Stațiunea de pe litoral care va renaște din mizerie, după ce-și bagă plaja și gara în renovare

Stațiunea de pe litoral care va renaște din mizerie, după ce-și bagă plaja și gara în renovare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În primăvară fostul ministru al Turismului spunea despre Costineşti că riscă să-şi piardă statutul de staţiune din cauza degradării de la tot pasul, de la faleza care stă să cadă până la plaja măcinată de valuri.

Acum staţiunea are un plan prin care să renască: lărgirea plajei şi renovarea haltei CFR.

Ani la rând plaja din Costineşti a fost înghiţită de apă. Bucăţi de nisip au dispărut, iar valurile lovesc direct în stabilopozi, în unele zone. Aşa că autorităţile locale au decis să urmeze exemplul vecinilor de la nord (Mamaia şi Eforie) şi să înceapă o operaţiune de extindere.

ADVERTISING

Plaja va fi extinsă de-a lungul a 2,5 kilometri şi va avea 100 de metri lăţime. Cinci diguri vor fi ridicate în larg.

Proiectul costă aproape 400 de milioane de lei (bani europeni) şi va fi gata abia în 2027.

Nisipul va fi adus de la 60 de km distanţă prin conducte submerse, din acelaşi punct de unde a fost extras pentru refacerea plajei din Eforie.

"Proiectarea o să dureze ceva mai mult de un an, după care vom începe construcţia structurilor, iar înnisiparea propriu-zisă va avea loc în toamna anului 2026", a declarat pentru Observator managerul de proiect Marius Stamat.

ADVERTISING

Şi edilul din localitate promite că totul va arăta foarte bine la final.

"Vom avea 16 hectare de plajă nouă, ceea ce va fi aur pentru Costineşti în următorii ani. Odată cu extinderea plajei va fi bine pentru toată lumea", spune primarul Dorin Jeanu.

“Lotul 6 – Costineşti este al IX –lea contract semnat din cele 11 ce a fost atribuit în cadrul proiectului cu finanţare europeană. Costineşti este următoare zonă în care se vor desfăşura lucrările esenţiale pentru combaterea eroziunii costiere. În urma licitaţiei, contractul a fost câştigat de compania olandeză Van Oord, care are peste 150 de ani de experienţă în construcţii hidrotehnice marine”, anunţă reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

ADVERTISING

Sursa citată menţionează că ABADL a încheiat cu aceeaşi societate contractele pentru lucrările de la Eforie, Olimp, Jupiter – Neptun, dar şi Balta Mangalia – Venus – Aurora.

Pe de altă parte, de o modernizare va avea parte şi halta de tren Costinești Tabără. Alături de halta Neptun, vor fi modernizate cu fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat. CFR SA a lansat licitația pentru execuția lucrărilor.

Valoarea estimată este de 18.213.251,82 lei fără TVA pentru Neptun și de 15.285.568,12 lei, fără TVA pentru Costinești Tabără. Durata pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor fiind de 12 de luni, pentru fiecare contract, scrie Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇