Campanie de manipulare lansată de China în zeci de țări, inclusiv România. Sunt folosite site-uri false de știri

Campanie de manipulare lansată de China în zeci de țări, inclusiv România. Sunt folosite site-uri false de știri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 100 de site-uri ce se prezentau ca platforme online de știri locale, dar în realitate publicau propagandă pro-China au fost lansate în Europa, Asia și America Latină.

Acesta este rezultatul unei anchete realizate de Citizen Lab, care a descoperit astfel de site-uri în 30 de țări, printre care și România. Propaganda este intercalată printre știri preluate automat de pe site-uri locale de știri.

În România au fost identificate 2 site-uri, baleadimineata.com și rogazette.com.

tari-in-care-china-a-deschis-siteuri-de-propaganda
Foto: Citizen Lab

„Chiar dacă până la acest moment site-urile respective nu au prea fost accesate, există un risc ridicat de amplificare, având în vedere cât de repede pot fi multiplicate și adaptate la limba și specificul local”, a declarat cercetătorul Alberto Fittarelli.

ADVERTISING

Conținutul împins prin astfel de campanii variază de la teorii ale conspirațiilor legate de SUA și aliații lor, la articole în care sunt atacați criticii Beijingului. De exemplu, una dintre retorici e că cercetătorii americani au cauzat pandemia de Covid.

Campania pare să fi început la mijlocul lui 2020 și experții de la Citizen Lab au reușit să meargă pe fir până au ajuns la firma de relații publice Shenzhen Haimaiyunxiang Media, cunoscută și drept Haimai.

Reuters a solicitat companiei un drept la replică, însă nu a primit niciun răspuns, iar numărul de telefon listat pe una dintre versiunile arhivate ale site-ului acestei firme nu este funcțional.

ADVERTISING

O reacție a venit totuși de la Ambasada Chinei la Washington.

„Ca principiu, este un caz tipic de dublu standard, să spui că acel conținut care e pro-China este dezinformare, iar cel împotrivă este informație corectă", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei.

China, Rusia și Iranul - cele mai multe campanii de manipulare

Citizen Lab au dat ca exemplu site-ul Roma Journal, care arată exact ca un site obișnuit de știri din Italia, cu știri despre perspectivele politice ale premierului italian, un festival cu baloane cu aer cald organizat în nord sau lansarea unei cărți.

ADVERTISING

Însă, dacă apeși pe un buton intitulat comunicate de presă, ajungi într-o secțiune plină cu articole ale presei de stat chineze, ce vorbesc despre contribuția Chinei la revenirea economiei globale sau avansul înregistrat în domeniul inovațiilor tehnologice.

Mare parte din acest conținut a fost preluat de la o companie de comunicate de presă numită Times Newswire, pe care analiștii de la firma de securitate cibernetică Mandiant au identificat-o anul trecut a fi în centrul unei alte campanii de propagandă a Chinei, dar care viza doar publicul american.

Roma Journal nu este înregistrat legal în Italia ca site de știri.

Astfel de campanii de influență sunt tot mai răspândite în lume, având în vedere că multe guverne sau personalități ce dețin puterea şi doresc să manipuleze opinia publică. Experții care au urmărit operațiuni de amploare cum este cea descoperită acum de Citizen Lab spun însă că cele mai mari și puternice campanii sunt făcute de China, Rusia și Iran.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇