Israelul își extinde atacurile și i-a avertizat să plece pe rezidenţii din cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza, Jabalia, şi dintr-o tabără de coastă din apropiere.
La scurt timp, Hamas a acuzat că IDF repetă scenariul de la Al-Shifa cu Spitalul Indonezian. Potrivit militanților, zeci de tancuri şi vehicule blindate desfăşurate la periferia spitalului situat la marginea taberei Jabalia trag cu mitraliere şi artilerie grea asupra unităţii medicale, provocând cel puțin 12 morți și zeci de răniți.
Între timp, Israelul continuă să prezinte informații și dovezi prin care își justifică asediul asupra Al-Shifa, cel mai mare spital din Fâșia Gaza. Forțele armate israeliene susțin că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini - un nepalez şi un thailandez - au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni.
Tânăra de 19 ani este Noa Marciano, despre care Hamas a susținut că a fost ucisă într-un atac israelian, publicând imagini în care era vizibilă o rană la cap. IDF i-a recuperat cadavrul săptămâna trecută, când a luat cu asalt Al-Shifa.
Iar 29 de bebeluși prematuri au ajuns luni în Egipt, după ce au fost evacuați din spitalul Al-Shifa.
Pe de altă parte, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a anunțat că încă trei jurnaliști au fost uciși, bilanțul total ajungând la 48 de morți în rândul reprezentanților media, din 7 octombrie până în prezent.
Crește tensiunea și la nivel internațional, după ce Israelul a anunţat că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale. Rebelii susțineau că nava e proprietatea unui om de afaceri israelian și că tratează membrii echipajului „în conformitate cu principiile şi valorile islamice". Printre aceștia se află și un român.
Iată cele mai importante evenimente de luni, 20 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 45:
- Peste 13.300 de morţi în Gaza - Guvernul Fâşiei Gaza condus de Hamas a anunţat că 13.300 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra acestui teritoriu palestinian de la începutul războiului, pe 7 octombrie. În numărul total de victime figurează peste 5.600 de copii şi 3.550 de femei, a precizat guvernul mişcării islamiste palestiniene într-un comunicat. De asemenea, numărul răniţilor a ajuns la 31.000.
- Noi indicii de crime de război - Organizaţia Amnesty International a dat asigurări că a descoperit noi indicii de crime de război comise de Israel în urma uciderii a 46 de civili în Fâşia Gaza şi a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să accelereze investigaţia asupra crimelor de război deschisă în anul 2021 împotriva Israelului.
- Bebeluşii au ajuns în Egipt - 29 de bebeluși prematuri au ajuns luni în Egipt, după ce au fost evacuați din cel mai mare spital din Gaza. Publicația Al-Qahera News, afiliată la stat, a relatat că bebelușii au ajuns în Egipt prin punctul de trecere Rafah, singurul loc de intrare și ieșire în teritoriile palestiniene care nu este controlat de Israel. Inițial, 31 de bebeluși au fost evacuați de la Al-Shifa către o altă clinică din Gaza și nu este clar de ce au ajuns în Egipt doar 29. Micuţii au fost plasați în incubatoare.
- Israelul extinde atacurile - Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza, Jabalia, şi dintr-o tabără de coastă din apropiere să plece, în timp ce armata a declarat duminică că îşi "extinde activităţile operaţionale în alte cartiere".
- Încă un spital bombardat în Gaza - Hamas acuză că armata israeliană repetă la Spitalul Indonezian scenariul de la Al-Shifa. Guvernul Hamas susţine că zeci de tancuri şi vehicule blindate desfăşurate la periferia spitalului situat la marginea taberei de refugiaţi din Jabalia trag cu mitraliere şi artilerie grea asupra unităţii medicale și că cel puţin 12 pacienţi şi rudele lor au fost ucişi şi zeci de persoane au fost rănite. Spitalul Indonezian şi-a încetat activitatea, dar Hamas spune că în interior se aflau acum aproximativ 700 de persoane, inclusiv echipe medicale şi răniţi: „Armata israeliană asediază Spitalul Indonezian şi ne temem că acolo se va întâmpla acelaşi lucru ca la Al-Shifa. Există aproximativ 700 de pacienţi şi îngrijitori în spitalul indonezian. Echipele medicale sunt hotărâte să rămână alături de pacienţii lor".
- Soldat executat în Al-Shifa - Israelul susține că un soldat captiv - o tânără de 19 ani - a fost executat în Spitalul Al-Shifa. Soldatul este Noa Marciano, al cărei cadavru a fost recuperat de IDF săptămâna trecută după ce Al-Shifa a fost luat cu asalt. Hamas difuzase anterior o înregistrare video cu trupul neînsuflețit al tinerei, susținând că aceasta a fost ucisă într-un atac israelian. Armata israeliană a declarat că o examinare medico-legală a constatat că aceasta a suferit răni care nu i-au pus viața în pericol în urma unui astfel de atac: „Potrivit serviciilor de informații - informații solide - Noa a fost luată de teroriștii Hamas în interiorul zidurilor spitalului Al-Shifa. Acolo, ea a fost ucisă de un terorist Hamas".
- Ostatici străini în Al-Shifa - Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că în Al-Shifa au fost ținuți și doi ostatici străini, un nepalez și un thailandez care se numără printre muncitorii străini capturaţi în raidul din 7 octombrie.
- Navă capturată în Marea Roșie, cu un român la bord - Rebelii houthi au anunțat că au capturat o navă israeliană în sudul Mării Roșii și că tratează echipajul „în conformitate cu principiile şi valorile islamice". Israelul a confirmat că este vorba de nava cargo Galaxy Leader, dar spune că e dețintă de britanici și operată de japonezii de la Nippon Yusen, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale. Compania japoneză Nippon Yusen (9101.T), cunoscută şi sub numele de NYK, a declarat că a înfiinţat un grup de lucru pentru a colecta mai multe informaţii, inclusiv cu privire la siguranţa celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic. Guvernul japonez a cerut sprijinul autorităţilor saudite, omaneze şi iraniene pentru a lucra la eliberarea rapidă a navei şi a echipajului său. Galaxy Leader este deţinută de o companie înregistrată sub numele Ray Car Carriers, cu sediul în Isle of Man, care este o unitate a Ray Shipping, înfiinţată la Tel Aviv.
- Ministerul Afacerilor Externe a confirmat prezența unui român pe nava capturată de rebeli.
- Iranul neagă implicarea - Iranul a negat orice implicare în capturarea nave și a acuzat la rându-i că afirmațiile israeliene au avut ca scop distragerea atenției de la „înfrângerea ireparabilă în lupta sa împotriva Hamas“: „Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează independent și spontan, în funcție de interesele lor și ale poporului lor".
- Cine e marinarul român - Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a dat câteva detalii despre marinarul român aflat la bordul navei capturate. El are 29 de ani, este electrician şi a fost contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria. Detalii AICI
- Soţia a aflat de pe Internet - Soția românului spune că ea a aflat de pe Internet despre toată situația. "Urma să vorbim duminică, adică ieri, însă nu am mai primit absolut niciun apel de la el." Mai multe declaraţii AICI
- 48 de jurnaliști uciși - Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. „Jurnaliştii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit şi continuă să plătească un tribut fără precedent şi se confruntă cu ameninţări exponenţiale", a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al CPJ.
- Alți trei lideri Hamas uciși - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că alți trei comandanți Hamas au fost uciși în timpul operațiunilor terestre din Gaza. De asemenea, avioanele de vânătoare dirijate de IDF și de Autoritatea israeliană pentru valori mobiliare i-au vizat pe luptătorii și infrastructura Hamas din regiune. Trupele israeliene spun că au găsit și un „depozit de arme", care a fost „lovit" de un avion IDF.
- Turcia preia pacienți din Gaza - Peste 100 de persoane evacuate din Gaza vor ajunge în Turcia, luni, inclusiv zeci de pacienți care vor primi tratament medical în această țară, a anunțat guvernul turc. Ankara a anunțat de săptămâna trecută că dorește să preia cât mai mulți dintre cei aproape 1.000 de pacienți cu cancer din Gaza.