Imagini spectaculoase cu doi vulcani care au erupt duminică. Unul are antecedente mortale, al doilea pune în pericol un oraș (Foto&Video)

Imagini spectaculoase cu doi vulcani care au erupt duminică. Unul are antecedente mortale, al doilea pune în pericol un oraș (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vulcanul Marapi din Indonezia a erupt duminică, cenuşa expulzată ridicându-se la 1.300 de metri altitudine deasupra craterului, la şase săptămâni după un alt episod eruptiv, care a ucis 22 de oameni. Şi un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt, duminică, iar un oraş evacuat în decembrie din cauza unei alte erupţii este din nou în pericol.

Vulcanul din provincia Sumatra de Vest a erupt, duminică, de cel puţin două ori până la ora 03:37 GMT, a indicat agenţia geologice a ţării, care a solicitat evacuarea populaţiei pe o rază de 4,5 kilometri de centrul erupţiei, existând riscul scurgerii lavei în râuri şi văi, transmite Reuters.

ADVERTISING

"În cazul în care va fi o ploaie de cenuşă, îndemnăm locuitorii să folosească măşti pentru a preveni bolile respiratorii", a adăugat agenţia.

În decembrie, cel puţin 22 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce Marapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Sumatra, a erupt şi a expulzat nori gri de cenuşă care au ajuns până la 3 km altitudine.

Indonezia este situată pe "Cercul de Foc al Pacificului", o regiune în care convergenţa plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă.

Cenuşa vulcanică expulzată în timpul erupţiei de duminică a acoperit casele din apropiere, vehiculele şi corturile destinate persoanelor evacuate, amenajate de agenţia locală pentru gestionarea dezastrelor, potrivit unor imagini Reuters.

Mai mulţi locuitori s-au prezentat la unităţi de îngrijire medicală pentru controale la nivelul căilor respiratorii, iar autorităţile au distribuit măşti.

Islanda: Oraşul evacuat în decembrie este ameninţat din nou

Şi un vulcan din sud-vestul Islandei a erupt duminică, a anunţat biroul de meteorologie al ţării, aceasta fiind a cincea erupţie înregistrată în peninsula Reykjanes după anul 2021.

Cea mai recentă erupţie de pe peninsulă, în sistemul vulcanic Svartsengi, a început la 18 decembrie. La acea vreme, oraşul pescăresc Grindavik, cu 4.000 de locuitori, situat la sud-vest de capitala Reykjavik, a fost complet evacuat, iar staţiunea geotermală Blue Lagoon, o populară atracţie turistică, a fost închisă. Grindavik a fost în cele din urmă cruţat, lava scurgându-se într-o altă direcţie.

ADVERTISING

Autorităţile locale au anunţat, sâmbătă, că oraşul Grindavík urma să fie evacuat din nou pe fondul unei noi intensificări a activităţii vulcanice în zonă, potrivit agenţiei DPA.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei, toţi cei 4.000 de locuitori trebuiau să părăsească Grindavík până luni seara, fiindu-le interzis să revină la casele lor pentru următoarele trei săptămâni.

Zona situată în apropierea vulcanului activ este clasificată drept periculoasă în urma unor cutremure înregistrate în noiembrie, existând un risc crescut de erupţii vulcanice, conform unei evaluări a experţilor în apărarea civilă.

În urma seriei de seisme care au avut loc cu puţin timp înainte de Crăciun, când a avut loc o a patra erupţie din ultimii trei ani, au fost înregistrate unele daune majore, inclusiv crăpături profunde pe străzi.

În urmă cu câteva zile, media islandeze au relatat că un muncitor a căzut în una dintre aceste fisuri. Căutarea lui a fost întreruptă între timp, iar el nu a fost găsit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇