România trebuie să înainteze până la 25 martie propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoașterea și protecția legală a cuplurilor formate din persoane de același sex. Însă premierul Marcel Ciolacu spune deschis că țara noastră nu va respecta decizia CEDO.
„Nu e pregătită societatea românească”, a răspuns Marcel Ciolacu, întrebat de Ioana Ene Dogioiu, la Europa FM, ce va face Guvernul României în legătură cu decizia CEDO care obligă țara noastră să ia măsuri pentru recunoașterea și protecția familiilor formate de persoane de același sex.
"Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment", a mai spus Ciolacu.
"Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reținere. Am prieteni care au relații cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru", a adăugat el.
Întrebat direct dacă Guvernul României va încălca hotărârea CEDO, premierul a precizat: "Repet, nu este nici prima, nici ultima. Dar eu consider că societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru."
Reacția ACCEPT
UPDATE 20:00 - Directoarea executivă a ACCEPT Florina Presadă i-a răspuns lui Ciolacu că, din contră, cifrele arată că România e pregătită și că el este un politician care nu e pregătit „să îşi asume cu adevărat rolul de a apăra interesele cetăţenilor”.
„Să declari că societatea românească nu e pregătită, într-un moment în care cifrele arată exact contrariul, dovedeşte fie o disociere totală de tot ceea ce ţine de nevoile, opiniile şi solicitările poporului pe care se presupune că îl reprezinţi, fie lipsă de empatie şi foarte multe intenţii rele. România este pregătită, domnule Ciolacu! Politicienii ca dumneavoastră nu sunt pregătiţi să îşi asume cu adevărat rolul de a apăra interesele cetăţenilor!”, a adeclarat directoarea executivă a ACCEPT, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a asociaţiei.
Ea a reamintit faptul că „71% dintre români spun că legalizarea căsătoriei civile pentru familiile de acelaşi sex în România nu ar avea niciun impact personal asupra lor”.
„68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de acelaşi sex. Avem mii de familii de români care aşteaptă să fie recunoscute şi protejate de autorităţile statului. Ba mai mult, hotărârea CEDO spune că treaba dumneavoastră e să nu mai utilizaţi această retorică drept scuză pentru refuzul de a recunoaşte drepturile unor oameni reali, care fac parte din societatea pe care o invocaţi în declaraţiile dumneavoastră publice”, a completat Presadă.
Aceasta i-a mai transmit premierului Marcel Ciolacu că să nu fie surprins că în anul electoral 2024 un procent de 9% din populaţia adultă a României care este identificată de studiul IPSOS ca fiind parte a comunităţii LGBT „va ţine cont în faţa urnelor de vot de toate aceste declaraţii”.
„Dar pentru că celor ca dumneavoastră cifrele nu li se par relevante, îi invităm pe toţi să nu fie surprinşi în 2024, când 9% din populaţia adultă a ţării (identificată anul acesta de studiul IPSOS ca fiind parte din comunitatea LGBT), va ţine cont în faţa urnelor de vot de toate aceste declaraţii”, a conchis directoarea executivă a ACCEPT.
Context
CEDO a respins în luna septembrie contestația făcută de Guvern în cauza Buhuceanu și alții vs România privind protecția familiilor formate de persoane de același sex.
Astfel, hotărârea CEDO pronunţată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligaţia Guvernului şi Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecţia şi recunoaşterea legală a tuturor familiilor, au transmis reprezentanţii Accept.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a trimis în această săptămână o scrisoare Parlamentului, Guvernului și mai multor ministere în care cere să ia măsuri pentru aplicarea deciziei CEDO privind protecția familiilor formate din persoane de același sex.
În scrisoare, ministrul subliniază că „statul român are obligația ca, cel târziu până la data de 25.03.2024, să prezinte CM (Comitetului Miniștrilor - n.red.) informații privind măsurile adoptate sau avute în vedere pentru a răspunde încălcărilor Convenției constatate de Curte”.