Experții au descoperit primul nou antibiotic din ultimii 60 de ani, cu ajutorul AI

Experții au descoperit primul nou antibiotic din ultimii 60 de ani, cu ajutorul AI
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au făcut o descoperire revoluționară cu ajutorul inteligenței artificiale (AI): primul antibiotic nou din ultimii 60 de ani.

Această nouă clasă de antibiotice are capacitatea de a trata infecțiile cauzate de bacteriile rezistente la medicamente, se arată într-un raport publicat de revista Nature.

Rezistența la antibiotice a devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, peste 1,2 milioane de decese fiind raportate numai în 2019. Experții prezic că acest număr va continua să crească în următoarele decenii. Prin urmare, descoperirea este de maximă importanță pentru perioada pe care o trăim, scrie New Scientist.

ADVERTISING

În cadrul experimentelor, oamenii de știință au testat noul antibiotic pe bacteria Staphylococcus aureus (MRSA), care este rezistentă la meticilină, dar și pe Enterococcus, care este imună la medicamentele utilizate în mod obișnuit.

Numai în UE aproape 150.000 de infecții cu MRSA apar în fiecare an și cel puțin 35.000 de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotic, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

IA a jucat un rol crucial în această descoperire.

ADVERTISING

În experimentele lor inițiale, o echipă formată din 21 de experți a testat peste 39.000 de compuși pe Staphylococcus aureus și pe trei tipuri de celule umane care se găsesc în ficat, în mușchii din apropierea oaselor și în plămâni.

Aceste rezultate au furnizat datele care au antrenat modelele de inteligență artificială pentru a recunoaște tiparele din atomii fiecărui compus și pentru a înțelege modul în care acestea se leagă între ele. IA a fost apoi capabilă să prezică activitatea antibacteriană și potențiala toxicitate a acestor compuși în celulele umane.

ADVERTISING

Ulterior, cercetătorii au analizat 12 milioane de compuși prin simulări pe calculator, folosind modelele sugerate de inteligența artificială. Prin intermediul acestei analize extinse, au fost identificați 3.646 de compuși cu proprietăți optime.

În final, experții au descoperit noi clase de antibiotice potențiale, inclusiv doi compuși non-toxici capabili să ucidă atât MRSA, cât și Enterococci.

Pentru a valida în continuare eficacitatea acestora, cercetătorii au efectuat cu succes experimente pe șoareci.

Cercetătorii au început acum să utilizeze această abordare de inteligență artificială pentru a dezvolta mai multe antibiotice și pentru a identifica noi clase de medicamente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇