseşti. Cei doi agenţi ruşi "au fost arestaţi în flagrant delict în timp ce spionau ţinte potenţiale pentru ocupanţi", adaugă SBU. Inculpaţi pentru colaborare, presupuşii spioni ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă.
ADVERTISING

Urmările atacului de la Moscova

  • Bilanțul crește - Numărul victimelor atacului din suburbia capitalei Rusiei a ajuns la 140 de morți după ce un pacient în stare foarte gravă a decedat, a anunțat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko. Alți 360 de oameni au fost răniți. Vicepreședintele rus Tatiana Golikova a declarat pentru agenția de presă TASS că bilanțul a crescut mult la câteva zile după atentat, pentru că mulți oameni nu au primit imediat ajutor medical.
  • Rusia anchetează implicarea Occidentului - Anchetatorii de stat din Rusia au anunţat miercuri că vor studia cererea unor parlamentari de a investiga ceea ce aceştia au numit "organizarea, finanţarea şi executarea de acte teroriste" împotriva Rusiei de către Statele Unite şi alte ţări occidentale. Directorul serviciului de securitate FSB, Alexandr Bortnikov, a afirmat marţi că este convins că Ucraina, SUA şi Regatul Unit sunt implicate în atentatul de vinerea trecută.
  • Kîrgîzstanul își îndeamnă cetățenii să evite Rusia - Ministerul de Externe al Kîrgîzstanului îşi îndeamnă cetăţenii să-şi amâne călătoriile nenecesare în Rusia, după atacul de la sala de concerte din Moscova care a fost atribuit imigranţilor din regiunea Asiei Centrale. Ministerul din Kîrgîzstan îi îndeamnă pe cetăţeni să viziteze Rusia doar dacă este necesar şi, dacă o fac, să se asigure că au asupra lor toate documentele necesare în permanenţă şi să respecte ordinele poliţiei ruse. Atentatul a sporit sentimentul anti-imigranţi deja existent în Rusia, în special faţă de muncitorii din ţările predominant musulmane din Asia Centrală. Unii pasageri refuză să urce în taxiuri cu şoferi tadjici. Un bărbat născut în Kîrgîzstan a fost plasat marţi în arest preventiv, fiind acuzat că a oferit cazare celor patru presupuşi atacatori, care sunt de origine tadjică. Cei patru şi alte trei persoane de origine tadjică suspectate de complicitate se află, de asemenea, în arest preventiv. Sute de mii de persoane din Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan lucrează în Rusia, iar unii au declarat deja că a devenit mai dificil pentru ei să-şi desfăşoare viaţa aici.
  • Turkmenistan se teme de represalii - Autoritățile din Turkmenistan fac eforturi pentru repatrierea studenților din Rusia, de teama unor represalii după atacul terorist din Moscova. Nu se știe exact câți studenți turkmeni se află în prezent în Rusia, însă în 2022 erau 30.600.

Alte informații relevante

  • Armata britanică nu poate lupta cu Rusia - Generalul britanic Rob Magowan a admis în cursul unor audieri parlamentare de marți că armata Regatului Unit nu ar putea lupta mai mult de câteva luni cu Rusia, fiindcă nu are suficientă muniție și echipamente de rezervă. Potrivit generalului, cheltuielile guvernului pentru Apărare "nu întrunesc, în toate zonele, amenințările cu care ne confruntăm". Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat, însă, că o situație în care Marea Britanie ar lupta singură cu Rusia este improbabilă. "Pentru cei care urmăresc și aud că Marea Britanie nu este pregătită singură de război cu Rusia este important să înțeleagă că, întrucât suntem în NATO și există Articolul 5 (clauza de apărare mutuală), nu vom fi niciodată în această situație", a precizat Shapps.
  • Nave rusești de desant în apele spaniole - Vase spaniole de patrulare maritimă au urmărit în perioada 21-26 martie două nave de desant și un petrolier din Rusia aflate în apele teritoriale ale Spaniei, la nord-vest de peninsula iberică. Navele de asalt Ivan Gren și Alexandr Otrakovski, precum și petrolierul Kola, au fost monitorizate până când au ajuns în apele teritoriale ale Portugaliei, fiind urmărite apoi de o fregată a acestei țări. Nu au fost raportate incidente în timpul acestor operațiuni, a anunțat Paza de Coastă a Spaniei.
  • Biden vrea să apere Ucraina de "măcelarul Putin" - Președintele american Joe Biden l-a numit "măcelar" pe Vladimir Putin și a explicat cum pot SUA să apere Ucraina de el. Liderul de la Casa Albă a vorbit la un eveniment pre-electoral din Carolina de Nord despre posibilitatea creșterii taxelor pentru miliardarii din Statele Unite pentru colectarea de fonduri în sprijinul Ucrainei. El a menționat că, dacă miliardarii ar avea de plătit un impozit federal de 25% din avere, s-ar strânge 400 de miliarde de dolari în următorii zece ani. "Imaginați-vă că am putea face asta. Am putea face multe lucruri (…) inclusiv să ne asigurăm în sfârșit că apărăm Ucraina de acest măcelar Putin", a afirmat Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe. În februarie, el l-a numit pe Putin "ticălos nebun" ("crazy son of a bitch") în timpul unui eveniment de strângere de fonduri organizat în San Francisco.
  • Mai mulți bani de la FMI pentru Kiev - Ucraina a primit aproape 700 de milioane de lire sterline de la Fondul Monetar Internațional. "Fondurile vor ajuta la acoperirea cheltuielilor bugetare prioritare și la menținerea stabilității macrofinanciare. Ucraina continuă să-și îndeplinească cu succes obligațiile față de parteneri", a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. Acordul Ucrainei, care acordă acces la 12,3 miliarde de lire sterline, a fost aprobat inițial la 31 martie anul trecut. Partenerii au promis Ucrainei încă 96 de miliarde de lire sterline până în 2027, cu 4,3 miliarde de lire sterline estimate de la FMI în 2024.
  • Gazprom are profit mai mic - Profitul net al Gazprom, calculat conform standardelor de contabilitate din Rusia, a scăzut cu aproximativ 7% anul trecut, la 695,6 miliarde de ruble (7,51 miliarde de dolari), a anunțat compania energetică de stat. Profitul nu include rezultatele financiare ale subsidiarelor. De asemenea, veniturile Gazprom s-au redus cu aproape 30% anul trecut, la 5.620 miliarde de ruble.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇