Baghetele Subway conțin prea mult zahăr pentru a fi considerate pâine în Irlanda

Baghetele Subway conțin prea mult zahăr pentru a fi considerate pâine în Irlanda

Baghetele folosite în sandwich-uile Subway conțin prea mult zahăr pentru a fi considerate pâine, potrivit Curții Supreme din Irlanda, care a luat această decizie într-un caz privind taxarea pâinii.

În speță, o franciză irlandeză a companiei americane a pretins că nu ar trebui să plătească TVA pentru baghetele pe care le folosește în sandwich-urile sale, așa cum face orice producător de pâine din țară.

După ce a analizat atent ingredientele pe care le folosește Subway în prepararea baghetelor sale, Curtea a decis că ele nu pot beneficia de zero TVA din cauza cantităților mari de zahăr pe care le conțin, relatează BBC.

ADVERTISING

Pâinea, produs de bază

În legislația irlandeză, pâinea este considerată o mâncare de bază și beneficiază de TVA zero.

Autoritățile din Irlanda au decis încă din 1972 care sunt condițiile în care un produs de panificație poate fi considerat pâine și, implicit, să beneficieze de zero TVA: zahărul și grăsimea din aluat nu trebuie să depășească 2% din greutatea reprezentată de făină.

Completul de cinci judecători care a analizat apelul Bookfinders Ltd, o franciză Subway aflată lângă Galway, a decis că în sandwich-urile Subway conținutul de zahăr este de aproximativ 10% din cantitatea de făină din aluat, atât pentru baghetele albe, cât și în cele integrale.

ADVERTISING

După decizia curții, Subway va trebui să plătească TVA de 13,5% pentru baghetele sale.

Reacția Subway

Reacția reprezentanților companiei nu a întârziat să apară: ”Pâinea Subway este, desigur, pâine”, a declarat un purtător de cuvânt.

”Coacem pâine proaspătă în magazinele noastre de mai bine de trei decenii, iar clienții nostri se întorc în fiecare zi pentru sandwich-urile făcută cu o pâine la fel de gustoasă pe cât de bine miroase”, insistă acesta.

Cazul are la bază o decizie a autorității fiscale din Irlanda din 2006 de a refuza cererea Bookfinders Ltd de a primi banii înapoi pentru TVA plătită între 2004 și 2005.

ADVERTISING

După refuzul autorităților, compania s-a adresat Înaltei Curți înainte de a se adresa Curții de Apel. Se pare că Subway nu a avut succes în niciuna dintre instanțe.

Subway, din nou în lumina reflectoarelor

Nu este prima dată când pâinea Subway intră în lumina reflectoarelor. În 2014, compania anunța că va renunța la azodicarbonamida (ADA), un compus chimic de culoare galbenă, un praf inodor, utilizat la nivel industrial în producția materialelor plastice spumate, mai ales pentru covorașele pentru sport/yoga.

Acest compus chimic este cel mai utilizat agent de maturizare al făinii de grâu și are rol de creștere a volumului și de îmbunătățire a texturii miezului.

Subway a renunțat la acest agent în urmă cu șase ani, însă autoritățile din SUA continuă să aprobe folosirea acestui compus chimic în producția alimentară.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇