Fact-checking: Amăgiri cu suplimentele alimentare?

Fact-checking: Amăgiri cu suplimentele alimentare?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Suplimentele alimentare sunt o afacere în plină expansiune, lucru lesne de observat pe rețelele sociale, inundate de reclame țipătoare la pilule și prafuri care promit beneficii nemaipomenite pentru sănătate.

Suplimentele sunt rareori monitorizate, iar efectele lor pozitive, intens promovate de producători, se dovedesc deseori a fi false.

Din ce în ce mai mulți oameni din întreaga lume iau suplimente alimentare în speranța că acestea vor avea efecte benefice asupra pielii şi părului, le vor stimula sistemul imunitar sau le vor îmbunătăți performanțele.

Magneziul, vitaminele și extractele din diverse plante reprezintă o piață în valoare de miliarde de euro.

Angela Clausen de la Centrul pentru Protecția Consumatorilor din Renania de Nord-Westfalia cunoaște bine mersul pieței de suplimente alimentare, pe care o studiază de zeci de ani.

"Problema este că mulți oameni percep suplimentele alimentare ca pe un fel de medicamente naturale și le folosesc în consecință pentru a trata, atenua sau vindeca boli. Cu toate acestea, scopul real al suplimentelor alimentare este, pur și simplu, de a suplimenta componentele pe care nu le putem obţine în cantitate suficientă din hrana noastră”, afirmă experta.

ADVERTISING

Consumatorii de suplimente alimentare care nu le aduc niciun beneficiu rămân cu paguba financiară. Alții, însă, se expun unor substanțe potențial dăunătoare, mai ales atunci când sunt folosite în exces, cum ar fi vitamina D, iodul sau seleniul.

De ce avem nevoie de vitamine și minerale?

Suplimentele alimentare sunt mult mai puțin controlate tocmai pentru că nu sunt medicamente. Ele pot fi introduse pe piață fără a fi testate în prealabil pentru siguranță, calitate și eficacitate.

Aceasta înseamnă că suplimentele nu conțin întotdeauna ingredientele sau cantitatea de ingrediente care figurează pe ambalaj. De asemenea, în ele sunt identificate în mod frecvent substanțe periculoase și interzise.

Și mai slab monitorizate sunt afirmațiile despre suplimentele alimentare care circulă pe rețelele de socializare, după cum arată o analiză din 2021.

Echipa ”DW Fact-checking"” a căutat pe rețelele de socializare afirmații despre suplimentele alimentare și a analizat trei cazuri.

Mai deștept datorită ginkgo, bacopa monnieri, L-teanină și L-treonat de magneziu?

Aserțiune: În această înregistrare cu aproximativ 1,7 milioane de vizualizări, o utilizatoare de TikTok spune: "Nu ești prost, doar că nu ai suficientă circulație în creier, ceea ce te împiedică să te concentrezi. Iar acest lucru slăbește și memoria". Cele patru suplimente recomandate de ea sunt ginkgo, bacopa monnieri, L-teanina și L-treonatul de magneziu.

ADVERTISING

Verdict DW: Fals

Ar fi prea frumos să ne putem îmbunătăți performanța mentală și concentrarea cu aceste suplimente alimentare.

Nutriționistul Friederike Schmidt de la Universitatea din Lübeck, care a urmărit înregistrarea de pe TikTok, remarcă faptul că "utilizatoarea de TikTok menționează mecanisme metabolice foarte specifice, ceea ce la prima vedere îi conferă o aură de competență". Însă adevărul este că, "în multe cazuri, nu știm de fapt ce fac aceste suplimente și dacă ele ajută cu adevărat".

De pildă, una dintre afirmațiile din videoclip este că extractul de plante bacopa monnieri crește nivelul neurotransmițătorului acetilcolină din creier, ceea ce îmbunătățește performanța memoriei. "Afirmația este exagerată. Nu a fost efectuat niciun studiu metodologic serios, cu atât mai puțin mai multe în care oamenilor să li se administreze acest extract de plante, iar apoi ei să aibă mai multă acetilcolină în creier și funcții de memorare îmbunătățite”.

Angela Clausen a identificat una dintre metodele des întâlnite de a face reclamă suplimentelor nutritive – mai precis prin trimiterea către studii care, în realitate, nu au aproape nicio semnificație. "Studiile prezentate sunt de obicei - în raport cu produsul - un dezastru”, spune ea.

ADVERTISING

În concluzie, afirmațiile făcute de influensărița de TikTok nu stau în picioare din punct de vedere științific. Nu există nicio dovadă că "cele mai bune 4 suplimente alimentare recomandate de ea” chiar cresc performanța creierului.

Turmericul, leac miraculos?

Un alt clip video ne recomandă să bem în fiecare dimineață pulbere de turmeric dizolvată în apă cu lămâie verde.

Aserțiune: Potrivit acestui clip, postat în limba spaniolă, și care a beneficiat de peste 1,5 milioane de vizualizări, pulberea de turmeric dizolvată în apă ajută împotriva eczemelor cutanate. De asemenea, băutura ar ajuta la detoxifierea organismului, ar preveni artrita și ar reduce riscul de cancer.

Verdict DW: Fals

Chiar dacă turmericului i se atribuie de multă vreme proprietăți digestive pozitive (folosit pe post de condiment), afirmațiile din clip ”nu stau deloc în picioare, pentru că ele nu sunt susținute de studii”, spune Angela Clausen de la Protecția Consumatorilor.

Există cercetări asupra ingredientului curcumină, dar nu există "studii de referință" pentru extractele folosite în produse, care nu sunt definite cu precizie. Lipsesc, deci, studiile pe oameni în care nici utilizatorii, nici consumatorii să nu știe cine a primit placebo și cine a primit preparatul eficient.

La modul ideal o astfel de cercetare ar trebui să fie confirmată de cel puțin un alt studiu realizat de un alt grup de lucru.

Studiile au arătat, pur și simplu, că un anumit extract de turmeric, într-o anumită doză, are un efect antiinflamator în eprubetă. Însă astfel de efecte pot apărea numai în cazul acestui extract, administrat în exact această doză, și nu pot fi atribuite turmericului în ansamblu. Mai mult, rezultatele la om pot fi complet diferite de cele din laborator.

"Suntem departe de a spune că turmericul ajută în mod cert", spune nutriționistul Schmidt, care amintește că o problemă deosebită în cazul curcuminei e reprezentată de caracterul foarte reactiv al acesteia.

Acest lucru înseamnă că interacționează cu multe alte substanțe în laborator și probabil de aceea se spune că este eficientă împotriva atâtor boli și probleme de sănătate. Însă deocamdată acest lucru nu este relevant pentru efectul său asupra oamenilor.

Piele, păr, unghii și articulații mai bune datorită colagenului?

Aserțiune: Colagenul este creditat cu multe efecte pozitive pe rețelele sociale. Potrivit unui clip devenit viral, colagenul îți oferă o piele mai fermă, unghii mai puternice și un păr mai strălucitor și mai puternic. În plus, colagenul ar susține și articulațiile, după cum aflăm din clip.

Verdict DW: Fals

Colagenul este o proteină produsă în mod natural în organism, importantă pentru oase, articulații, mușchi și tendoane. Prin urmare, suplimentele alimentare care conțin colagen sunt de origine animală și provin, de obicei, din deșeuri de abator.

Nu este sigur cât de bine poate utiliza organismul colagenul furnizat din exterior. Un meta-studiu din 2023 a ajuns la concluzia că este încă nevoie de cercetări suplimentare care să confirme inclusiv cel mai cunoscut efect presupus al colagenului, respectiv întinerirea pielii.

"Niciuna dintre aceste afirmații publicitare despre colagen nu este autorizată în UE și cu siguranță nu cele privind sănătatea articulațiilor", spune Angela Clausen.

De altfel, în urmă cu doi ani, Protecția Consumatorilor chiar a dat în judecată, cu succes, producătorul "Glow25 Collagen Powder" pentru promisiunea înșelătoare a "oaselor și articulațiilor sănătoase". Furnizorul a recunoscut că promisiunile privind pielea, părul și unghiile nu sunt valabile. Cu toate acestea, multe postări care susțin aceste lucruri sunt încă disponibile pe rețelele sociale. 

Concluzie: Consumatorii sunt induși în eroare

O separare a adevărului de exagerări nu este la îndemâna oricui atunci când vine vorba de suplimentele alimentare.

În general, însă, afirmațiile făcute pe rețelele de socializare sunt adesea exagerate, neștiințifice sau chiar ilegale.

Desigur, unele suplimente alimentare pot fi utile, de pildă fierul, atunci când avem carență de fier. Însă "în multe cazuri, vedem, pur și simplu, că oamenii cheltuiesc bani pe lucruri de care nu au nevoie", spune Friederike Schmidt.

”Însă gândul că poți face ceva pentru sănătatea ta prin înghițirea unor capsule sau prafuri este și rămâne seducător”.

Ines Eisele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇