Ziua 762 Șeful FSB acuză Ucraina, dar și SUA și UK pentru masacru. Zelenski face o remaniere în spionaj, iar Lukașenko îl contrazice pe Putin

<span style="color:#990000;">Ziua 762</span> Șeful FSB acuză Ucraina, dar și SUA și UK pentru masacru. Zelenski face o remaniere în spionaj, iar Lukașenko îl contrazice pe Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 762 de război, rămâne în atenţie atentatul de la Moscova.

Bilanțul victimelor a crescut din nou: Sunt 139 de morţi şi peste 300 de răniţi.

Anchetatorii ruşi se află în Tadjikistan, pentru a interoga familiile celor patru bărbaţi acuzaţi de comiterea atacului. Însă între timp a fost arestat şi un al optulea suspect de complicitate, pentru că le-a închiriat un apartament.

Şeful FSB şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, doi aliaţi-cheie ai lui Vladimir Putin, susţin că Ucraina a fost implicată direct în atac, iar serviciile occidentale din SUA şi Marea Britanie au fost şi ele în spatele atentatului.

În opoziţie cu amicul de la Kremlin, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko dă asigurări că autorii atentatului au încercat iniţial să fugă în Belarus, deşi Vladimir Putin spusese că atacatorii au încercat să fugă numai în Ucraina.

Iar Ucraina a calificat drept "minciună cronică" acuzaţiile zilnice ale Rusiei privind presupusa implicare a Kievului în atentat.

O surpriză vine de la Kiev, unde preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o remaniere în spionaj: l-a destituit pe secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (RNBO) Oleksii Danilov şi l-a înlocuit cu Oleksandr Litvinenko, directorul serviciului de informaţii externe.

În lupte, Ucraina a lovit cu o rachetă nava de debarcare Konstantin Olşanski, pe care Rusia a capturat-o în 2014. Vasul trecuse printr-o renovare și urma să fie folosit împotriva Ucrainei.

Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei în Marea Neagră în doar doi ani de război, spune purtătorul de cuvânt al Marinei.

ADVERTISING

Însă pe frontul terestru e o situaţie dificilă pentru forțele ucrainene în apropierea oraşului Ceasiv Iar din estul ţării, unde Rusia îşi concentrează ofensiva. Inamicul a intensificat utilizarea bombelor ghidate puternice în zonă, precum şi atacurile "asupra zonelor populate şi a poziţiilor noastre fortificate", iar soldații ucraineni încearcă să reziste.

Peste graniţă, trei persoane au fost rănite în cursul nopții, după un atac ucrainean în regiunea Belgorod.

Situația pe front

  • 12 din 12 - Rusia a lansat noaptea trecută 12 drone Shahed, din Crimeea și Kursk. Toate au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană din regiunile Nikolaiev și Harkov. Opt drone Shahed au fost interceptate în regiunea Harkov. Nu s-au înregistrat daune, au anunțat autoritățile. În orașul Harkov s-au auzit cel puțin patru explozii după miezul nopții, însă primarul Ihor Terehov a spus că o singură dronă s-a prăbușit lângă o clădire.
  • Navă capturară de ruși, lovită cu o rachetă - Ucraina a lovit cu o rachetă nava de debarcare Konstantin Olşanski, pe care Rusia a capturat-o în 2014, a declarat marţi dimineaţă purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk: "În prezent, această navă este scoasă din luptă". Rusia a luat nava ucraineană Konstantin Olşanski, împreună cu cea mai mare parte a marinei Kievului, atunci când trupele sale au ocupat peninsula Crimeea, în 2014. "Trecuse printr-o renovare şi era pregătită pentru a fi folosită împotriva Ucrainei, aşa că, din păcate, s-a luat decizia de a lovi această (navă)", a declarat Pletenciuk. A fost folosită o rachetă anti-navă Neptun de fabricaţie ucraineană.
  • O treime din navele Rusiei, dezactivate - Ucraina a scufundat sau a dezactivat o treime din navele de război ale Rusiei în Marea Neagră în doar doi ani de război, potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenchuk. Doar două din aproximativ 12 nave de război rusești care transportă rachete au fost însă scufundate, iar Ucraina intenționează să-și continue atacurile, a adăugat el.
  • Rușii atacă - În ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat în șase zone ale frontului, în special în Lîman și Novopavlivka. 57 de lupte s-au dat în această perioadă pe toată linia frontului, a anunțat Statul Major ucrainean.
  • Ucrainenii, încolțiți în Est - Armata ucraineană se află într-o situaţie dificilă în apropierea oraşului Ceasiv Iar din estul ţării, unde Rusia îşi concentrează ofensiva, transmite AFP. "Situaţia cu privire la Ceasiv Iar este dificilă şi tensionată, iar aceasta nu este prima zi. Astăzi este punctul central al inamicului în operaţiunile sale de asalt. El încearcă să treacă prin apărarea noastră pentru a ajunge la Ceasiv Iar" când este cazul, a spus Oleg Kalaşnikov, ofiţer de presă al brigăzii 26 de artilerie ucraineană. Rusia a intensificat utilizarea bombelor ghidate puternice în zonă, precum şi atacurile "asupra zonelor populate şi a poziţiilor noastre fortificate".
  • Atac nocturn în Belgorod - Trei persoane au fost rănite în cursul nopții, după un atac ucrainean în regiunea Belgorod, a anunțat marți dimineață guvernatorul Viaceslav Gladkov. Potrivit acestuia, orașul Golovchino, situat la aproximativ 20 km de granița cu regiunea ucraineană Sumî, a fost lovit de artileria ucraineană.
ADVERTISING

Cele mai noi informaţii despre atentat

  • Crește bilanțul la Moscova - Numărul persoanelor ucise în atacul armat de la Moscova a urcat la 139, iar peste 300 au fost rănite. Rămășițele mai multor victime au rămas sub ruinele centrului Crocus City Hall și vor fi dificil de identificat, din cauza temperaturilor ridicate ale incendiului la care au fost expuse.
  • Al optulea suspect arestat - Un al optulea suspect a fost arestat. Este vorba despre un bărbat de 31 de ani, originar din Kîrgîzstan, care le-a închiriat apartamentul atacatorilor de la Moscova. Alișer Kasimov susține că a dat un simplu anunț de închiriere la mica publicitate și nu știa că bărbații cărora le-a închiriat apartamentul aveau legături teroriste. Kasimov va rămâne în centrul de detenție preventivă cel puțin până la 22 mai, potrivit serviciului de presă al instanțelor din Moscova.
  • Familiile atacatorilor, interogate - Anchetatori ruşi se află în Tadjikistan pentru a interoga familiile celor patru bărbaţi acuzaţi de comiterea atacului în masă asupra sălii de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate tadjice. Oficialii de securitate tadjici au adus familiile în capitala Duşanbe din oraşele Vahdat şi Ghissar, precum şi din districtul Rudaki. Preşedintele Emomali Rahmon supraveghează personal ancheta din partea tadjică, au declarat sursele. Luni, în primul său comentariu public cu privire la atac, Rahmon l-a numit un "eveniment ruşinos şi teribil" şi i-a îndemnat pe tadjici să îşi protejeze copiii de influenţele dăunătoare. Patru bărbaţi de origine tadjică au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de terorism, fiind suspectaţi de comiterea atacului. Alţi trei, tot de origine tadjică, au fost arestaţi pentru complicitate.
  • Vina pe Ucraina, UK şi SUA - Şeful FSB şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, doi aliaţi-cheie ai lui Vladimir Putin, cred că Ucraina a fost implicată direct în atac, iar serviciile occidentale, în special din SUA şi Marea Britanie, au fost, la rândul lor, în spatele atentatului. Şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, a declarat că serviciile speciale ucrainene au fost "direct implicate" în atac. Bortnikov a fost întrebat dacă SUA, Marea Britanie şi Ucraina se află în spatele atacului şi a răspuns: "Credem că da". La rândul său, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost întrebat dacă a fost vorba despre "ISIS (Statul Islamic) sau Ucraina?". "Bineînţeles că Ucraina", a răspuns Patruşev.
  • Reacţia Ucrainei - Ucraina a calificat drept "minciună cronică" acuzaţiile zilnice ale Rusiei privind presupusa implicare a Kievului în atentat. "Încă o dată. A devenit ceva cronic. Există fapte de netăgăduit, o înţelegere comună (în diferite ţări) a cauzelor şi consecinţelor, o neîncredere totală chiar şi din partea ţărilor neutre cu privire la 'urma ucraineană' în atacul terorist de la Crocus City Hall", a reacţionat consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak.
  • Lukaşenko îl contrazice pe Putin - Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko dă asigurări că autorii atentatului au încercat iniţial să fugă în Belarus. Moscova, aliata lui Lukaşenko, susţine însă că atacatorii au încercat să fugă numai în Ucraina. ”Ei n-au putut să intre în Belarus. Au văzut asta, au schimbat drumul şi au plecat către frontiera ruso-ucraineană”, declară Aleksandr Lukaşenko.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • NATO analizează doborârea rachetelor rusești - Adjunctul ministrului polonez de Externe, Andrzej Shejna, a declarat că NATO ia în considerare doborârea rachetelor rusești care se îndreaptă către spațiul Alianței. "NATO analizează mai multe idei, inclusiv că astfel de rachete ar trebui doborâte când sunt foarte aproape de granița NATO - dar acest lucru ar trebui făcut cu acordul părții ucrainene și ținând cont de consecințele internaționale. Apoi, rachetele NATO ar lovi rachetele rusești în afara teritoriului Alianței", a spus Shejna, la postul de radio polonez RMF FM. Acesta a adăugat că violarea spațiului aerian al Poloniei de către o rachetă rusească, în weekend, a fost un test al vigilenței apărării aeriene poloneze.
  • Remaniere în spionaj - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a destituit pe secretarul Consiliului Naţional ucrainean de Securitate şi Apărare (RNBO) Oleksii Danilov şi l-a înlocuit cu Oleksandr Litvinenko, directorul serviciului ucrainean de informaţii externe - fără să prezinte vreo explicaţie -, în cadrul unei noi remanieri, după schimbări la vârful comandamentului militar luna trecută.
  • Fără arme pe podul Kerci - Rusia nu mai folosește podul Kerci pentru a transporta arme pe front, după atacurile ucrainene asupra acestui obiectiv, a declarat Vasîl Maliuk, șeful spionajului militar ucrainean. Podul de 19 km lungime leagă Rusia de peninsula Crimeea, fiind o rută strategică de aprovizionare a trupelor din sudul Ucrainei, și a fost avariat de atacuri ucrainene în octombrie 2022 și martie 2023. "Înainte de a fi atacat, între 42 și 46 de trenuri pe zi transportau muniție și arme pe acolo. Astăzi sunt patru sau cinci pe zi", a spus Maliuk pentru Ukrinform. Acesta a menționat că, dacă rușii vor relua transporturile la capacitate maximă, atunci Ucraina va planifica un alt atac. "Totul la timpul potrivit", a spus Maliuk. El a adăugat că Ucraina va efectua și alte operațiuni în Rusia și își va schimba tactica pentru a rămâne "cu un pas în fața Rusiei".
  • Ucrainean căutat în Maramureș - Un ucrainean de 38 de ani este căutat de salvamontiști în Munții Maramureșului, unde, pe alocuri, zăpada măsoară doi metri. "Bărbatul a plecat de acasă în data de 21 martie și a anunțat că va suna acasă de îndată ce va ajunge în România, fapt care nu s-a mai întâmplat. Soția bărbatului care a sunat după 4 zile la 112 a pus la dispoziţia echipelor de căutare - salvare traseele gândite și o locație unde bărbatul își făcuse planuri să ajungă. Acesta e echipat de iarnă, cu baterie de rezervă la telefon, cu încărcător extern, cu rucsac cu alimente și echipament de schimb. Din păcate, telefonul ucraineanului este închis", transmit salvamontiștii.
  • Putin, o "fiară bolnavă şi cinică" - Volodimir Zelenski l-a atacat marţi pe Putin, după ce acesta a acuzat din nou Ucraina că se află în spatele atacului de vineri seară asupra unei săli de concerte din Moscova. "Putin a vorbit din nou pentru sine astăzi, lucru care a fost retransmis la televizor. Încă o dată, a dat vina pe Ucraina. Fiară bolnavă şi cinică", a comentat Zelenski în discursul său tradiţional, nocturn publicat pe reţeaua de socializare X. Potrivit preşedintelui ucrainean, în mintea lui Putin "toţi sunt terorişti, în afară de el, deşi alimentează teroarea de două decenii".
  • Nu se poate pace fără Rusia - Orice summit global pentru pacea în Ucraina care exclude Rusia este pur şi simplu "absurd" şi va eşua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Peskov a mai afirmat că Rusia continuă războiul din Ucraina pentru a se apăra de Occident. "Poate fi rezolvată problema ucraineană fără participarea Rusiei? Răspunsul este clar - nu se poate", a spus Peskov într-un interviu acordat joia trecută, cu o zi înainte de atacul sângeros de la o sală de concerte de la periferia Moscovei. "Pentru că Ucraina a devenit un instrument în mâinile Occidentului colectiv cu al cărui ajutor intenţionează, aşa li se pare, să crească presiunea asupra Rusiei, să o îngrădească şi să-i blocheze dezvoltarea. Iar dacă reuşesc, să o nimicească", a adăugat el. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la un summit internaţional de pace, iar Elveţia a indicat recent că va găzdui o astfel de reuniune, dar detaliile se află încă în discuţie.
  • Bază cu elicoptere de luptă lângă Ucraina - Ministrul Apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat construirea unei baze de elicoptere de luptă la circa 70 km de frontiera Poloniei cu Ucraina şi Belarus. Detalii AICI.
  • Trafic blocat la granița cu Polonia - Fermierii polonezi continuă să obstrucționeze traficul camioanelor la trei puncte de trecere ale frontierei către Ucraina. Protestatarii nu permit camioanelor de marfă să treacă din Ucraina în Polonia. În sens invers, doar câteva TIR-uri reușesc să treacă în fiecare zi către Ucraina. Aproximativ 300 de camioane erau blocate marți dimineață. Circulația mașinilor de pasageri nu este restricționată, a anunțat colonelul Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇