Mica istorie: ziua de 1 martie în lume

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anul 86 î. Hr.: Generalul roman Luciul Cornelius Sylla intră cu trupele sale în Atena și pune orașul la dispoziția soldaților săi pentru jaf. A fost și semnalul declanșării războiului cu Mithritidates, prin care romanii vor pune stăpânire și peste o parte din Asia Mică.

Anul 293 d. Hr.: Împărații Dioclețian și Maximian îi numesc caesari pe Constantius Chlorus și pe Galerius, instalând astfel tetrarhia imperiului roman, împărțit în patru state relativ independente. Dar tetrarhia nu va fi de lungă durată.

Anul 834: Împăratul Ludovic cel Pios, fiul lui Carol cel Mare, este restaurat ca unic conducător al Imperiului Franc, după ce fusese înlăturat și surghiunit.

Domnia lui a fost marcată de numeroase amenințări la adresa Imperiului Carolingian: nu a trebuit doar să țină piept raidurilor vikingilor și presiunii bretonilor, dar și revoltei propriilor săi fii care l-au amenințat deseori.

Luptele pentru putere s-au încheiat prin fragmentarea imperiului carolingian, după tratatul de la Verdu (843), care împărțea în trei părți urialul imperiu franc.

Anul 852: Apare pentru prima dată într-un document oficial cuvântul „Croația”, cu referire la statul croat medieval. Documentul era un edict emis de liderul Trpimir al statului croat medieval și constituie o atestare documentară a existenței statului croat în secolul IX.

Anul 1445: Se naște, în Florența, marele pictor renascentist Sandro Botticelli, autorul faimosului tablou „Nașterea lui Venus”, realizat la comanda lui Lorenzo și Giovanni di Pierfrancesco de Medici, pentru vila lor din Castello. Tabloul este prezentat adesea de ghizi ca prototip al stilului renascentist în lume: construit în jurul unei axe de simetrie verticale, pictat în tușe foarte fine, specifice renașterii și practic invizibile, în culori pastelate menite să evite contrastele, totul este încadrat într-o alegorie fantastică dar rezonabilă.

ADVERTISING

Asemenea majorității marilor maeștri ai Renașterii italiene, și Botticelli preia teme din mitologia păgână sau cea creștină, aceasta din urmă culminând cu prelucrarea temei de Buna Vestire. Comparat însă cu alte tablouri, de exemplu al lui Fra Angelico, dispare atmosfera idilică și acceptarea cu smerenie a voinței Domnului. La Botticelli predomină încărcătura emoțională a scenei prin care Arhanghelul Gavril îi transmite Fecioarei mesajul divin.

Căci Boticelli, înainte de toate. nu este meșteșugarul care reia temele sau manierele înaintașilor, ci creatorul vizionar, cu propriile teme și propriul concept asupra artei.

Anul 1562: Peste 1.000 de hughenoți sunt masacrați de catolici în Wassy, Franța; evenimentul a marcat startul unor lungi războaie religioase pe teritoriul francez.

Anul 1565: A fost fondat orașul Rio de Janeiro. Aici, exploratorul Gaspar de Lemnos a descoperit la 1 ianuarie 1502, un golf, pe care l-a numit „Rio”, crezând că este vărsarea în ocean a unui uriaș fluviu. Poziția geografică favorabilă a determinat instalarea în zonă a numeroși alți exploratori și dezvoltarea orașului până la dimensiunile de astăzi, când depășește șase milioane locuitori.

Rio de Janeiro este o importantă metropolă a Americii de Sud și chiar a lumii. A fost capitala Braziliei, până în anul 1960, când guvernul brazilian a edificat un nou oraș, Brasilia, anume pentru a instala acolo capitala țării.

Celebritatea metropolei este accentuată și mai mult, prin festivalul anual „Carnavalul de la Rio”, cel mai mare carnaval de acest gen din lume, care atrage nenumărați turiști, simpli curioși dar și numeroși oameni de afaceri, de la cei mai prestigioși la simplii amatori de chilipiruri.

ADVERTISING

Anul 1790: Primul recensământ efectuat în Statele Unite relevă că țara avea la acea dată 3.939.326 de locuitori. Astăzi, conform ultimului recensământ publicat, SUA numără 331,9 milioane locuitori.

Anul 1867: A apărut, la Iași, primul număr al „Convorbirilor literare", revistă condusă de Titu Maiorescu.  După 1886, sediul se mută la București, iar revista continuă să apară până în 1944, sub conducerea lui Iacob Negruzzi.

Organ al societății Junimea, revista Convorbiri Literare a fost multă vreme nucleul în jurul căruia au gravitat valori de prim rang ale culturii noastre literare, precum: Mihai EminescuIon CreangăIon Luca CaragialeIoan Slavici, Vasile AlecsandriGeorge CoșbucPanait CernaOctavian GogaDinu ZamfirescuI. Al. Brătescu Voinești și multe alte personalități reprezentative ale vremii.

După cum se vede, în paginile „Convorbirilor” au semnat cei mai de seamă clasici ai literaturii române,  scriitorii cei mai reprezentativi ai epocii moderne, geniile artei scrisului în România.

Anul 1746: Fanariotul Constantin Mavrocordat, domn al Țării Românești, împreună cu clerul și cu boierii, hotărăsc eliberarea din șerbie a românilor fugiți, care se reîntorc în țară. Cei întorși vor fi liberi ca persoană, dar țăranii rămân totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze zile de clacă sau să se angajeze pe moșia boierească, neavând alte mijloace de subzistență.

Anul 1788: Se naște Gheorghe Asachi, poet, prozator, dramaturg și inginer român.

Anul 1812: Se naște Nicolae Kretzulescu, medic și politician român, de două ori prim-ministru al Principatelor Unite, personalitate marcantă a României de după Unire.

ADVERTISING

Anul 1812: Iarna rusească: începe marea retragere din Rusia a armatelor lui Napoleon Bonaparte, pe care țarul Alexandru I nu a reușit să-l învingă în confruntări directe, dar care a suferit o dezastruoasă înfrângere datorită pe de parte climei, iar pe de altă parte faptului că, în retragere, trupele rusești și-au pustiit propria țară, punând francezii în imposibilitate de a se aproviziona.

Din uriașa armată a lui Napoleon, n-au mai ajuns înapoi în Franța decât câteva mici grupuri de militari zdrențuroși, degerați și flămânzi. Memorialistul Tarle notează că însuși Mareșalul Ney, ajungând la Palatul Tuilleries, de lângă Paris, nu a fost lăsat să intre la Împărat, fiind confundat cu un cerșetor.

Anul 1871: Umilire maximă: Armata prusacă victorioasă defilează prin Paris, după victoria în războiul franco-prusac. Parizienii privesc spectacolul neputincioși și flămânzi, după ce au rezistat cu eroism unui asediu istoric.

Anul 1872: A fost înființat primul parc național din lume, Parcul Național Yellowstone din Statele Unite.

Anul 1896: Savantul francez Henri Becquerel descoperă radioactivitatea naturală.

Anul 1896: Are loc Bătălia de la Adoua, în nordul Etiopiei. Trupele înarmate până în dinți ale Italiei sunt înfrânte de etiopienii lipsiți de echipament, dar mulți, care îi înfrâng pe italieni, determinând Roma să ceară un armistițiu și, ulterior, pacea.

Anul 1907: La București, și-a început activitatea Serviciul de urgență „Salvarea", la inițiativa și cu eforturile doctorului Mina Minovici.

Anul 1904: Se naște compozitorul american de jazz Glenn Miller, dirijor, aranjator, trombonist și artist de înregistrări de big band înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe bună dreptate s-a spus despre Miller că, prin el, cultura clasică a muzicii simfonice a trecut la o nouă etapă în evoluția ei, nonconformismul în muzică.

Anul 1910: Cea mai ucigătoare avalanșă din istoria Statelor Unite îngroapă un tren întreg al companiei  Great Northern Railway în nord-estul comitatului King, Washington, ucigând 96 de oameni.

Anul 1912: Temerarul Căpitan Berry, din SUA, sare dintr-un avion în zbor deasupra orașului St. LouisMissouri. A fost  primul salt cu parașuta dintr-un avion.

Anul 1922: Se naște Yitzhak Rabin, politician israelian, laureat Nobel și fost prim ministru, unul dintre părinții statului Israel, cel de astăzi.

Anul 1924: Se naște în Basarabia viitoarea mare mezzo-soprană română Elena Cernei, voce de mare clasă, una din cele mai strălucite voci din registrul ei, pe care a avut-o România.

Anul 1927: Se naște Harry Belafonte, muzician și actor american, care cucerea inimile melomanilor amatori de muzică ușoară, în anii de după cel de al Doilea Război Mondial.

Anul 1938: A fost fondată Compania Samsung.

Anul 1938: Moare poetul, dramaturgul și romancierul Gabriele d’Annunzio, personalitate importantă a culturii italiene interbelice.

Anul 1941Al Doilea Război MondialBulgaria semnează Pactul Tripartit și se aliază cu Puterile Axei.

Anul 1944: Are loc premiera piesei „Steaua fără nume", de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București. Premiera a avut succes, dar cariera autorului se întrerupe brusc, întrucât moare în același an, după un banal accident de circulație, petrecut în centrul Capitalei.

Anul 1948 : La Tel AvivConsiliul Evreiesc din Palestina formează un cabinet de 30 de miniștri, sub președinția lui David Ben-Gurion. Este embrionul viitorului stat Israel, care va fi creat oficial pe 14 mai al aceluiași an.

Anul 1950: Savantul germen Klaus Fuchs este condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS. Faptul se petrece în perioada imediat postbelică, atunci când Kremlinul făcea eforturi disperate să fure înalta tehnologie americană, de la foștii aliați, cu sprijinul cărora obținuseră victoria.

Anul 1953: Premierul sovietic Iosif Stalin suferă un accident vascular cerebral și se prăbușește, în vila sa de lângă Moscova - dacha. Medicii nu reușesc să-l reanimeze, iar Stalin moare patru zile mai târziu.

Anul 1954: SUA experimentează o nouă invenție, bomba cu hidrogen. Prototipul este verificat experimental, cu succes, la Castle Bravo, în atolul Bikini.

Anul 1960: A murit Florica Cristoforeanu, soprană dramatică, interpretă română de operă care a cunoscut un strălucit succes pe mai toate scenele mari ale lumii, de la consacrata Scala din Milano, la Paris, Londra, NewYork, Viena și până în îndepărtata Argentină, unde s-a îmbolnăvit. 

Reîntoarsă în țară, fosta mare vedetă a lumii a cunoscut lipsurile, statul neoferindu-i mijloacele necesare traiului. S-a întors la Rio de Janeiro, unde s-a stins din viață uitată de toți, într-o zi când, în țara ei, românii tocmai serbau mărțișorul.

Anul 1991: Încep revoltele împotriva lui Saddam Hussein în Irak, ducând la moartea a peste 25.000 de oameni, în majoritate civili.

Anul 1992Bosnia și Herțegovina își declară independența față de Republica Federală Socialistă Iugoslavia.

Anul 1997: Se constituie Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate ale României, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

Anul 1998: Premieră în cinematografie: Titanic devine primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume, atingând chiar cifra de 1,83 miliare dolari încasări.

Pelicula a fost finanțată de Paramount Pictures și 20th Century Fox și a fost cel mai costisitor film realizat până în acel moment, cu un buget estimat la 200 de milioane de dolari. Filmările au avut loc între lunile Iulie 1996 și Martie 1997.

Nominalizat la 14 categorii de premii Oscar, este la egalitate cu Totul despre Eva (1950) și cu Ben Hur (1959) pentru cele mai multe premii Oscar câștigate de un singur film.

Anul 2001: Regimul taliban din Afganistan dispune deschiderea focului și aruncarea în aer a statuii lui Buddha de la Bamian, monument înscris pe lista UNESCO a patrimoniului universal.

Anul 2001: India este a doua țară după China care, la acea dată, depășea  pragul de un miliard de locuitori.  După peste două decenii, India estimează o populație de mult peste 1,3 miliarde locuitori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇