Planul prin care Viktor Orban vrea să controleze Opoziția și presa

Planul prin care Viktor Orban vrea să controleze Opoziția și presa
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Legea suveranității este următorul pas prin care premierul maghiar Viktor Orban va suprima criticile la adresa sa și își va întări controlul, acuză grupurile care militează pentru drepturile omului din ţara vecină.

Organizațiile civice din Ungaria sunt îngrijorate cu privire la o nouă lege despre care spun că ar putea mări presiunea asupra instituțiilor media independente și a grupurilor societății civile.

Proiectul de lege, pe care partidul de guvernământ Fidesz urmează să-l propună marți, prevede crearea unui nou organism care va avea sarcina de a investiga activități care pot amenința suveranitatea Ungariei, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Guvernul nu a dat multe detalii despre planurile sale în această privință, însă conducerea Fidesz a arătat că noua legislație ar putea viza finanțarea din străinătate a partidelor politice și, eventual, instituțiile media și organizațiile societății civile pe care le-a acuzat că funcționează sub influența Washingtonului și/sau a Bruxelles-ului.

Premierul maghiar Viktor Orban, care timp de mai bine de un deceniu și-a consolidat constant puterea și a extins influența partidului său în toate aspectele vieții publice, a promovat mult timp ideea că entități străine se amestecă în politica Ungariei și că criticii lui acționează contra interesului național.

ADVERTISING

În 2017, Budapesta a adoptat o lege controversată împotriva ONG-urilor, despre care guvernul a susținut că are menirea să asigure transparența asupra donațiilor pe care aceste organizații le primesc din străinătate. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis ulterior că legea încalcă drepturile cetățenilor din Ungaria.

În pofida eșecurilor juridice și a criticilor internaționale, premierul a continuat să susțină că acuzaţiile interne la adresa lui sunt controlate de forțe externe. "Au spus deschis că doreau o schimbare de guvern în Ungaria. Au folosit orice mijloc de corupere politică pentru a finanța opoziția din Ungaria", a afirmat Orban, într-un discurs rostit în vară.

ADVERTISING

Iar în septembrie prim-ministrul s-a plâns într-o ședință de partid de finanțarea de peste granițe, spunând că "grupurile societății civile și presa sunt finanțate de Bruxelles sau prin rețeaua lui Soros".

Orban a declarat război presei care îl critică

Ungaria se află acum înaintea unui an cu alegeri pentru Parlamentul European și alegeri locale, iar jurnaliștii și grupurile civice se tem că Guvernul va trece la următorul pas al campaniei de suprimare a vocilor critice.

Conducerea Telex, una dintre puține instituții media independente rămase, a lansat un avertisment public, arătând că "sub masca apărării suveranității" Guvernul Orban "a declarat război presei critice".

Susținătorii drepturilor civile spun că noua lege face parte dintr-un proces de lungă durată prin care Orban caută să-și consolideze controlul.

"Ideea autorității de apărare a suveranității se potrivește cu siguranță unei tendințe. Acceptarea finanțării străine de către partidele politice e deja ilegală și există un raționament bun în spate. Teama noastră întemeiată este că această legislație viitoare se va potrivi curentului de acțiuni guvernamentale care urmăresc să limiteze participarea la viața publică și funcționarea presei libere", a spus Stefánia Kapronczay, director de strategie la Uniunea Maghiară pentru Libertăți Civile, un ONG înființat în 1994.

Mai mult, există temerea că legea ar putea alimenta teoria Guvernului că orice finanțare străină se îndreaptă împotriva interesului național al Ungariei.

Diversiune înainte de alegeri sau un pericol putinist?

Experții au arătat că este imposibil de anticipat impactul noii legi până la publicarea acesteia, însă proiectul a provocat deja multă tensiune în Ungaria.

"E a nu știu câta amenințare împotriva ONG-urilor independente și a presei neafiliate", a spus Gábor Polyák, un profesor specializat în drept și politică media.

Însă nu este clar, arată el, dacă va apărea o nouă lege inofensivă, greu de aplicat, ori dacă Fidesz va aborda linia dură a lui Putin.

"Dacă există cu adevărat o amenințare juridică puternică la adresa sprijinului străin, aceasta va aduce cu siguranță sfârșitul presei independente și al societății civile. Ceea ce este sigur e că există o așteptare anxioasă în rândul jurnaliștilor și societăţii civile", a spus Polyák.

Unii critici spun că această campanie pentru suveranitate este doar o încercare a partidului lui Orban de a distrage atenția alegătorilor și că instituția care va fi creată va avea o mică importanță.

"De obicei, Fidesz începe cu o campanie de diversiune prin care ei vor să distragă atenția oamenilor de la probleme reale, precum inflația, situația învățământului, a sănătății și a sistemului de servicii sociale", a spus Márton Tompos, parlamentar din cadrul partidului de opoziție Momentum.

"Dacă Guvernul chiar vrea să înceapă să reprime problemele care afectează suveranitatea Ungariei, ar trebui să înceapă cu propriile acorduri cu Moscova și Beijing", a punctat acesta.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇