Se estimează că, la nivel mondial, nu mai puțin de 18 milioane de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare. În acest context, oamenii de știință lucrează la un vaccin contra colesterolului rău (LDL), iar primele rezultate sunt promițătoare.
Mai mult, vaccinul conceput de oamenii de știință de la universitățile New Mexico și Davis California, testat până acum doar pe șoareci și maimuțe, s-a dovedit că micșorează colesterolul cu 30%. În plus, o doză durează un an, se arată într-un raport publicat de jurnalul NPJ Vaccines, citat de Science Alert.
În cadrul cercetărilor, oamenii de știință au țintit proteina numită proprotein-convertază subtilizină/kexină de tip 9 (PCSK9), cunoscută ca fiind în legătură cu LDL.
„Vaccinul se bazează pe o particulă virală neinfecțioasă”, spune geneticianul Bryce Chackerian de la Universitatea din New Mexico, implicat în studiu.
Echipa a folosit învelișul unui virus și spune că metoda ar putea fi utilizată pentru a dezvolta vaccinuri și pentru alte afecțiuni.
Receptorii speciali de pe celulele hepatice sunt responsabili pentru menținerea LDL la un nivel sigur, dar un exces de PCSK9 îi poate afecta, făcându-i mai puțin eficienți, ceea ce duce la mai mult colesterol rău în sânge.
De ce este acest vaccin important, în condițiile în care și inhibitorii PCSK9 actuali sunt eficienți? Această abordare ar putea costa mult mai puțin, putând fi aplicată și la populații care nu au resursele necesare pentru a-și permite terapii foarte scumpe, spun autorii. În plus, doza durează un an.
Următoarea etapă pentru vaccin este cea a testelor pe oameni.