Războiul din Gaza se întețește și nimeni nu dă înapoi: Ce va face Iranul, „bătăușul de pe terenul de joacă"

Războiul din Gaza se întețește și nimeni nu dă înapoi: Ce va face Iranul, „bătăușul de pe terenul de joacă"

Pe măsură ce criza din Gaza capătă proporții, Iranul încearcă să extindă conflictul cu Israelul. Experții analizează până unde pot duce actorii acestui conflict nivelul ostilităților.

La aproape trei luni de la ofensiva devastatoare organizată de Hamas, răspunsul militar al Israelului continuă să reverbereze în întreaga regiune, cu explozii în Liban și atacuri ale rebelilor asupra navelor din Marea Roșie. Între timp, statele occidentale pompează ajutor militar în Israel și desfășoară forțe de protecție pentru transportul maritim comercial, riscând o confruntare cu marina iraniană.

Ceea ce se întâmplă acum coincide cu predicția sumbră pe care a făcut-o anul trecut ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian, care a spus că replica Israelului în Gaza înseamnă că „o extindere a sferei războiului a devenit inevitabilă" și că este de așteptat o escaladare suplimentară a ostilităților în Orientul Mijlociu, se arată într-o analiză publicată de Politico.

ADVERTISING

Situația actuală

Forțele armate ale Israelului încă duc lupte grele pentru a obține controlul asupra unor zone din Fâșia Gaza în ceea ce oficialii numesc misiunea de distrugere a Hamas. Trupele israeliene au ocupat deja cea mai mare parte a nordului fâșiei de 165 de kilometri pătrați în care trăiau la 7 octombrie aproximativ 2,3 milioane de palestinieni, iar acum își continuă asaltul spre sud.

Cartiere întregi din orașul dens populat Gaza au fost literalmente rase de pe fața Pământului de bombardamentele intense de artilerie, atacuri cu rachete și lovituri aeriene, fiind transformate în zone imposibil de locuit. Deși observatorii independenți au fost în mare parte excluși, ministerul Sănătății controlat de Hamas susține că peste 22.300 de persoane au fost ucise, în timp ce ONU spune că 1,9 milioane de persoane au fost strămutate.

https://twitter.com/YousefAljamal/status/1743281409144258715

În cadrul unei vizite pe linia frontului, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a avertizat că țara sa e implicată într-o luptă pe termen lung. „Senzația că ne vom opri curând e greșită. Fără o victorie clară nu vom putea trăi în Orientul Mijlociu", a spus el.

ADVERTISING

Pe măsură ce războiul din Gaza se intensifică, Hamas și aliații săi caută tot mai mult să ducă conflictul la un alt nivel pentru a pune presiune pe Israel.

Seth Frantzman, analist regional la Jerusalem Post și membru al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, arată că „Iranul face cu siguranță un joc aici încercând să izoleze Israelul și SUA și să slăbească influența Statelor Unite și să arate totodată că Israelul nu are capacitățile de descurajare pe care le avea în trecut sau pe care credea că le are".

Situația de pe frontul de nord

O explozie puternică a distrus marți un birou din Dahieh, o suburbie din sud a capitalei libaneze Beiruit, la 130 de kilometri de granița cu Israel. Hamas a confirmat că unul dintre cei mai importanți lideri ai organizației, Saleh al-Arouri, a fost ucis în acest atac.

Oficiali din guvernul de la Ierusalim au refuzat să confirme că forțele israeliene se află în spatele exploziei, pe care au prezentat-o, totuși, ca o „lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas", subliniind, totodată, că nu a fost un atac împotriva Libanului, în pofida unui avertisment al premierului libanez Najib Mikati, conform căruia incidentul va atrage țara sa într-un război regional.

ADVERTISING

Miercuri seară, într-o declarație mult așteptată, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a condamnat atacul, însă nu a anunțat un răspuns militar imediat.

Tensiunile dintre Israel și Liban s-au accentuat în ultimele luni, când luptătorii fideli Hezbollah, gruparea militară șiită islamistă care controlează sudul țării, au lansat sute de rachete către Israel. Alături de Hamas, Hezbollah face parte din „Axa Rezistenței" condusă de Iran care are ca obiectiv distrugerea statului Israel.

Ce face Iranul

Teheranul pare să facă eforturi pentru a-și valorifica aliații într-o luptă „în afara radarului" împotriva Israelului și Occidentului, iar războiul din Gaza a compromis deja un acord de securitate mult așteptat între Israel și Arabia Saudită.

„Din 1979, Iranul desfășoară un terorism asimetric de tip proxy, în care încearcă să-și atingă obiectivele de politică externă în timp ce aruncă consecințele asupra altcuiva – de obicei arabii", a declarat Bradley Bowman, director principal al Centrului pentru Putere Militară și Politică din Washington.

„O arhitectură regională de securitate din ce în ce mai eficientă, de genul pe care SUA și Arabia Saudită încearcă să o construiască, este un coșmar pentru Iran care, ca un bătăuș pe terenul de joacă, vrea să-i țină pe toți ceilalți copii divizați și distrași", a explicat Bowman în termeni plastici.

În ciuda retoricii sale dure, Iranul a încetat să declare război total inamicilor săi sau să provoace victime masive forțelor occidentale din regiune. Experții spun că această strategie reflectă faptul că ar fi depășit într-un conflict convențional.

„Nici Iranul, nici SUA, nici Israelul nu sunt gata pentru acel mare război. Israelul este un stat nuclear, Iranul este un stat aproape nuclear, iar SUA vorbesc de la sine pe acest front", spune Alex Vatanka, directorul programului iranian de la Institutul Orientul Mijlociu.

În opinia sa, Israelul ar putea miza pe o luptă lungă în Gaza, dar Iranul încearcă să facă din conflict unul global.

„Nimeni nu vrea un război, așa că ambele părți au pariat pe termen lung, sperând să-l omoare pe celălalt printr-o mie de tăieturi", este concluzia expertului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇