Scandalul alegerilor de la Sectorul 1 se amplifică și e foarte posibil să se încheie în justiție, existând suspiciunea că s-ar fi comis mai multe infracțiuni. Nu e vorba doar despre cele 473 de procese verbale preluate și plimbate către sediul partidului de un candidat PSD prins în flagrant, ci și de multe alte nereguli, după cum ne-a explicat juristul Vlad Gheorghe (USR).
Declarațiile au fost făcute la mai bine de 40 de ore de la încheierea votului, în condițiile în care organizatorii scrutinului de duminică în Sectorul 1 nu au fost capabili nici până acum să strângă toate rezultatele de la secțiile de votare.
Reamintim că scandalul electoral a izbucnit luni, atunci când Clotilde Armand (candidatul USR-PLUS susținut de PNL) a prezentat public o serie de indicii conform cărora mai multe procese verbale ar fi fost falsificate, iar un membru al PNL a observat cum unul dintre candidaţii PSD a plecat din sediul BES1 cu un teanc de procese verbale în original.
Mai mult, pentru că mai mulți președinți de secții de votare au plecat acasă și nu s-au mai întors, procedurile nu s-au putut încheia, deși există termene clare, prevăzute de lege.
Contactat de SpotMedia.ro marți, în jurul orei 12, juristul Vlad Gheorghe (USR), unul dintre cei care au stat până târziu în noapte la BES1 ca să observe dacă se respectă legea, ne-a explicat ce s-a întâmplat în tot acest timp.
Au plecat și nu s-au mai întors
”Nu s-a progresat de azi-noapte-până acum. În continuare sunt secții neurcate în sistemul AEP, deși au procesele verbale”, ne-a spus acesta marți la amiază.
Întrebat de ce nu au putut fi aduși președinții de secții de votare care nu finalizaseră procedura, Vlad Gheorghe ne-a dat un răspuns incredibil:
”Ieri n-au fost găsiți, iar astăzi au răspuns, au zis că vin și nu au venit”.
Vlad Gheorghe
Buletine aduse de acasă, diferențe în sistem
Pe lângă toate astea, ”mai sunt aproximativ 20 de secții cu probleme”, a adăugat el.
”Spun aproximativ pentru că se lucrează netransparent, sunt mulți colegi de la USR înăuntru, care încearcă să transparentizeze lucrurile, să se spună odată: Câte secții sunt, ce probleme au, ce se întâmplă?
La aceste circa 20 de secții sunt două tipuri de probleme: Unele au mai multe buletine decât au fost predate (deci sigur s-a venit cu buletine de acasă), dar sunt minoritare. Cele mai multe au diferențe între ce s-a încărcat în statistica AEP, pe tabletă, ca rezultat, și ce este înscris in Procesul Verbal semnat de toți membrii secției”, ne-a spus Vlad Gheorghe.
Referitor la diferențe, reprezentantul USR ne-a spus că e vorba despre cazuri flagrante, cum ar fi ”0 voturi pentru Clotilde Armand și 300 pentru USR-PLUS la Consiliu, ceea ce este evident imposibil statistic”.
”Dar și invers, sute de voturi pentru Clotilde și 0 la Consiliu. Nu sunt multe, dar având în vedere că diferența e undeva la 1.500 de voturi între cei doi candidați, 300 de voturi acolo, 300 dincolo pot fi decisive”, a subliniat acesta.
Întrebat dacă s-au găsit și situații în care să fi fost dezavantajat astfel și candidatul PSD, răspunsul a fost ”Din ce am văzut noi, NU”.
”Nu există dezavantaje la Dan Tudorache. În centralizarea noastră nu au apărut erori în defavoarea candidatului PSD, dar este, totuși, o precentralizare intermediară, nu pot să spun mai mult”, a completat acesta.
Explicațiile lui Tudorache pentru omul PSD prins când căra procese verbale: Mergea cu ele la partid
Termene legale depășite
În afară de neregulile de mai sus, au existat și încălcări ale prevederilor legale referitoare la termene.
”Sunt două termene. Unul, de 24 de ore pentru depunerea tuturor proceselor verbale cu voturi și cu tablete (termen care a expirat azi-noapte și nu s-a respectat, pentru că astăzi în continuare se depun procese verbale).
Peste 60 de președinți de secții au plecat acasă cu procesele verbale, în loc să se aștepte aici, din cauza unor deficiențe organizatorice, în opinia mea. Chiar președintele BES1 i-a îndemnat să plece acasă cu PV-urile și cu tabletele, și să lase voturile aici (voturi care au fost depozitate impropriu într-o cameră), urmând să revină. Ca să mă exprim elegant, este o eroare de organizare, nu pot să spun că este altceva.
Al doilea termen este tot de 24 de ore și se va împlini la noapte, când BES1 este obligat să dea rezultatul. Primul termen era pentru președinții de secții, al doilea este pentru președintele BES1”, a precizat juristul USR.
Cine suportă consecințele?
Întrebat care ar putea fi consecințele suportate de cei care au comis nereguli, Vlad Gheorghe a explicat că din datele pe care le avem în acest moment reiese că ”s-au încălcat mai multe dispoziții obligatorii”.
”E vină pe partea organizatorică, e vină pe partea coordonatorilor Biroului Electoral, e vina președinților de secții, pentru că nu aveau voie să facă ce-au făcut - nu numai că au încălcat termenul de 24 de ore, nu numai că au plecat cu toate acasă, nu numai că nu au sigilat cum trebuia și nu au asigurat paza voturilor așa cum trebuia, fiindcă ei rămâneau ’încărcați’ cu voturile respective, chiar dacă le-au depus la BES1. Cât timp nu au semnat procesul de predare-primire, ei au responsabilitatea voturilor. Or, ei au aruncat voturile aici și au plecat acasă.
Dacă e ceva penal? Depinde de elementele constitutive. Până acum sunt foarte multe contravenții. Dacă la analiza de azi se dovedește că există voturi lipsă sau distrugerea unor procese verbale (fiindcă în momentul în care vorbim noi nu avem câteva procese verbale originale!), asta poate fi infracțiune – fie distrugere de acte oficiale, fie sustragere de acte oficiale pentru că dacă tu nu depui nici în termen, nici când ți se pune în vedere să depui un act oficial pe care tu îl ai ca funcționar în posesie, asta este infracțiune de sustragere”, ne-a explicat Vlad Gheorghe, subliniind că până în acest moment s-a deschis un prim dosar, însă doar ”pentru faptele flagrante de ieri, când se plimbau sute de procese verbale și s-a văzut că aveau sediul de campanie deasupra BES1”.