Israelul a atacat mai multe ţinte Hezbollah în sudul Libanului după ce războiul a intrat în a patra lună. Avioane de luptă ale forţelor aeriene au atacat în timpul nopții o instalaţie militară de lângă Marwahin, în sudul Libanului, şi un lansator de rachete într-o altă zonă de graniţă, iar o dronă şi un elicopter israeliene au lovit poziţii din care a fost atacat Israelul.
Operațiunea din Liban s-a soldat cu eliminarea unui comandant Hezbollah important. Wissam Hassan Al-Tawil a fost asasinat într-un atac israelian care i-a vizat maşina, luni, în sudul Libanului. Acest lider juca un rol de prim-plan în conducerea operaţiunilor militare în sudul Libanului și a fost ucis într-un atac israelian în satul Kherbet Selm, la aproximativ zece kilometri de frontiera cu Israelul, precizează un oficial libanez sub protecţia anonimatului. Hezbollah a confirmat decesul lui Al-Tawil
Acest atac are loc în contextul unor temeri cu privire la izbucnirea unui război regional, după asasinarea numărului doi politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, şi a altor şase oficiali ai mişcării, într-un atac atribuit Israelului la 2 ianuarie.
Forțele armate israeliene (IDF) au ucis zece militanți palestinieni în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza care se pregăteau să lanseze un atac cu rachete asupra Israelului. Trupele de la sol și aviația militară israeliană au lovit 30 de ținte importante din acest oraș.
O rachetă a căzut în orașul Kiryat Shmona, de lângă granița cu Libanul, fără a provoca victime sau daune. Atacul survine la câteva zile după escaladarea tensiunilor între Israel și puternica miliție libaneză Hezbollah, aliată a Hamas. În cele trei luni de război s-au înregistrat tiruri sporadice peste graniță, însă tensiunile au crescut după uciderea unui lider Hamas, Saleh al-Arouri, într-o suburbie a Beirutului, săptămâna trecută. Hezbollah, care este aliat cu organizaţia teroristă islamistă palestiniană Hamas şi Iranul, şi forţele israeliene au făcut schimb de focuri în mod repetat în ultimele zile.
La nivel diplomatic, marile puteri din cadrul G7 lucrează cu Israelul pentru a obține "un sfârșit rapid" al războiului din Gaza și pentru a reduce victimele civile, a declarat ministrul italian de Externe Antonio Tajani. Potrivit acestuia, primul obiectiv este limitarea imediată a numărului victimelor civile palestiniene”, iar al doilea e acela de a face presiuni asupra guvernului israelian pentru a pune capăt operațiunilor militare din Gaza.
Totodată, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, a declarat că palestinienilor trebuie să li se permită să se întoarcă în Gaza "de îndată ce condițiile o permit", iar aceștia "nu trebuie să fie presați să părăsească Gaza", iar Papa Francisc a spus într-un discurs că "lovirea fără discriminare" a civililor este o crimă de război.
Iată cele mai importante evenimente de luni, 8 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 94:
- Israelul a atacat ţinte Hezbollah în sudul Libanului - Armata israeliană a anunțat luni că a tras din nou asupra mai multor ţinte Hezbollah din Libanul vecin, potrivit DPA. Avioane de luptă ale forţelor aeriene au atacat în cursul nopții o instalaţie militară de lângă Marwahin, în sudul Libanului, şi un lansator de rachete într-o altă zonă de graniţă. O dronă şi un elicopter israeliene au lovit, de asemenea, poziţii din care Israelul a fost atacat, au adăugat forţele armate.
- Lider Hezbollah eliminat în Liban - Wissam Hassan Al-Tawil, un comandant militar important al Hezbollah, a fost ucis într-un atac israelian care a vizat mașina în care se afla, în satul Kherbet Selm din sudul Libanului, la aproximativ zece kilometri de frontiera cu Israelul. Acesta era comandantul adjunct unei unități din forța de elită Radwan, aripa militară a Hezbollah, relatează BBC. Hezbollah a confirmat decesul lui Wissam Hassan Al-Tawil, fără a detalia circumstanțele morții acestuia. Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a avertizat anterior Israelul să nu lanseze un război pe scară largă în Liban. Peste 180 de persoane au fost ucise în Liban în timpul Războiului din Fâşia Gaza - inclusiv 135 de combatanţi Hezbollah, dar şi peste 20 de civili, potrivit unui bilanţ AFP. În nordul Israelului au fost ucişi nouă militari şi cinci civili, potrivit autorităţilor israeliene.
- 10 militanți Hamas uciși în Gaza - Forțele armate israeliene (IDF) au anunțat că au ucis zece "teroriști" în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza care se pregăteau să lanseze un atac cu rachete asupra Israelului. Trupele de la sol și aviația militară israeliană au lovit 30 de ținte importante din acest oraș, inclusiv ținte subterane, infrastructura folosită de inamic și depozite de arme. În alte lupte din zonă, IDF a identificat și ucis alți trei membri Hamas. De asemenea, într-o zonă agricolă din centrul Fâșiei Gaza militarii israelieni au localizat un tunel, mii de dolari și arme ascunse, iar un avion a bombardat depozite de stocare a armamentului.
- O rachetă a lovit un oraș din nordul Israelului - Poliția israeliană a anunțat că o rachetă a căzut în orașul Kiryat Shmona, de lângă granița cu Libanul. Nu s-au înregistrat victime sau daune, însă atacul survine la câteva zile după escaladarea tensiunilor între Israel și puternica miliție libaneză Hezbollah, aliată a Hamas, notează BBC. Potrivit The Times of Israel, alertele de atac cu drone au răsunat pentru a doua oară în interval de oră, în jurul prânzului, în nordul Israelului, la granița cu Libanul.
- Crește bilanțul palestinian - Potrivit ministerului Sănătății din Gaza controlat de Hamas, 23.084 de persoane au fost ucise și 58.926 au fost rănite în bombardamentele declanșate de Israel după 7 octombrie. Numai în ultimele 24 de ore au fost uciși 249 de palestinieni, iar 510 au fost răniți, a transmis instituția citată de Reuters. Bilanțul nu a putut fi verificat în mod independent de jurnaliști, scrie The Guardian.
- Hamas face apel la Egipt - Biroul de presă din Gaza, controlat de Hamas, a făcut apel la autoritățile egiptene să deschidă punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite "imediat și urgent" trimiterea peste hotare a 6.000 de răniți pentru tratament. Apelul a fost făcut "în lumina realității catastrofale pe care sectorul sănătății și spitalele din Fâșia Gaza o îndură". Biroul arată că bombardamentele israeliene au scos complet din funcțiune 30 de unități, adăugând că "numărul infecțiilor a depășit 58.000". În prezent, doar 10-20 de răniți sunt transferați zilnic peste graniță.
- OMS anulează o nouă misiune umanitară - Organizația Mondială a Sănătății a anulat o nouă misiune de transport de ajutor medical în nordul Gazei, din cauza lipsei garanțiilor de securitate. Este a patra misiune de sprijin umanitar urgent pentru spitalul Al-Awda și o farmacie importantă care e anulată din 26 decembrie, a transmis OMS.
- Papa acuză o crimă de război - Papa Francisc a ținut luni un discurs în fața diplomaților în care a spus că "lovirea fără discriminare" a civililor este o crimă de război, deoarece încalcă dreptul internațional umanitar. Papa a oferit drept exemplu crizele din Ucraina și Gaza, potrivit Reuters. "Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară. Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului internațional umanitar sunt crime de război și că nu este suficient să le semnalăm, ci și necesar să le prevenim", a explicat Papa Francisc. Exprimându-și îngrijorarea că războiul dintre Israel și gruparea Hamas din Fâșia Gaza s-ar putea răspândi în Orientul Mijlociu, Papa a cerut "o încetare a focului pe toate fronturile, inclusiv în Liban". El a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie pe care l-a catalogat drept "un act atroce de „terorism și extremism" și a reînnoit apelul privind eliberarea imediată a ostaticilor.
- G7 presează Israelul - Marile puteri din cadrul G7 lucrează cu Israelul pentru a obține "un sfârșit rapid" al războiului din Gaza și pentru a reduce victimele civile, a declarat luni ministrul italian de Externe Antonio Tajani. Acesta a avut convorbiri telefonice cu secretarul britanic de Externe David Cameron și ministrul francez de externe Catherine Colonna și a sugerat "forme comune de presiune, la nivelul G7, asupra părților implicate în conflict pentru a atinge anumite obiective". "Țările G7 lucrează cu guvernul israelian pentru a găsi o cale rapidă de ieșire din faza militară", a declarat Tajani. Potrivit acestuia, un obiectiv absolut este limitarea imediată a numărului victimelor civile palestiniene”, iar al doilea este acela de a face presiuni asupra guvernului israelian pentru a pune capăt operațiunilor militare din Gaza, se arată în comunicatul citat de Reuters. Diplomația italiană militează pentru negocierea soluției "dificile, dar inevitabile" a celor două state.
- SUA cer întoarcerea palestinienilor în Gaza - Civililor palestinieni trebuie să li se permită să se întoarcă în Gaza "de îndată ce condițiile o permit", iar aceștia "nu trebuie să fie presați să părăsească Gaza", a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit CNN. Declarația reprezintă o replică la solicitarea unor miniștri israelieni de extremă dreapta potrivit căreia civilii ar trebui să fie alungați din Gaza. Blinken a făcut comentariile în timpul unei conferințe de presă la care au mai participat prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe din Qatar. Anterior, ministrul israelian de Finanțe Bezalel Smotrich și ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir au pledat pentru relocarea palestinienilor în afara Fâșiei Gaza. Președintele Israelului Isaac Herzog a declarat și el că relocarea palestinienilor din Gaza nu reprezintă poziția oficială a țării sale. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlnește luni cu lideri arabi pentru a discuta despre războiul din Gaza. Întâlnirile au loc Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită.
- Blinken merge mai departe - Secretarul de stat american poartă luni mai multe discuții cu liderii arabi pentru a opri extinderea războiului din Gaza. După întâlnirea de luni cu liderul din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, la Abu Dhabi, Antony Blinken merge în aceeași zi în Arabia Saudită, unde va discuta cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman în orașul oază Al Ula. Ulterior, el va pleca în Israel, potrivit Reuters. Duminică, Blinken a avut discuții asemănătoare cu liderii din Iordania și Qatar. În Asia s-a mai discutat despre criza din Sudan și despre atacurile rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie. Americanii au format o coaliție internațională de peste 20 de țări pentru a asigura securitatea în apele internaționale. Blinken efectuează a patra călătorie în Asia de când a izbucnit confloctul dintre Israel și Hamas.