Ce se poate face pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas: Un caz "de coșmar" pentru orice negociator

Ce se poate face pentru eliberarea ostaticilor capturați de Hamas: Un caz "de coșmar" pentru orice negociator

Nu se știe exact câți ostatici au luat militanții Hamas și nici unde anume sunt ținuți, dar faptul că totul se petrece într-o zonă activă a războiului face extrem de dificilă misiunea de salvare, consideră experții.

Undeva în Gaza sau în ramificația largă de tuneluri de sub aceasta se află aproximativ 100 de ostatici. Femei, copii, oameni în vârstă, militari, toți au fost luați cu forța din casele lor, de pe stradă și de la un festival de muzică.

Nu se cunoaște exact câţi ostatici au luat luptătorii Hamas atunci când au intrat sâmbătă pe teritoriul Israelului. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Guvernul a reuşit să confirme identitatea a 97 de persoane luate ostatice în Gaza, dar se crede că au fost răpite peste 100.

Cu atât de mulți oameni ținuți într-o zonă aflată sub asediu, aceasta este una dintre cele mai complexe luări de ostatici pe care experții consultați de Sky News au văzut-o.

Mai multe guverne și negociatorii trebuie acum să încerce să obțină una dintre cele două variante esențiale - eliberarea ori salvarea prin forță a ostaticilor.

ADVERTISING

Primele lucruri pe care le fac negociatorii

În cazul unei luări de ostatici, prima sarcină a unui negociator este să adune familiile victimelor, explică Scott Walker, fost negociator, pentru postul britanic de televiziune. Membrii familiei sunt, de obicei, punctul de contact cu răpitorii, astfel că este esențial de stabilit cine va vorbi și ce va spune când agresorul va dori să dialogheze.

Primele apeluri pe care negociatorii le fac către răpitori trebuie să le transmită clar faptul că sunt luați în serios și să le sublinieze de ce e important ca ostaticii să fie bine tratați.

În cazul Israelului, cea dintâi mare provocare va fi descoperirea locului sau a locurilor în care sunt ținuți ostaticii și a celor care îi păzesc. "Este un efort mare coordonat de Hamas sau sunt mai multe mici grupuri ori sunt implicați intermediari dintr-o parte terță?", arată expertul.

Pe fondul tensiunii enorme dintre Hamas și Israel, sarcina celor care încearcă să recupereze ostaticii a devenit o provocare uriașă, consideră Rachel Briggs, expertă în recuperarea ostaticilor. "Pentru a rezolva un astfel de caz, trebuie să ai voința ambelor părți de a se așeza mai întâi la masa discuțiilor", spune ea.

ADVERTISING

Însă această voință este minusculă în momentul de față.

Ce se întâmplă cu ostaticii

Pentru cei răpiți, aceasta este "una dintre cele mai grele situații, psihologic și fizic, pe care ți le poți imagina", spune Briggs. "Psihologic, e absolut îngrozitor. Nu numai că sunt ținuți ostatici… dar sunt și ostatici într-o zonă de război", adaugă ea.

În înregistrările atacului surprinzător declanșat sâmbătă dimineață se văd câțiva ostatici sângerând în timp ce erau răpiți. Ceea ce se va întâmpla mai departe cu acești oameni va depinde de motivele pentru care i-a luat Hamas, subliniază Scott Walker.

"În mod clar, sunt folosiți ca scut uman acum. Și, până la urmă, unul dintre principalele motive ar putea fi un schimb de prizonieri", adaugă el.

Din păcate, 13 prizonieri israelieni şi străini au murit în ultimele 24 de ore, în urma loviturilor aeriene asupra Fâşiei Gaza efectuate de armata Israelului, a transmis vineri aripa militară a Hamas, Brigăzile al-Qassam.

Hamas ameninţase anterior că va începe să execute ostatici israelieni, dacă Israelul îşi continuă loviturile aeriene în Gaza şi dacă nu eliberează toţi deţinuţii palestinieni.

ADVERTISING

Cel mai recent bilanţ oficial al victimelor din Israel se ridică la 1.300 de morţi, iar Israelul a bombardat Gaza cu 4.000 de tone de explozivi. Sunt peste 1.500 de morți, din care vreo 400 de copii.

Care sunt șansele de salvare

Cei ținuți captivi se roagă în fiecare clipă pentru o salvare rapidă, dar aceasta va fi "opțiunea de ultimă instanță", pentru că "este foarte periculos și foarte nesigur", spune Briggs.

Guvernele din mai multe țări lucrează deja la planuri de salvare pentru a se asigura că fiecare opțiune este disponibilă, dar acestea depind de un mare nivel de certitudine despre locul în care se află captivii și de șansele ca ei să poată fi extrași în siguranță și cu riscuri cât mai mici pentru forțele de intervenție.

Salvarea ostaticilor este un eveniment destul de rar, fiindcă implică riscuri foarte mari, adaugă Briggs. "Se pot termina prost la fel de des cum se termină cu bine".

Cât de mult pot fi ținuți captivi cei răpiți

Într-o situație în desfășurare și atât de imprevizibilă precum cea de față, ambii experți converg spre imposibilitatea de a prezice cât de mult poate dura această luare de ostatici. Ealker spune că Hamas ar putea elibera câțiva copii, bătrâni și femei "pentru a-și păstra sprijinul pe care îl are în unele cartiere".

"E puțin probabil să elibereze vreun militar israelian, fiindcă valoarea acestora va fi tot mai mare", adaugă el.

Hamas are, însă, un istoric al luărilor de ostatici de durată - să ne amintim cazul lui Gilad Shalit, soldatul israelian ținut captiv timp de cinci ani și eliberat în schimbul a 1.000 de prizonieri palestinieni.

Politica Israelului de a nu abandona niciodată niciun cetățean oferă o oarecare ușurare. "Faptul că aduc în jurul lor expertiză precum cea a americanilor și a altor aliați, nu am nicio îndoială că aceasta va fi o prioritate pentru ei, chiar dacă ceea ce vedem în acest moment este dominat de un set diferit de activități", consideră Briggs.

Vin ajutoare din alte țări

Statele Unite au trimis experți tehnici pentru a sprijini recuperarea ostaticilor, iar Scoutt Walker înțelege că israelienii au înființat o celulă de criză pentru coordonarea reacției.

Cei mai mulți ostatici sunt israelieni, dar există și captivi britanici, americani, germani, thailandezi, brazilieni și nepalezi.

Qatar a anunțat că e în negocieri cu Hamas pentru eliberarea femeilor și a copiilor în schimbul unor prizonieri palestinieni. Însă cel puțin oficial, Israelul neagă orice șansă de negocieri.

"Israelul va face tot ce are de făcut. Nu negociem cu teroriștii. Spre deosebire de unele zvonuri care au fost difuzate de Qatar, care încearcă să transmită unele mesaje de la Hamas, acest lucru nu se va întâmpla. Nu vom negocia cu Hamas și cu siguranță nu prin Qatar. Sunt complici ai Hamas. Ei sunt susținători ai Hamas. Și nu vom lucra cu susținătorii Hamas", a declarat ambasadorul Israelului la București Reuven Azar, într-un interviu pentru spotmedia.ro.

Cu toate acestea, Briggs consideră că informația privind implicarea Qatarului reprezintă un semn pozitiv. "Qatar are o lungă istorie în luările de ostatici și un rol liniștit și util în culise, ajutând la scoaterea oamenilor din situații foarte dificile", spune ea, adăugând: "Nu este neapărat imposibil ca lucrurile să se îndrepte în această direcție acum."

Familiile celor capturați fac apeluri pentru salvarea acestora. Deși situația este foarte periculoasă, păstrarea speranței este vitală, apreciază Briggs: "Nu este cazul unei iluzii. Am văzut zeci și zeci de cazuri în ultimii 20 de ani și am văzut mulți ostatici ieșind din tot felul de situații din care nu te-ai fi gândit că mai pot scăpa teferi. Se întâmplă."

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇