În ziua 605 de război aflăm că o treime din ajutorul umanitar donat armatei ucrainene nu a ajuns efectiv la unitățile militare, cel mai probabil fiind furat.
În aceste condiţii, Joe Biden tocmai a cerut Congresului să mai aprobe încă 61,4 miliarde de dolari ca asistență pentru Ucraina.
Peste 100 de confruntări au fost înregistrate pe linia frontului, în doar 24 de ore. Ucrainenii raportează un atac "cu cinism" al ruşilor care au ţintit cu rachete o şcoală din regiunea Doneţk. Clădirea a fost distrusă aproape în totalitate, există morţi şi răniţi.
Peste graniţă, o instituție de presă independentă rusă, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 34.857 de soldați ruși care au fost uciși de la începutul invaziei. Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin doar din surse publice.
Și încep să se afle informații despre discuțiile privind pacea în Ucraina care vor avea loc la Malta în perioada 28-29 octombrie. Volodimir Zelenski a anunțat, după o discuție cu Erdogan, că Turcia va participa la întâlnire. Alte astfel de evenimente au avut loc anul acesta în Arabia Saudită şi Danemarca.
Ce se întâmplă în Ucraina
- O treime din ajutorul occidental s-a furat - O investigație a Serviciului Vamal de Stat şi Ministerului Apărării a constatat că o treime din ajutorul umanitar donat armatei ucrainene în ultimul an nu a ajuns la unitățile militare. Au fost verificate peste 9.000 de livrări către 200 de unități militare şi nu s-au găsit dovezi că 3.000 au ajuns efectiv unde trebuia. La începutul acestui an, Serviciul Vamal înregistrase deja 653 de cazuri în care mărfurile militare donate au dispărut. Ce lipseşte: dispozitive de vedere pe timp de noapte, camere termice, drone și vehicule militare. Rapoartele despre posibile furturi ale ajutorului militar apar pe măsură ce Ucraina este presată de Occident să elimine corupția la nivel înalt din zona guvernamentală.
- Zelenski, mesaj de pe front - Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat regiunea sudică Herson, unde a discutat cu comandanţi militari de rang înalt despre situaţia de acolo şi din jurul oraşelor Avdiivka şi Kupiansk, unde forţele ruse şi-au intensificat atacurile în ultimul timp şi unde pare să se fi mutat centrul de greutate al luptelor. Zelenski şi-a înregistrat acolo mesajul zilnic adresat ucrainenilor, pe care i-a asigurat că soldaţii rezistă şi le provoacă pierderi semnificative inamicilor.
- Peste 100 de confruntări în 24 de ore - Peste 100 de confruntări au fost înregistrate pe linia frontului în ultimele 24 de ore. În total, forţele ruseşti au lansat nouă atacuri cu rachete şi 39 de lovituri aeriene, au efectuat 50 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă, inclusiv asupra zonelor populate. "Inamicul a lansat cu cinism un atac cu rachete asupra şcolii din Kostiantinivka, regiunea Doneţk, clădirea instituţiei de învăţământ a fost distrusă aproape în totalitate. Ca urmare a atacurilor teroriste ruseşti, din păcate, există morţi şi răniţi în rândul populaţiei civile. Şcoala, blocurile de apartamente şi clădirile rezidenţiale private au fost distruse şi avariate, precum şi alte facilităţi de infrastructură civilă", anunţă Statul Major al Ucrainei. Aproximativ 110 de localităţi din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson au fost supuse tirului de artilerie.
- Copii eliberaţi - Încă trei copii au fost salvați din Rusia, ca parte a planului de acțiune Bring Kids Back inițiat de Zelenski, a anunţat comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, Dmitro Lubineţ.
- Mitropolit trimis în judecată - Serviciul de Securitate a trimis instanței de judecată un rechizitoriu împotriva fostului stareț al mănăstirii ortodoxe Kiev-Pechersk Lavra. Autoritățile îl acuză pe mitropolitul Pavel de justificare, recunoaștere ca legitimă sau negare a agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei.
- Kievul a recuperat 14 articole arheologice furate de un rus, de pe teritoriul ucrainean ocupat. Restituirea artefactelor este o mică victorie pe fondul distrugerii și jefuirii pe scară largă a siturilor și comorilor istorice care au însoțit invazia rusă a Ucrainei. Autoritățile ucrainene au estimat pierderile totale la sute de milioane de euro. După ce forțele ucrainene au eliberat orașul Herson, autoritățile au descoperit 16.000 de obiecte lipsă doar din muzeul de artă.
- Muzeul Războiului din Kiev a deschis o expoziție de drone rusești care au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană.
Ce se întâmplă în Rusia
- Ruşii morţi, număraţi şi identificaţi - Mediazona, o instituție de presă independentă rusă, împreună cu BBC Rusia, au confirmat numele a 34.857 de soldați ruși care au fost uciși de la începutul invaziei. Organizațiile media transmit o listă nume cu nume a morților. Jurnaliștii precizează că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, deoarece informațiile pe care le-au verificat până acum provin din surse publice, inclusiv necrologuri, postări ale rudelor, știri din presa regională și rapoarte ale autorităților locale. Publicația se așteaptă să găsească un număr tot mai mare de decese înregistrate lângă Avdiivka în lunile următoare, unde se concentrează cele mai grele lupte. Bahmut este în prezent principala locație a victimelor.
- Avertisment american - Rusia folosește operațiuni complexe pentru a discredita alegerile democratice din întreaga lume, potrivit unui raport al serviciilor de informații americane, trimis în aproximativ 100 de țări. În trecut, Moscova s-a concentrat pe susținerea unor anumiţi candidați, dar acum caută să semene neîncredere față de procesul electoral în sine, prezentând alegerile ca fiind disfuncționale și rezultatele lor nelegitime, arată americanii în documentul obținut de AP. Detalii AICI
- Un avion de transport militar rusesc s-a prăbușit la baza aeriană Gissar din Tadjikistan. Echipajul a supraviețuit, dar avionul a ars pe jumătate.
Alte informaţii relevante din lume
- Zeci de miliarde de la Biden - Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe asistență de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv 44,4 miliarde în ajutor pentru apărare. Pachetul financiar face parte dintr-o solicitare mai mare (105 miliarde de dolari) ca sprijin de urgență pentru Ucraina, Israel și Taiwan, dar şi pentru a consolida granița SUA cu Mexicul.
- Bani în plus din Germania - Berlinul alocă încă 200 de milioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei, anunţă secretarul de stat pentru Dezvoltare al Germaniei, Jochen Flasbarth.
- Presiuni pe China - Participanţii la summit-ul SUA-UE de la Washington au solicitat Chinei să facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri agresiunea din Ucraina. „Încurajăm China să sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina”, se arată în declaraţia adoptată.
- Statele Unite sunt preocupate de relaţia Ungariei cu Rusia şi consideră că decizia premierului Viktor Orban de a se întâlni cu Vladimir Putin este "îngrijorătoare", a declarat Ambasada SUA la Budapesta. Viktor Orban a avut o întâlnire bilaterală cu Putin, marţi, în marja Forumului Belt and Road (Noile Drumuri ale Mătăsii) de la Beijing. El este singurul lider al UE care a participat la forum.
- Mitropolitul Moldovei i-a transmis o scrisoare dură patriarhului Rusiei în care îi reproșează că ignoră biserica din Moldova și-l avertizează că ar putea fi absorbită de Mitropolia Basarabiei, care ţine de România. Detalii AICI
- Ce facem cu banii Rusiei - În urma summit-ului de săptămâna aceasta, UE și SUA încep să lucreze împreună pentru a găsi modalități în care activele înghețate ale Rusiei să poată fi folosite, legal, pentru reconstrucția Ucrainei.
- Turcia vine la Malta - Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina, organizată de Kiev în Malta la sfârşitul săptămânii viitoare, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. "Am discutat despre următoarea rundă de negocieri de pace în Malta. Turcia va participa, adăugându-şi vocea şi poziţia de autoritate", a scris liderul ucrainean pe reţeaua X (fostă Twitter). Niciun oficial rus nu va lua parte la această întâlnire, potrivit presei ucrainene.