Iubirea de sine: Ce este și cum poți ajunge să o dobândești

Iubirea de sine: Ce este și cum poți ajunge să o dobândești

Iubirea este cel mai important sentiment pe care îl poate simți o persoană. Se spune că aceasta este la baza a tot ceea ce există și, fără ea, oamenii nu ar avea un sens în viață. Fie că este vorba despre dragoste față de persoanele apropiate, față de anumite activități sau față de divinitate, acest sentiment este un adevărat motor pentru fiecare individ. Un fel special de iubire, de care oamenii au fost mereu captivați este și iubirea de sine. 

Acest concept a devenit un subiect mult mai intens dezbătut în ultimele decenii, mai ales de când a fost remarcat impactul său, din punct de vedere psihologic. Dragostea de sine este un factor foarte important atunci când vine vorba despre sănătatea mentală și a devenit un subiect foarte interesant pentru psihologi, care s-au arătat surprinși de impactul major pe care aceasta îl poate avea în toate ramurile vieții unui individ. 

Deseori, oamenii pot ajunge să confunde dragostea de sine cu narcisismul, însă cele două concepte pot fi diferențiate destul de ușor. În acest articol, vei putea să descoperi ce reprezintă dragostea de sine, de ce sunt importante acceptarea și iubirea de sine, precum și care sunt diferențele față de narcisism. În final, poți găsi și câteva tehnici care vor ajuta ca relația cu propriul tău sine să fie una mai bună, prin care să te bucuri de fericire și succes în viață.

1. Acceptarea și iubirea de sine - ce reprezintă conceptul și de ce este important

În sens general, iubirea de sine reprezintă un sentiment de afecțiune, compasiune pentru propriul sine, dar și o profundă acceptare. Ea presupune să te tratezi cu respect, cu bunătate și înțelegere, dar și să îți acorzi toată atenția de care ai nevoie pentru a avea grijă de trupul și de mintea ta. Ai putea să te gândești la dragostea de sine ca la cea pe care o simți față de copilul tău sau față de orice altă persoană pe care o tratezi cu blândețe și cu dorința de a o proteja.

ADVERTISING

Rolurile iubirii de sine, din perspectivă psihologică

Dragostea de sine care câteva caracteristici care o fac să fie foarte importantă pentru orice persoană, deoarece generează un impact major la mai multe nivele. Acest impact este dovedit din punct de vedere psihologic și el se resimte astfel:

  • Îmbunătățirea stimei de sine

Iubirea de sine contribuie la dezvoltarea unui sentiment sănătos de stimă de sine. Atunci când te accepți și ai capacitatea de a-ți oferi susținere chiar și în cele mai dificile momente, îți sporești încrederea în propriile abilități. Astfel, ajungi să te simți mai sigur pe alegerile tale și să ai o atitudine curajoasă, în general.

  • Reducerea stresului și anxietății

Persoanele orientate către iubirea de sine au capacitatea de a gestiona mult mai eficient anxietate și stresul. Eliberarea de autocritica în exces și agresivă îți permite să muți focusul de pe probleme către identificarea de soluții. Astfel, poți găsi liniștea și echilibrul mental de care ai nevoie pentru a depăși cu bine orice provocare.

  • Îmbunătățirea relațiilor

Pentru ca relațiile cu alți oameni să fie unele reușite, este foarte important ca relația cu tine însuți să fie una sănătoasă. Când ai dragoste pentru propria persoană, ești mult mai deschis către a-i accepta și iubi pe alții așa cum sunt. Astfel, poți ajunge la relații mult mai armonioase cu prietenii, familia și partenerii.

  • Sporirea rezilienței

Dacă te iubești pe tine însuți, vei putea să faci mai ușor față eșecurilor și momentelor grele pe care le întâlnești în drumul tău prin viață. Iubirea față de propria persoană îți va permite să îți păstrezi echilibrul și să nu te lași niciodată copleșit de greutăți. 

ADVERTISING
  • Ajută la dezvoltarea personală

Dragostea de sine este un fundament important pentru creșterea și dezvoltarea ta ca individ. Atunci când îți acorzi grija de care ai nevoie, ești mai dispus să te dedici dezvoltării personale, descoperii de noi pasiuni și interese, precum și învățării.

  • Contribuie la sănătate

Un sentiment profund de dragoste pentru propria persoană este ceea ce te poate determina să ai grijă de sănătatea fizică și mentală. Poți lua decizii mai bune în ceea ce privește alimentația, activitățile fizice, dar și gestionarea stresului.

Așadar, din punct de vedere psihologic, iubirea de sine este o atitudine care poate fi văzută ca o investiție în sănătatea psihică și inteligența emoțională a individului. Cu ajutorul său, poți găsi împlinirea și succesul pe care le vrei în viața ta. Ea te ajută și să gestionezi mai bine stresul și emoțiile și să dezvolți relații mai sănătoase. 

Iubirea de sine, din perspectivă spirituală

Perspectiva psihologică nu este singura din care poate fi analizată iubirea de sine. Conceptul poate fi văzut și dintr-o perspectivă spirituală. Din acest punct de vedere, dragostea de sine se referă la recunoașterea și dezvoltarea legăturii individuale cu o forță superioară, precum divinitatea. Pentru ca acest lucru să fie posibil, individul caută în sine un scop mai profund în viață. Dragostea de sine contribuie, din punct de vedere spiritual, la:

  • Conștiința de sine

În spiritualitate, iubirea pentru propria persoană este deseori asociată cu o profundă conștiință de sine. Cu ajutorul introspecției, oamenii își analizează propriile sentimente și gânduri, se cunosc mai bine și se conectează cu esența lor interioară.

ADVERTISING
  • Acceptarea de sine

Spiritualitatea oferă învățăminte importante și cu privire la acceptarea propriei persoane, cu toate defectele și calitățile. Acceptarea și iubirea de sine permit eliberarea de bagajul negativ și explorarea unor sentimente mult mai plăcute, care oferă confort și optimism.

  • Conectarea cu forța superioară

O parte esențială a iubirii de sine, din perspectivă spirituală, este conexiunea cu o forță superioară. Poate fi vorba despre credința în Dumnezeu, în conștiința colectivă sau chiar în energia universală. Indiferent de formă, conectarea cu o forță superioară oferă un sentiment profund de înțelegere a sinelui și a vieții, în general.

  • Iubirea și compasiunea față de ceilalți

Dragostea de sine dusă la un nivel profund ajută, din punct de vedere spiritual, la dezvoltarea capacității individului de a arăta iubire și compasiune față de ceilalți. Dacă te iubești pe tine, poți găsi mai ușor părțile bune din celelalte ființe, pe care le vei putea trata cu respect și empatie. 

  • Pace interioară

Căutarea iubirii de sine, din perspectivă spirituală, conduce deseori la o stare de liniște interioară. Cei care practică dragostea de sine, la nivel spiritual, descoperă că sunt parte dintr-un univers mult mai mare decât cel personal, iar în acest univers sunt ghidați de forțe superioare. 

Așadar, conceptul de dragoste de sine poate fi analizat din perspectivă psihologică, dar și spirituală. Latura psihologică se referă la capacitatea iubirii de sine de a ajuta indivizii să dezvolte relații mai sănătoase, să gestioneze stresul mai ușor și să aibă o stimă de sine mai bună.

Din perspectiva spirituală, este evidentă importanța dragostei de sine în raport cu capacitatea individului de a se conecta cu divinitatea și de a iubi mai ușor și mai profund. Mulți oameni confundă dragostea de sine cu narcisismul. În continuare, poți descoperi ce diferențe există între cele două concepte, dar și cum poți ajunge să practici iubirea de sine.

2. Despre iubirea de sine - diferența față de narcisism și tehnici pentru iubirea de sine

Iubirea de sine și narcisismul sunt două concepte care pot să pară destul de asemănătoare și care chiar au câteva lucruri în comun. Ambele se referă la o formă de auto-prețuire și auto-implicare. Pe de altă parte, diferențele dintre ele sunt unele sesizabile.

Iubirea de sine - o practică sănătoasă

Dragostea de sine presupune crearea unor relații pozitive cu propria persoană, care să conducă la relații la fel de bune și cu cei din jur. Ea implică acceptare de sine, respectarea propriei persoane și tratarea cu compasiune a sinelui, în momentele dificile. 

Totodată, dragostea de sine implică și compasiune și empatie pentru ceilalți. Acceptarea propriilor defecte transformă individul într-o persoană capabilă să dezvolte relații mult mai sănătoase cu cei din jur.

Nu în ultimul rând, iubirea de sine implică și autocritică constructivă. Conștientizarea propriilor slăbiciuni și erori și încercarea de a le corecta reprezintă tot o formă de dragoste de sine, deoarece are, ca scop final, îmbunătățirea propriei persoane.

Narcisismul - opusul iubirii de sine sănătoase

Narcisismul este un concept total diferit de iubirea de sine, deoarece presupune concentrarea în exces pe propria persoană. De asemenea, el implică nevoia de validare constantă din exterior și vine la pachet și cu o clară lipsă de empatie pentru alte ființe.

Persoanele narcisiste sunt egoiste și urmăresc satisfacerea propriilor dorințe și nevoi, înaintea celor ale altor persoane. De asemenea, narcisiștii au mari dificultăți în a arăta empatie față de nevoile și sentimentele altora.

Dacă iubirea de sine este orientată către înțelegerea propriilor trăiri și gestionarea lor în mod sănătos, pe cont propriu, narcisismul implică o nevoie constantă de atenție din partea altora.

Narcisismul poate să presupună, în foarte multe cazuri, și o autocritică excesivă. Asta deoarece persoanele care suferă de narcisism vor căuta mereu validarea și atenția celor din jur și, pentru a o putea obține, vor considera că este necesar să fie mereu perfecți, din punct de vedere fizic, vestimentar, al realizărilor profesionale etc.

De la iubire de sine și narcisism și înapoi

Diferența dintre iubire de sine și narcisism poate fi una subtilă, de finețe, dar care trebuie foarte bine înțeleasă. Ea se rezumă, în definitiv, la modul în care individul relaționează cu ceilalți și se percepe pe sine în raport cu ei. Atunci când ai dragoste de sine, îți înțelegi în mod echilibrat propria persoană și simți compasiune și empatie față de ceilalți.

Narcisismul îi face pe indivizi să fie interesați doar de ei, iar ceea ce vor să obțină din partea celorlalți constă doar în atenție și validare. Aceste așteptări nu pot conduce la dezvoltarea de relații sănătoase nici cu propria persoană, nici cu cei din jur. Asta deoarece narcisiștii își creează o imagine de sine fragilă și supradimensionată.

Granița dintre iubire de sine sănătoasă și narcisism poate fi foarte ușor trecută, iar deseori oamenii trec dintr-o parte în alta fără să își dea neapărat seama. O bună cunoaștere de sine și o educare profundă în acest domeniu poate ajuta oamenii să își identifice comportamentele narcisiste și să le gestioneze corect, înainte ca acestea să devină perturbatoare pentru propria persoană și pentru cei din jur.

7 pași și tehnici pentru iubirea de sine

Dragostea de sine presupune o explorare continuă a propriei persoane, în vederea descoperirii și acceptării a tot ceea ce presupune sinele. Pentru a cultiva un nivel cât mai profund de acceptare de sine, poți să apelezi la următorii pași:

  1. Auto-reflecție onestă

Acordă-ți timp și spațiu pentru a te gândi la cine ești, în mod real. Analizează-ți propria persoană, din punct de vedere al calităților, valorilor și obiectivelor tale. Adoptă o atitudine sinceră cu privire la aceste aspecte, acesta fiind primul pas esențial către iubirea de sine.

  1. Renunță la auto-critica în exces

Autocritica în exces nu reprezintă o cale către progres ci, dimpotrivă, este un obstacol important în calea dragostei de sine și a consecințelor sale sănătoase. Identifică fiecare gând negativ care îți sabotează încrederea în sine și încearcă să-l înlocuiești cu gânduri pozitive. Încearcă să discuți cu propria conștiință la fel cum o faci cu o persoană dragă.

  1. Tratează-te cu compasiune

Atunci când te confrunți cu probleme sau greșești, încearcă să găsești capacitatea de a-ți oferi compasiune și grijă, la fel cum ai face-o cu un prieten care trece prin aceeași situație. La fel ca persoanele dragi, și tu ești om, ai slăbiciuni și faci greșeli. Doar greșelile și slăbiciunile nu sunt, însă, ceea ce te definește!

  1. Învață să-ți prioritizezi nevoile

Iubirea de sine presupune să ai grijă de tine și de nevoile tale, în mod prioritar. Ascultă-ți corpul și spiritul, pentru a-ți putea satisface nevoile fizice, emoționale și mentale. Important este să faci acest lucru în mod responsabil. Astfel, dai dovadă de respect de sine, nu de egoism!

  1. Dezvoltă încrederea în sine

Pentru a putea să ajungi să simți iubire de sine cu adevărat, lucrează asupra încrederii în propria persoană. Dezvoltă abilități personale, învață lucruri noi, iar astfel vei putea să ai mai multă încredere în propriile capacități.

  1. Apreciază-te

Autoaprecierea este un alt pas cu importanță semnificativă. Nu ezita să observi și să recunoști propriile succese! Chiar și cele mai mici realizări trebuie sărbătorite, deoarece tu te afli în spatele lor și meriți să te iubești pentru că ai reușit să le bifezi. Firește, echilibrul este cheia succesuluI!

  1. Nu te compara cu alții

Indiferent de circumstanțe, învață să relaționezi cu tine într-o manieră pozitivă. Evită să te compari cu alți oameni, acceptă că ai propriile calități și astfel vei reuși să găsești mereu binele în tine. 

În concluzie, iubirea de sine este o călătorie permanentă și presupune să fii capabil să îți oferi ceea ce dorești să-ți ofere și cei din jur, dar și ce vrei să le poți oferi tu lor. Dragostea față de sine și empatizarea cu propria persoană sunt căi sigure către o existență liniștită, fericită și către perspective mai bune pentru succes!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇