Previziunea unui specialist rus despre ce ne așteaptă în viitor

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În contextul evenimentelor tragice din ultima vreme, ziarul Pravda (un aservit al Kreminului) încearcă să prezinte viziunea sa anticipativă asupra a ce ne mai așteaptă de aici încolo, referindu-se la opinia specialistului în investigații Георгий Рипер (transliterat Georgy Riper), din ale cărui spuse titrează:

„După evenimentele din Israel va exploda UE, iar apoi sângele va începe să curgă oriunde, din Taiwan și până în Irlanda”.

Detaliindu-și punctul de vedere, specialistul explică mai departe că, în opinia sa, actuala situație din Israel nu este sfârșitul, ci numai un episod (în niciun caz, ultimul) din „uriașele transformări ale lumii”, care vor zgudui Orientul Mijlociu, Europa și Taiwanul.

Și, ca să pună punctul pe i,  specialistul în investigații al Pravdei mai explică, doct, dar pentru înțelesul tuturor:

„S-au mai făcut destule anticipații inteligente cu trimitere la așa numitului „Protocol Samson” (folosirea de către Israel a armelor nucleare) sau la consemnul „Parcare” (distrugerea „la zero” a teritoriului Gaza), s-au făcut și conotații între evenimentele din Ucraina și cele din Palestina/Israel. Dar problema nu este una punctuală. Problema privește o nouă și grandioasă reconsiderare a lumii, față de cea care a fost convenită după cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Pravda

Pornind de la astfel de concept, expertul în investigații consultat de ziarul „Pravda” consideră că „Actuala criză din Israel a deschis porțile Iadului în Orientul Mijlociu, dar și în Europa.  Se va încinge întreaga lume, iar sângele va curge de-a lungul și de-a latul meridianelor”.

ADVERTISING

Asta, pe termen mai lung. Pe termen mai scurt sau poate chiar imediat, specialistul citat de Pravda prognozează că, dacă Israelul va „curăța” regiunea Gaza, așa cum a demarat deja acțiunea, va urma inevitabil o criză migrațională, pe de o parte, iar pe de altă parte o explozie agresivă în lumea islamică.

N-ar fi exclus să iasă „la suprafață” tot felul de conflicte majore,  care acum hibernează în stare latentă.  Expertul oferă și câteva exemple cu ceea ce n-ar fi exclus să se întâmple de acum încolo:

  • China ar lansa o operațiune militară și ar cuceri Taiwanul.
  • Polonezii n-ar pregeta să înhațe o parte din Ucraina
  • India și Pakistanul ar încerca o „reîmpărțire” a Cașmirului (mișcare periculoasă, întrucât ambele țări sunt puteri nucleare)
  • Japonia susținută de SUA sau Coreea de Nord ar putea încerca să folosească arme nucleare ca să tranșeze probleme privind administrarea teritoriilor în lumea civilizată.
  • Ciprul de Nord ar putea redeveni un periculos „cartof fierbinte” zonal
  • Sârbii și albanezii ar relua lupta pentru Kosovo, în contextul unei posibile crize europene
  • „Irlanda liberă” ar putea răbufni pe tema independenței, amintind secolele de umilință îndurate în trecut din partea Marii Britanii
  • Iar dacă Marea Britanie ar avea probleme cu Irlanda, n-ar fi exclus ca Argentina să-și amintească și ea de problema latentă a Insulelor Malvine.
  • Plus încă multe altele.

Ca urmare celor punctate (plus, cum spuneam, încă multe altele) opinia expertului este aceea că, în viitor, nu vor cunoaște liniștea decât pinguinii de la pol, Vaticanul (dar nici acesta nu este sigur) și îndepărtata Australie. Ar mai fi însă de adăugat – spune expertul – și uriașa Rusie (se presupune că, între timp, se vor sfârși luptele din Ucraina, dar nu se știe dacă nu vor începe altele, cu NATO).  

Și adaugă, cu skepsis, același expert: „În ce privește Rusia, ea a formulat deja principiile sale cu privire la o nouă lume și o nouă ordine mondială, iar acum stă de o parte și așteaptă monitorizând”.

___________________

POST SCRIPTUM

Trebuie să recunosc că lipsurile mele în problemele de cultură generală m-au pus într-o situație delicată: n-am auzit, n-am citit nimic și nici n-am cunoștințe despre cunoscutul specialist în investigații Георгий Рипер (transliterat Georgy Riper), pe prestigiul și pe expertiza căruia se bazează un ziar de prestigiul Pravdei. Mai ales, atunci când publică un editorial pe teme internaționale atât de sensibile.

De aceea, mi-am făcut datoria să mă informez, înainte de a încheia aceste rânduri, consultând enciclopedia virtuală, foarte cuprinzătoare, Wikipedia. Stupoare: respectivul nume, transliterat în mai multe feluri, identifică un specialist în tatuaje, un inginer expert în submarine, un cetățean american decedat în 2004, un dealer de aparatură casnică, un aviator decedat în 2013, un gondolier venețian.

Nu există o pagină care să prezinte specialistul în investigații, atât de autorizat și consacrat, încât merită să fie citat într-una din cele mai autorizate publicații moscovite. Numele Georgy Riper apare ca specialist în investigații doar atunci când îl citează respectivul ziar.

Este foarte bine că citează, dar dacă personajul nu atrage mai multă atenție decât unul priceput în tatuaje sau în condus gondola,  îmi permit să trag concluzia că ziarul în cauză glorifică un anonim într-o problemă care privești destinul omenirii.

Latinii aveau o vorbă: est modus în rebus.  Noi o zicem mai simplu: e prea de tot!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇