Care e rolul AUR în complotul din sânul NATO pe care și-l dorește Putin

Care e rolul AUR în complotul din sânul NATO pe care și-l dorește Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În doar câteva zile, două formațiuni de extremă dreapta din România și Ungaria au emis pretenții teritoriale la adresa Ucrainei, în cazul în care Kievul ar pierde războiul cu Rusia. Aceste poziții îi convin de minune lui Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, lideri ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și ai mișcării maghiare „Patria Noastră” de extremă dreapta au evocat posibilitatea anexării unor părți din vestul Ucrainei, invocând pretenții care datează de câteva sute de ani, în timp ce conflictul dintre Ucraina și Rusia se apropie de doi ani, scrie Newsweek.

"Noi nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în graniţele lui fireşti. Basarabia nu poate fi uitată, ea trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, ţinutul Herţa, Transcarpatia, tot ce a fost şi este al naţiunii române trebuie să se întoarcă în graniţele aceluiaşi stat", a spus senatorul AUR Claudiu Târziu, în 24 ianuarie, la Iaşi.

ADVERTISING

Transcarpatia a fost menționată și de Laszlo Toroczkai, liderul partidului maghiar de extremă-dreapta "Patria Noastră". "În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pace şi o rezolvare prin discuţii", a declarat liderul acestei formaţiuni.

"Dacă acest război se termină cu pierderea statalităţii Ucrainei, pentru că şi acest lucru este în cărţi, atunci, ca singurul partid maghiar care adoptă această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia", a adăugat Laszlo Toroczkai despre zona care include cea mai mare parte a regiunii ucrainene Zakarpattia.

ADVERTISING

Prima reacție din Ucraina la ce se aude din Ungaria și România

Astfel de pretenții teritoriale nu sunt noi, în special în rândurile naționaliștilor de extremă dreapta din cele două țări, notează publicația americană.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, de exemplu, a înfuriat atât România, cât și Ucraina în noiembrie 2022, când a purtat un fular de fotbal care avea brodată o hartă a Nagy-Magyarország (așa-numita "Ungaria mare", un concept politic revizionist care vizează revenirea Ungariei la frontierele avute înainte de 1918 - n.red.).

Oleksandr Merejko, membru al Parlamentului Ucrainei și președintele comisiei de politică externă, a spus pentru Newsweek că aceste pretenții teritoriale simultane reprezintă o sursă de îngrijorare pentru țara sa, din cauza momentului în care sunt emise.

ADVERTISING

"Rusia încearcă să pornească ofensiva. Asta este exact ce vrea Putin. Nu exclud ca aceste declarații să fie cumva coordonate. În același timp, nu văd, pentru moment, o reacție puternică din partea autorităților din Ungaria și România la aceste declarații inacceptabile", a declarat oficialul ucrainean.

"Astfel de declarații sunt periculoase, mai ales acum. Ele subminează încrederea", a adăugat Merejko.

Kremlinul a căutat fără încetare să folosească pe post de armă partidele de extrema dreaptă și extrema stângă din Europa, în eforturile sale de a destabiliza capitalele occidentale. George Simion, liderul AUR, a fost acuzat anterior de serviciile de informații ucrainene de legături cu spionajul rus, notează publicația citată.

Dușmănia adâncă dintre Budapesta și Kiev și exemplul pozitiv al Bucureștiului

Atât AUR, cât și "Patria Noastră" au enunțat în trecut opinii proruse. Cel din urmă a catalogat Ucraina ca "țară neprietenoasă" și a transmis Kievului să renunțe la teritoriile ocupate de Moscova în schimbul păcii. AUR s-a manifestat împotriva sprijinului militar acordat de la București Ucrainei. "Acesta nu este războiul nostru", au spus cei de la AUR.

Relațiile încordate dintre Ungaria și Ucraina datează dinaintea invaziei Rusiei, fiind întreținute de o dispută de durată privind drepturile minorității maghiare care trăiește în vestul Ucrainei.

Dușmănia s-a adâncit după atacul Rusiei din februarie 2022, din cauza rolului de "frână" pe care Orbán îl joacă în Uniunea Europeană și în NATO. Liderul populist de dreapta a căutat în mod repetat să blocheze sau să diminueze sancțiunile UE și încă stă în calea extinderii NATO prin includerea Suediei.

Bucureștiul s-a dovedit un partener cheie pentru Kiev din februarie 2022, furnizând o gamă largă de arme și ajutor pentru apărătorii Ucrainei și servind ca un canal vital pentru ajutoarele occidentale și exporturile ucrainene, menționează Newsweek.

Potrivit publicației americane, această poziție pro-Ucraina ar putea fi contestată în acest an la alegerile prezidențiale și parlamentare. AUR ocupă locul al doilea în sondaje după Partidul Social Democrat, care, cu sprijinul Partidului Național Liberal de centru-dreapta, conduce coaliția de guvernământ sub premierul Marcel Ciolacu.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇