Băieții născuți din mame obeze au un risc mai mare de a fi supraponderali la naștere și să dezvolte complicații metabolice mai târziu în viață, inclusiv boli hepatice și diabet, arată un nou studiu.
Hormonii sexuali masculini sunt parțial de vină, spun cercetătorii de la Universittatea Australia de Sud (UniSA), autorii studiului citat de New York Post.
Dr. Ashley Meakin, cercetător la UniSA, a explicat că hormonii androgeni conferă bărbaților caracteristicile lor masculine și sunt cruciali în dezvoltarea lor, dar dacă sunt prea mulți, fetușii de sex masculin cresc prea mari, cauzând nu numai probleme la naștere, ci și un impact asupra funcției hepatice la vârsta adultă.
Fetușii de sex feminin expuși la un exces de testosteron, pe de altă parte, nu prezintă aceleași riscuri, au descoperit oamenii de știință.
„Știm că există diferențe între sexe în ceea ce privește tulburările metabolice la vârsta adultă ca răspuns la obezitatea maternă”, afirmă același cercetător într-un comunicat de presă al universității.
Omul de știință menționează faptul că bărbații sunt mai predispuși la boli hepatice grase non-alcoolice și la diabet la vârsta adultă dacă mama lor este obeză în timpul sarcinii și greutatea lor la naștere este mai mare de 4 kg.
„Ei sunt conectați genetic să acorde prioritate androgenilor, deoarece sprijină dezvoltarea caracteristicilor masculine – inclusiv mărimea – dar prea mulți androgeni sunt răi”, precizează medicul australian.