Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spune despre palatul din Aviatorilor care e pe cale să fie transformat într-o „locuinţă individuală” că acea „clădire face parte dintr-o zona construită protejată”.
Edilul a explicat că a primit o cerere, aşa cum Primăria Capitalei primeşte cereri de autorizaţie de construire, însă a verificat că lucrările sunt exclusiv interioare.
„Această clădire face parte dintr-o zona construită protejată. Competenţele de emitere a autorizaţiilor de construire sunt împărţite în Bucureşti, conform legii, între primarul municipiului şi primarii de sector. Primarul municipiului emite autorizaţiile în zonele construite protejate şi pe monumentele istorice care nu sunt în zonele protejate. Sunt câteva zeci. Deci noi dăm pe zone protejate.
Am primit o cerere, aşa cum primim orice cereri de emitere de autorizaţie de construire. Am verificat că lucrările sunt exclusiv interioare, mai puţin, dacă nu mă înşel, o scară exterioară care nu se vede din stradă şi a fost un proiect pe care colegii mei l-au verificat şi pe care eu l-am semnat”, a explicat Nicuşor Dan, întrebat despre subiect.
„Legea pe chestiunea aceasta este foarte bună. Ea spune că este publică faţada, este public aşa-numitul plan de situaţie, cât din terenul respectiv este ocupat, şi mai sunt publici şi coeficienţii, de genul ce suprafaţă construită este, cât are subsolul, cât are suprateran. Încă de acum câteva luni am primit de la mai multe instituţii de presă solicitări cu privire la aceste informaţii despre această autorizaţie.
Am răspuns tuturor, conform legii. Le-am dat acele informaţii legale, adică faţada, ceilalţi coeficienţi. Nu am dat nimănui planurile interioare. (…) Noi am primit o cerere din partea administratorului care este RA-APPS şi i-am dat lui. Am verificat că el este administratorul şi i-am dat autorizaţie”, adaugă primarul general.
Ciolacu: Guvernul nu a alocat bani pentru lucrările de consolidare
Tot miercuri a vorbit şi premierul Marcel Ciolacu despre palatul din Aviatorilor.
Guvernul nu a alocat bani pentru lucrările de consolidare, costurile investiţiei fiind suportate din bugetul propriu al RA-APPS, a afirmat prim-ministrul înainte de şedinţa de guvern.
Şeful Executivului a mai precizat că din datele care i-au fost furnizate de la SGG respectivul imobil este clasat ca monument istoric.
Ciolacu a arătat că o altă clădire administrată de RA-APPS care va intra într-un proces de consolidare şi reamenajare este fostul sediu ALDE din zona Arcului de Triumf.
Premierul a punctat că din partea preşedintelui Iohannis nu a existat nicio solicitare pentru atribuirea unei locuinţe de protocol.
Administraţia Prezidenţială dezminte că palatul ar fi pentru Iohannis
Acelaşi lucru l-a transmis ieri Palatul Cotroceni, într-un răspuns oficial.
Nu există nicio solicitare din partea șefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui, susţine Palatul Cotroceni.
Reacţia a venit după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora fostul sediu al PNL şi al ALDE de pe Bd Aviatorilor e pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis, la finalul mandatului, investiţiile la această vilă de protocol ajungând la peste 7 milioane de euro.