Ucraina lansează un program pilot: Ce este "mobilizarea inteligentă" prin care Kievul vrea să-și mărească armata

Ucraina lansează un program pilot: Ce este "mobilizarea inteligentă" prin care Kievul vrea să-și mărească armata
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Autoritățile de la Kiev vor lansa un proiect având ca obiectiv încurajarea înrolării voluntare în armată. Doritorii vor avea posibilitatea de a-și alege unitățile în care să fie trimiși, dar unii ucraineni rămân sceptici cu privire la succesul acestei inițiative.

În următoarele luni, Ucraina va introduce un program pilot pentru „mobilizarea inteligentă”, adresat în primă fază unităților de operatori de drone, prin care ucrainenii se pot înrola în anumite posturi și unități dacă doresc să se alăture armatei, a anunțat vicepremierul Mihailo Fedorov.

"Persoana alege dacă dorește să fie operator de dronă sau să servească într-o companie de drone de atac. Poate aplica pentru a săpa tranșee, pentru a fi șofer, toate pozițiile vor fi disponibile", a spus Fedorov într-un interviu pentru RBC-Ukraine.

ADVERTISING

Doritorii nu vor fi alocați direct forțelor armate pe care le vizează, ci vor trece mai întâi printr-un proces de selecție și instruire după ce aleg postul și unitatea, relatează Kyiv Post.

Unii ucraineni rămân, însă, sceptici în privința șanselor de reușită ale acestui program. Mariia, al cărei tată a fost mobilizat la începutul anului, nu are încredere în sistem și în implementarea lui. "E o idee bună, dar n-o să meargă. Nici măcar nu-i instruiesc pe oameni înainte să-i trimită undeva. Tatăl meu a așteptat patru luni să fie trimis la alt departament și asta nu s-a întâmplat niciodată", a explicat ea.

ADVERTISING

Tânăra a adăugat că unitățile mai populare, precum cele de operatori de drone și de apărare antiaeriană, vor primi mai multe solicitări decât cele cu posturi mai puțin căutate, ceea ce va provoca o scădere a efectivelor de recruți disponibile pentru unele sectoare.

Nici Oleksandr, un militar aflat pe frontul de est, nu crede că programul va funcționa bine. "Nu-l vor pune în practică, doar au cheltuit banii pe el. Cei care vor să lupte deja luptă, nicio procedură nu va înmuia atitudinea maselor față de mobilizare", a spus el.

Mihail, un curier din Kiev, crede că inițiativa este bună, pentru că ucrainenii pot să aleagă ce vor să facă, dar și el pune sub semnul întrebării eficiența acestei inițiative a guvernului - dacă va fi trimis pe front în zonele în care se dau cele mai grele lupte, n-ar mai avea niciun sens să se ducă de bună voie în armată.

ADVERTISING

Iuriî, care lucrează în IT, nu vede o mare diferență între noul sistem și voluntariatul actual. În plus, el crede că termenul de "mobilizare", chiar și una inteligentă, naște confuzii. "În mintea mea, acest lucru este echivalent cu voluntariatul. Persoana care dorește să intre în armată depune o cerere și primește șansa de specializare militară pe care o dorește", a explicat el.

Totuși, dacă este corect promovată, inițiativa poate crește numărul celor care aleg în mod voluntar anumite specializări, consideră tânărul.

Deocamdată, autoritățile nu au detaliat modul de implementare al programului. Fedorov a admis că proiectul are unele probleme și reglementări deficiente, însă autoritățile îl vor testa și îi vor evalua eficiența.

Kyiv Post a relatat anterior că guvernul ucrainean și-a propus să elimine o lacună care le permite ucrainenilor să evite recrutarea dacă sunt înscriși la un curs de învățământ superior, ceea ce mulți aleg să facă pentru a nu fi trimiși pe front. Momentan, mobilizarea generală durează până pe 15 noiembrie și e posibil să fie prelungită.

Noua inițiativă a Kievului este menită să rezolve problemele de mobilizare cu care Ucraina se confruntă de la începutul acestui an.

Pe 26 februarie, The Economist a scris că Ucraina și-a intensificat acțiunile de mobilizare în primele două luni ale anului. Potrivit acestei publicații, campania de mobilizare a Kievului a devenit mai agresivă, iar oficialii militari supervizează înmormântările și patrulează în stațiunile de schi în căutarea bărbaților care evită încorporarea.

Potrivit publicației citate, mobilizarea este în curs în Ucraina de la începerea războiului, dar a apărut ceva diferit în modul în care se face recrutarea: "În primul val, cei mai mulți dintre recruți erau voluntari; cozile în fața comisariatelor erau ceva obișnuit. Acum oficialii fac recrutări din grupul celor mai puțin entuziaști."

În martie, SBU, serviciul de securitate de la Kiev, a anunțat că a blocat 26 de canale de Telegram care îi ajutau pe cetățenii din Ucraina cu vârsta de mobilizare să evite luarea în armată. Potrivit Newsweek, conturile de Telegram vizate ofereau informații despre locurile în care erau prezenți sau în care urmau să vină ofițerii de la comisariatele militare, astfel încât bărbații cu vârsta potrivită pentru mobilizare să poată fugi la timp.

Unii dintre ucrainenii care încearcă să scape de război au recurs la căsătorii aranjate, au dat mită doctorilor pentru a primi scutiri medicale sau au plecat în alte țări. Din ce în ce mai puțini au recurs, însă, la aceste soluții după o serie de condamnări pentru refuzul încorporării.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇