Bilanţul erupţiei vulcanului indonezian Merapi a crescut, marţi, la 22 de morţi, după ce salvatorii au găsit mai mulţi alpinişti care au pierit în apropierea craterului, în timp ce o persoană este încă dată dispărută, a anunţat şeful agenţiei de salvare din Sumatra de Vest.
„Acum evacuăm cadavrele de pe vârful vulcanului”, a declarat şeful echipei de căutare şi salvare, Abdul Malik.
Circa 200 de salvatori îşi vor relua miercuri operaţiunile de căutare a încă unui alpinist dispărut, relatează Reuters.
Vulcanul din Sumatra de Vest, cu o înălţime de 2.891 de metri, a erupt duminică, aruncând nori de cenuşă până la 3 kilometri înălţime.
Cel mai activ vulcan de pe insula Sumatra a erupt ultima dată în lunile ianuarie şi februarie ale acestui an..
Câteva sute de salvatori indonezieni sunt mobilizaţi în cadrul operaţiunilor de căutare care se desfăşoară în condiţii îngreunate de cenuşa vulcanică şi de vremea nefavorabilă.
"Cenuşa vulcanică a ajuns la baza dealului, ceea ce reprezintă o provocare pentru echipă. Cele două căi de acces sunt abrupte şi alunecoase", a explicat el.
Oamenii decedaţi au fost găsiţi începând de luni în apropierea craterului vulcanului. Cei descoperiţi în viaţă se aflau la baza versanţilor.
Operaţiuni periculoase
"Vulcanul încă erupe", a explicat pentru AFP Hendri, şeful operaţiunilor de salvare din Padang, principalul oraş din apropiere.
Când devine posibil, salvatorii urcă în vârful vulcanului şi evacuează victimele folosind tărgi, însă din cauza erupţiilor în curs şi a vizibilităţii reduse aceste operaţiuni sunt periculoase, a precizat Hendri.
Ahmad Rifandi, şeful postului de monitorizare a vulcanului Marapi, a observat cinci erupţii de la miezul nopţii până la ora locală 08:00 (01:00 GMT). "Marapi este încă foarte activ. Nu putem vedea înălţimea coloanei (de cenuşă) pentru că este acoperită de nori", a explicat el.
Şeful departamentului pentru intervenţii de urgenţă din Padang, Abdul Malik, a declarat luni jurnaliştilor că trei drumeţi găsiţi în viaţă după erupţie erau răniţi şi au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
În total, 75 de oameni se aflau în zona vulcanului începând de sâmbătă, potrivit autorităţilor, dintre aceştia 49 fiind identificaţi iniţial, unii suferind arsuri şi fracturi.
Persoanele decedate au suferit arsuri grave, medicii legişti urmând să le identifice pe baza amprentelor dentare sau a celor digitale, a declarat Eka Purnamasari, un oficial al unităţii medicale a poliţiei din Sumatra de Vest.
Înainte de erupţie, alerta pentru vulcanul Marapi era de nivelul doi, pe o scară din patru trepte, din 2011. O zonă de excludere de trei kilometri fusese impusă în jurul craterului.
Şeful agenţiei de vulcanologie din Indonezia, Hendra Gunawan, a părut să sugereze luni că vina aparţine celor care s-au apropiat prea mult de crater, precizând că agenţia a recomandat să nu se efectueze nicio activitate umană în zonă şi a avertizat cu privire la posibile "urmări grave" pentru cei aflaţi pe o rază de la unu până la 1,5 km de crater.
Indonezia este situată pe "Cercul de Foc" al Pacificului, unde convergenţa plăcilor continentale provoacă o activitate vulcanică şi seismică semnificativă. Ţara numără aproape 130 de vulcani activi.
Erupţia de duminică a muntelui Merapi este cea mai gravă ca bilanţ al victimelor umane din 1979, când o erupţie a ucis 60 de persoane.