Bebelușii decapitați de Hamas, adevăr sau propagandă? Cum a apărut povestea și ce spun cele două tabere

Bebelușii decapitați de Hamas, adevăr sau propagandă? Cum a apărut povestea și ce spun cele două tabere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dintre toate atrocitățile comise de teroriștii Hamas care au atacat Israelul, decapitarea a 40 de bebeluși a șocat cel mai mult. Însă armata israeliană a retractat relatarea, iar organizația palestiniană neagă că ar fi decapitat bebeluși. Așadar, cum a apărut această informație și, mai ales, este reală?

Kibuțul Kfar Aza este situat între Netivot și Sderot, la aproape 5 kilometri de granița sudică a Israelului cu Fâșia Gaza. Modul de operare fără precedent al incursiunii militanților Hamas a făcut ca această comunitate rurală să se numere printre primele zone atacate sâmbătă.

Patru zile mai târziu, după ce au reușit să securizeze perimetrul, forțele de apărare israeliene (IDF) au invitat jurnaliștii să vadă ce s-a întâmplat acolo. Corespondentul Sky News, Stuart Ramsay, a spus că a văzut „brancardieri care scoteau un copil mic" și un teren de baschet cu „corpuri aliniate în pungi negre pentru cadavre". El a adăugat că scena poate fi descrisă ca „un masacru".

Ramsay a mai spus că a durat 17 ore pentru ca ajutorul să sosească, întrucât IDF s-a concentrat mai întâi pe zonele urbane, lăsându-i pe localnici fără apărare, iar din această cauză numărul de morți a fost foarte mare.

ADVERTISING

Cum a apărut știrea despre bebeluși decapitați

Prima persoană care a vorbit public despre bebeluși decapitați a fost jurnalista Nicole Zedek, care relata în direct pentru postul de televiziune i24 din Tel Aviv. Ea s-a numărat printre reporterii invitați marți de armata israeliană în kibuțul Kfar Aza.

Într-o transmisiune în direct, a cărei înregistrare postată pe X (fosta Twitter) a strâns milioane de vizualizări, Zedek a spus: „Vorbind cu câțiva soldați aici, mi-au spus că au văzut, în timp ce mergeau prin această comunitate, corpuri ale unor bebeluși cu capetele tăiate și familii împușcate în paturile lor".

Ea a fost filmată în timp ce vorbea cu comandantul-adjunct al unității 71 din cadrul IDF, David Ben Zion, cel care a condus operațiunea de lichidare a teroriștilor. „Au tăiat capetele… copiilor, ale femeilor", a spus ea.

ADVERTISING

Într-o altă relatare în direct, Nicole Zedek a spus că „40 de bebeluși, cel puțin, au fost scoși" - de aici provine cifra celor 40 de bebeluși decapitați, menționează Sky News.

Laura Cellier, prezentatoare de știri la postul i24NEWS, a făcut miercuri, pe X, câteva precizări: „Stăm ferm alături de reporterii noștri", a subliniat ea, adăugând că „i s-a spus de către trei oficiali din IDF că în jur de 40 de bebeluși și copii mici au fost uciși la Kfar Aza, unii arși, alții decapitați".

Nic Robertson, corespondent CNN cu mare experiență în teatrele de război, a relatat live din Kfar Aza și a părut, de asemenea, să confirme afirmațiile. „Erau atât de mulți membri uciși ai acestui kibuț. Bărbați, femei, copii, legați la mâini, împușcați, executați, cu capul tăiat", a spus el. Jurnalistul nu a dezvoltat subiectul ulterior, scrie Insider.

Marți seară, într-un interviu pentru Sky News, ministrul israelian al Economiei, Nir Barkat, a făcut o afirmație asemănătoare. „Am văzut chiar acum… am auzit de 40 de băieți tineri. Unii dintre ei au fost arși de vii. Unii au fost decapitați. Unii au fost împușcați în cap", a spus el.

ADVERTISING

Postul TV american CBS News a anunțat miercuri că Yossi Landau, șeful operațiunilor din Zaka, organizația civilă israeliană pentru intervenții în situații de urgență, a confirmat că „a văzut personal" adulți, copii și bebeluși decapitați.

Armata israeliană confirmă, apoi retractează

Purtătorul de cuvânt al IDF, Nir Dinar, a declarat marți pentru Insider că Hamas a decapitat bebeluși în Israel. Cu toate acestea, întrebat ulterior dacă „40 de bebeluși au fost decapitați", acesta a răspuns că au fost uciși copii, dar relatările despre decapitări nu se confirmă.

Răspunzând acuzațiilor că IDF a răspândit informația tulburătoare despre bebelușii uciși fără să demonstreze că este reală, el a menționat că armata nu va căuta alte dovezi pentru aceste afirmații, întrucât „ar fi o lipsă de respect pentru cei uciși".

Ulterior, cel puțin o mare rețea de știri TV a raportat că informațiile despre bebeluși decapitați au fost „confirmate" de un purtător de cuvânt al cabinetului premierului israelian. Această ramificație a cazului i-a fost atribuită lui Tal Heinrich, o prezentatoare de știri care pare să fi fost recrutată de cabinetul lui Benjamin Netanyahu pe 8 octombrie, pentru a înlesni relațiile cu mass-media în urma atacurilor Hamas cu o zi mai devreme, potrivit Sky News.

Deocamdată, singura declarație publică asupra acestei chestiuni din partea lui Heinrich este un interviu pentru LBC realizat miercuri, în care ea a fost întrebată despre afirmațiile cu privire la bebelușii decapitați. „Copilași, bebeluși, unii dintre ei, pot să vă spun… da, au fost tăiate capete. Asta am auzit de la… soldații de pe teren care s-au ocupat de cadavre", a spus Heinrich, citată de LBC drept purtătoare de cuvânt a Cabinetului Netanyahu.

Ea a revenit asupra subiectului cu o postare pe X: „Vă rog să rețineți: am spus că aceste relatări sunt bazate pe mărturiile soldaților."

Și CNN menționează că nu a putut verifica afirmațiile făcute de Tal Heinrich.

Hamas a negat că militanții săi ar fi ucis copii sau atacat femei, iar purtătorul de cuvânt al organizației, Izzat al-Risheq, a spus că acuzațiile sunt „fabricate și fără temei".

Jurnaliștii n-au văzut nimic, iar Biden alimentează confuzia

Așadar, singurii care au văzut direct, cu ochii lor, bebeluși decapitați, ar fi soldații care au intrat în Kfar Aza, pe care îi menționează toate sursele de la care a plecat informația.

Numai că Stuart Ramsay de la Sky News a vorbit cu doi ofițeri IDF, unul dintre ei fiind un purtător de cuvânt, și niciunul nu a confirmat decapitările bebelușilor. „În niciun moment, nici el, nici celălalt ofițer, nu a menționat că Hamas a decapitat sau ucis 40 de bebeluși sau copii mici. Cred că dacă era așa, mi-ar fi zis mie și celorlalți de aici", a spus jurnalistul.

„Nu există nicio îndoială că un atac oribil a avut loc la Kfar Aza, și trebuie să relatăm despre asta, am văzut cadavrele celor din comunitate în casele lor, în spatele unui camion și pe un teren de baschet. Dar este important să separăm faptele de speculație într-o situație ca aceasta", a precizat el.

„Pentru a reitera - IDF are toate posibilitățile să informeze mass-media din întreaga lume despre orice poveste care a devenit evidentă, pe măsură ce armata continuă să curețe kibuțul. Uciderea și decapitarea a 40 de copii nu mi-au fost menționate niciodată, nici mie, nici echipei mele", a adăugat jurnalistul britanic.

Un alt jurnalist, Oren Ziv, care lucrează pentru un site independent de știri, 972 mag, care a fost în Kfar Aza, a spus că la fața locului s-au aflat sute de soldați. "În timpul turului nu am văzut nicio dovadă a acestui lucru (decapitări - n.red.), iar purtătorul de cuvânt sau comandanții nu au menționat niciun astfel de incident", a scris el pe X.

Și Casa Albă pare implicată în această confuzie după ce președintele Joe Biden a părut să confirme că a văzut fotografii ale copiilor decapitați de militanții Hamas. „Nu m-am gândit niciodată că voi vedea, am confirmat, poze cu teroriști care decapitau copii, nu m-am gândit niciodată…", a spus el într-un discurs transmis în direct, miercuri, la o întâlnire cu comunitatea evreiască de la Washington.

Însă după ce NBC a contactat Casa Albă pentru mai multe detalii despre remarca lui Biden, doi înalți oficiali ai administrației americane au spus că președintele se referea doar la multiplele relatări ale presei din Israel despre copii decapitați și că acesta nu a văzut imagini și nu a avut o confirmare independentă despre decapitări ale unor minori.

UPDATE Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a prezentat, joi după-amiază, într-o postare pe rețeaua X, trei imagini cu copii uciși de militanții Hamas care i-au fost arătate secretarului de Stat american Antony Blinken. Micuții din fotografii nu au fost decapitați, ci uciși și arși. Imaginile au un puternic impact emoțional și pot fi văzute aici.

Dezinformare cu jocuri video și imagini vechi de pe TikTok

Rețelele de socializare au fost inundate de dezinformare despre situația din Israel și Gaza din primele momente ale războiului, a spus Victoria Elm, jurnalistă Sky specializată în investigații digitale: „Înregistrări din conflictul sirian, fragmente din jocuri video și imagini de pe TikTok vechi de câteva luni au fost distribuite pe scară largă, susținând în mod fals că arată evenimente din ultimele zile".

Ea a explicat că uneori dezinformarea se produce neintenționat, însă există și persoane „care postează și distribuie materiale cu intenția de a-i înșela pe ceilalți".

„Este extrem de periculos în timpul unui conflict, când e și mai greu decât de obicei să verifici independent informația sau imaginile. Pe măsură ce conflictul continuă, îi sfătuim pe utilizatori să fie vigilenți când urmăresc conținut online despre război", a precizat jurnalista.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇