Preşedintele chinez Xi Jinping a părăsit Beijingul, marţi, pentru a se deplasa la San Francisco, la un summit în timpul căruia va avea o întrevedere cu Joe Biden.
Conflictele Rusia-Ucraina şi Israel-Hamas s-ar putea afla pe agenda discuţiilor.
„Pe 14 noiembrie dimineaţa, preşedintele Xi Jinping a plecat de la Beijing cu un avion particular. La invitaţia preşedintelui Biden, el se va duce la San Francisco pentru întrevederea dintre preşedinţii chinez şi american”, a afirmat canalul de televiziune public CCTV.
În pofida tensiunilor din jurul Taiwanului, comerţului sau mării Chinei de Sud, cei doi lideri se vor vedea în marja unui summit al Cooperării Economice pentru Asia-Pacific (APEC), prima lor întrevedere după un an, scrie AFP.
Joe Biden a afirmat marţi că obiectivul său în timpul întrevederii va fi reluarea comunicării normale între Washington şi Beijing, inclusiv a contactelor la nivel militar, relatează Reuters.
Într-o conferinţă de presă la Casa Albă, Biden a spus că încearcă să schimbe în bine relaţiile SUA cu China, după o perioadă marcată de tensiuni.
Liderul de la Casa Albă a adăugat că toată lumea va avea de câştigat dacă un cetăţean chinez de condiţie medie ar avea un loc de muncă plătit decent.
''Dar eu nu voi continua să sprijin pe termen lung o poziţie ce presupune ca, pentru a investi în China, să predăm toate secretele noastre comerciale'', a explicat el.
Aceasta va fi doar a doua întâlnire între cei doi lideri după ce Biden şi-a preluat mandatul de preşedinte în ianuarie 2021.
În pofida unei întrevederi promiţătoare Xi-Biden în noiembrie 2022 la Bali (Indonezia), relaţiile au deraiat după ce SUA au doborât la începutul anului un balon chinez, despre care Washingtonul a afirmat că ar fi o aeronavă-spion.
Secretarul de Stat american Antony Blinken şi-a amânat la acea dată vizita în China.
De atunci, vizitele diplomatice, printre care cea a lui Blinken, s-au înmulţit de o parte şi de alta.
Întrebat cu privire la aşteptările sale, Ministerul Afacerilor Externe chinez a dat un răspuns vag, promiţând totodată un "dialog aprofundat" asupra "problemelor esenţiale privind pacea şi dezvoltarea în lume".