Statele Unite se confruntă cu critici vehemente la nivel internaţional, după ce au blocat prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cere încetarea focului în Gaza. Votul a fost 13-1, iar Marea Britanie s-a abținut.
Human Rights Watch acuză americanii de „complicitate la crime de război” pentru că oferă Israelului armament și acoperire diplomatică. Şi Avril Benoît, director executiv la Medici fără Frontiere, a declarat că decizia SUA „o face complice la carnagiul din Gaza”. „Utilizarea dreptului de veto este de neapărat din punct de vedere moral și o neglijare a datoriei SUA de a preveni atrocitățile și de a respecta dreptul internațional”, spune şi Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.
În schimb, preşedintele turc Erdogan a cerut reformarea Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce Iranul a avertizat că poate urma o „explozie incontrolabilă” a situației din Orientul Mijlociu.
Pe teren, luptele grele au continuat peste noapte în nordul Gazei, atât din aer, cât și de la sol. Forțele de Apărare ale Israelului susţin că luptătorii lor au ucis un grup de militanţi în zona unei școli, unde au găsit ulterior arme Kalashnikov, grenade și muniție chiar în sălile de clasă. Iar în altă zonă, luptătorii israelieni au atacat un grup de combatanţi care ar fi tras în ei dintr-o moschee și o școală ONU.
IDF au anunțat că încă patru soldați au fost uciși în luptele din interiorul Fâșiei Gaza. Unul dintre ei, Maor Cohen Eisenkot (19 ani), era nepotul ministrului Gadi Eisenkot, al cărui fiu, Gal, a fost ucis joi în nordul Fâșiei Gaza. Nepotul a fost ucis vineri.
Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 9 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 64:
- Încă patru soldați uciși - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că încă patru soldați au fost uciși în luptele din interiorul Fâșiei Gaza, scrie CNN. Unul dintre ei, Maor Cohen Eisenkot, era nepotul ministrului Gadi Eisenkot, al cărui fiu, Gal, a fost ucis joi în nordul Fâșiei Gaza. Maor Cohen Eisenkot, în vârstă de 19 ani, era soldat al Brigăzii Golani. El a fost ucis vineri, a precizat IDF. Toți cei patru soldați uciși luptau în sudul Fâșiei Gaza. Până în prezent, 96 de soldați ai IDF au murit în lupte în interiorul Fâșiei Gaza, potrivit armatei.
- Războiul just al lui Netanyahu - ''Războiul just'' al Israelului în Fâşia Gaza ''pentru a elimina'' Hamas va continua, a declarat sâmbătă seara premierul israelian, Benjamin Netanyahu, salutând ''poziţia adecvată adoptată de Statele Unite în Consiliul de Securitate al ONU'', transmite France Presse. ''Celelalte ţări trebuie să înţeleagă că nu poţi, pe de o parte, să susţii eliminarea Hamas şi, pe de altă parte, să ceri încetarea războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas'', a spus Netanyahu.
- Lupte grele la şcoli şi o moschee - Luptele grele au continuat peste noapte în nordul Gazei, atât din aer, cât și de la sol. Forțele de Apărare ale Israelului susţin că luptătorii lor au ucis un grup de militanţi în zona unei școli, unde au găsit ulterior arme Kalashnikov, grenade și muniție chiar în sălile de clasă. Iar în altă zonă, luptătorii israelieni au atacat un grup de combatanţi care ar fi tras în ei dintr-o moschee și o școală ONU.
- Israelul a lovit ținte Hezbollah în Liban peste noapte, inclusiv un loc folosit ca sediu operațional, a declarat un purtător de cuvânt al IDF.
- Toate tunurile pe SUA - Organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului condamnă SUA pentru blocarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care cerea încetarea focului în Gaza. Avril Benoît, director executiv la Medici fără Frontiere, a declarat că decizia SUA „o face complice la carnagiul din Gaza”. "Utilizarea dreptului de veto este de neapărat din punct de vedere moral și o neglijare a datoriei SUA de a preveni atrocitățile și de a respecta dreptul internațional", spune şi Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International. "Opunându-se prin veto la această rezoluție, SUA au arătat un dispreț arogant față de suferința civililor în fața unui număr uimitor de morți, a distrugerilor extinse și a unei catastrofe umanitare fără precedent, care are loc în Gaza ocupată. SUA (...) și-au subminat și mai mult credibilitatea și capacitatea de a-și îndeplini mandatul de a menține pacea și securitatea internațională", adaugă ea.
- Biden trimite obuze de tanc - Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe vânzarea a 45.000 de obuze pentru tancurile israeliene Merkava pentru a fi folosite în ofensiva din Gaza. Human Rights Watch acuză SUA de „complicitate la crime de război”, pentru că oferă Israelului arme și acoperire diplomatică.
- Reacţia palestiniană - Ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat că decizia SUA de a bloca rezoluția a fost „un punct de cotitură în istorie”, iar rezultatele votului au fost „regretabile” și „dezastruoase”. În opinia lui, prelungirea războiului din Gaza „implică continuarea săvârșirii de atrocități, pierderea de vieți nevinovate şi mai multă distrugere”.
- Israelul e recunoscător - Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a mulțumit SUA și lui Joe Biden pentru că au respins rezoluția Consiliului de Securitate. Erdan l-a lăudat pe președintele SUA pentru că „stă ferm alături de noi” și că a arătat „leadership și valori”.
- Iranul avertizează asupra unei „explozii incontrolabile” a situației din Orientul Mijlociu, după vetoul SUA de la ONU. Hossein Amir-Abdollahian, principalul diplomat al republicii islamice, a făcut apel la deschiderea imediată a punctului de trecere a frontierei Rafah, pentru a permite trimiterea de ajutor umanitar. „Atâta timp cât America susține crimele regimului sionist [Israelul] și continuarea războiului... există posibilitatea unei explozii incontrolabile în regiune”, a declarat Amir-Abdollahian.
- Declaraţie comună a statelor arabe - Ţările arabe au solicitat Washingtonului "să-şi asume responsabilităţile" pentru a promova un armistiţiu în Gaza. Miniştrii de Externe ai Arabiei Saudite, Egiptului, Iordaniei, Qatarului, Turciei şi Palestinei şi-au exprimat într-o declaraţie comună "nemulţumirea cu privire la utilizarea dreptului de veto de către Statele Unite, care a împiedicat emiterea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU" în favoarea unui încetări a focului din raţiuni umanitare.
- Erdogan cere reformarea Consiliului de Securitate - Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a cerut reformarea Consiliului de Securitate al ONU. „Rezoluţia Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite de încetare a focului este respinsă doar prin vetoul SUA. Este aceasta dreptate?”, a spus Erdogan într-o conferință pentru drepturile omului la Istanbul. „Consiliul de Securitate al ONU trebuie reformat”, a adăugat el.