Ororile descoperite într-o așezare devastată de teroriștii palestinieni i-au marcat pe militarii israelieni. Kibuțul Kfar Aza vorbește despre primele zile de război, dar e și un semn a ceea ce va urma.
Luptele au continuat până marți dimineață în Kfar Aza, una dintre comunitățile israeliene de lângă granița cu Fâșia Gaza. Din această cauză a început abia acum colectarea cadavrelor israelienilor uciși de teroriștii Hamas care au trecut granița sâmbătă dimineața, relatează BBC.
Soldații care au adunat aproape toată ziua trupurile civililor au spus că acolo a fost un masacru. Armata israeliană, prinsă nepregătită, a avut nevoie de 12 ore ca să pătrundă în kibuț, a spus Davidi Ben Zion, comandantul-adjunct al unității 71, o echipă experimentată de parașutiști care a condus asaltul contra Hamas.
"Slavă Domnului că am salvat mulți părinți și copii. Din păcate, unii au fost arși cu cocktailuri Molotov. Sunt foarte agresivi, ca niște animale", a spus el despre atacatori.
Teroriștii Hamas care au ucis familii, inclusiv copii, erau doar "o mașinărie jihad care ucidea pe toată lumea, oameni fără arme, fără nimic, doar niște cetățeni normali care voiau să-și ia micul dejun și atâta tot", a adăugat el.
Unele victime au fost decapitate. "I-au ucis și unora le-au tăiat capul, e îngrozitor să vezi așa ceva… și trebuie să ne amintim cine e dușmanul și care e misiunea noastră, pentru dreptate (…) și toată lumea noastră trebuie să ne susțină", a mai spus Ben Zion.
Un alt ofițer arată spre un sac de dormit purpuriu pătat de sânge. Un deget umflat de la un picior este ieșit afară. Femeia acoperită a fost ucisă și decapitată în fața grădinii sale. La câțiva metri mai încolo zace cadavrul unui atacator Hamas, îmbrăcat în negru.
Prețul pentru viața la țară
Kibuțul Kfar Aza e încă o dovadă a crimelor de război comise de Hamas. Această comunitate a fost total surprinsă de atacul luptătorilor înarmaţi cu puşti de asalt, rachete şi grenade de mână.
Prima sa linie de apărare a fost echipa de pază, formată din localnici cu experiență militară care patrulau perimetrul. Au murit toți luptând cu invadatorii. Corpurile lor au fost luate miercuri dimineață din mijlocul kibuțului și asemenea celorlalte victime, au fost băgate în saci negri din plastic și așezate în linie într-o parcare, de unde urmau să fie ridicate.
Localnicii din comunitățile de lângă Gaza se obișnuiseră cu atacuri periodice cu rachete după ce Hamas a preluat controlul fâșiei în 2007. Au acceptat pericolul ca preț pentru viața la țară, într-o comunitate restrânsă care păstra viu spiritul pionierilor de la începuturile primelor așezări sioniste.
În ciuda amenințării rachetelor Hamas, localnicii din Kfar Aza și din alte comunități dezvoltate de-a lungul Fâșiei Gaza se bucurau de o calitate ridicată a vieții, în ciuda amenințării rachetelor Hamas. În case, peluze și zonele deschise ale kibuțului, un adăpost de beton nu era niciodată la distanță mai mare de o aruncătură de băț. Toate casele aveau camere de siguranță, pe lângă terase, grătar, locuri de joacă pentru copii și alte dotări.
Însă nimeni din Kfar Aza sau din oricare parte a Israelului nu și-a imaginat că Hamas va sparge apărarea israeliană și va ucide atât de mulți oameni. Oroarea și furia israelienilor s-au amestecat cu neputința de a accepta că statul și armata au eșuat în îndeplinirea datoriei fundamentale de a-și proteja cetățenii.
Pregătiți pentru atacul în Gaza
Cadavrele palestinienilor care au ucis atât de mulți oameni zac descoperite în soare, în locurile în care au fost uciși, prin tufișuri și pe peluzele kibuțului. Lângă ele se află motocicletele pe care le-au folosit când au luat cu asalt așezământul după ce au trecut de gardul de la graniță. Tot acolo se află și epava unei parapante, folosită pentru survolarea apărării israeliene.
Forțele israeliene au dus o luptă grea pentru a recuceri Kfar Aza, iar acum întreaga țară se află sub șocul traumei colective după pierderile imense suferite.
Însă și în Gaza sute de civili sunt uciși. Prevederile umanitare internaționale interzic clar tuturor combatanților uciderea civililor. E clar că uciderea a sute de civili de către atacatorii Hamas reprezintă o gravă încălcare a legilor războiului. La rândul său, Israelul respinge orice comparație între modul în care Hamas ucide civili și felul în care civilii palestinieni mor în atacurile sale aeriene.
Aceeași atitudine o are și un soldat israelian. Asemenea altor concetățeni, experiența primelor zile ale acestui război și ceea ce a văzut el i-au întărit hotărârea de a lupta. "Sper că vom intra înăuntru. Da, suntem pregătiți pentru asta", i-a spus el reporterului BBC despre asedierea Fâșiei Gaza.
Davidi Ben Zion, ofițerul care a condus primul val de asalt asupra kibuțului și a văzut ororile pe care teroriștii le-au lăsat în urmă, a spus că până acum israelienii aveau fracturi politice adânci, dar atacul i-a unit.
T.D.