Planul lui Putin pentru câștigarea războiului din Ucraina ar putea deveni realitate: "Sunt tot mai multe semne că are dreptate"

Planul lui Putin pentru câștigarea războiului din Ucraina ar putea deveni realitate: "Sunt tot mai multe semne că are dreptate"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vladimir Putin a mizat încă de la începutul războiului că sprijinul Occidentului pentru Ucraina va începe să slăbească. Iar după opoziția republicanilor în Congresul SUA față de ajutorul oferit Kievului, planul lui pentru câștigarea războiului pare mai aproape de îndeplinire.

În timp ce conservatorii din Partidul Republican aruncă Congresul în haos prin încercarea de a bloca sprijinul american acordat Ucrainei, Putin marchează o victorie importantă, notează Insider.

Este una dintre cele mai bune vești pentru liderul de la Kremlin, pe care o așteaptă de multă vreme și pe care, de altfel, a și mizat încă de la începerea războiului - faptul că sprijinul occidental pentru Ucraina se va prăbuși. A spus-o, de altfel, și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Oboseala în privința conflictului - oboseala din cauza sponsorizării complet absurde a regimului de la Kiev - va crește în diferite țări, inclusiv în SUA."

ADVERTISING

Analiștii au arătat de mult timp că un element important al planului lui Vladimir Putin este să rămână în luptă cât mai mult timp pentru ca Occidentul să obosească tot ajutând Ucraina.

America a obosit, Europa dă și ea semne

Disputa din Congres se axează pe noul pachet de sprijin de mai multe miliarde de dolari destinat Kievului, cel mai recent dintr-o serie de pachete masive de bani și arme care s-au dovedit vitale pentru Ucraina în lupta contra invaziei Rusiei.

Aripa izolaționistă de extremă dreapta a Partidului Republican se opune ajutorului și a forțat chiar înlăturarea din funcție a președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, o premieră istorică.

Pentagonul a anunțat că mai are disponibile câteva miliarde de dolari din ajutoarele aprobate anterior, dar acestea se vor epuiza la un moment dat.

Iar vestea proastă e că Statele Unite nu sunt singura țară care a obosit să ajute Ucraina.

ADVERTISING

Un partid de extremă dreapta a câștigat alegerile din Slovacia, săptămâna trecută, după ce a promis că va opri sprijinul pentru Ucraina, ceea ce a și făcut.

În Germania, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ai cărui lideri întrețin legături cu Rusia și se opun sprijinirii Ucrainei, crește în sondaje, potrivit CNBC.

Deși susținerea europeană se menține fermă, aliații de pe continent ai Kievului vor avea dificultăți să compenseze orice deficiență provocată de retragerea ajutorului american, a scris Wall Street Journal.

Aproape toate articolele de săptămâna aceasta au avut aceeași temă: aliații occidentali spun că au dat Ucrainei cam tot ce au avut de dat.

Pariul lui Putin

Analiștii spun că Putin a făcut un pariu pe termen lung că sprijinul occidental pentru Ucraina va slăbi, pe măsură ce prețurile mari la carburanți și inflația, întreținute de război, vor continua să erodeze puterea de cumpărare a populației.

ADVERTISING

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că războiul ar putea dura până în 2025, anul de după alegerile prezidențiale din Statele Unite. Rusia pare, așadar, pregătită pentru un conflict de durată.

Oficiali din serviciile de informații americane au declarat săptămâna aceasta pentru New York Times că Putin face tot ce poate pentru a amplifica sentimentul antiucrainean și pregătește o campanie de dezinformare care va ținti Statele Unite.

George Beebe, fostul șef al direcției de analiză din CIA, a spus pentru Insider că Putin mizează pe faptul că Ucrainei îi lipsesc resursele și sprijinul pentru a câștiga un război de uzură cu Rusia.

"Sunt tot mai multe semne că are dreptate. Ucraina nu-și atinge obiectivele de recrutare, economia sa se scufundă sub presiunea războiului, iar entuziasmul scade atât în SUA, cât și în Europa pentru menținerea unui nivel ridicat de ajutor pentru Ucraina", a spus acesta.

"Dacă Congresul intră într-o dezordine totală, ajutorul s-ar putea prăbuși brusc, ceea ce ar fi o veste proastă pentru Ucraina și totodată pentru perspectivele oricărui sfârșit negociat al războiului", a avertizat el.

Beebe a descris într-un articol publicat de Institutul Quincy ce va urma. Reticența Statelor Unite și a Europei s-ar putea alimenta reciproc, a spus el, erodând și mai mult moralul în Ucraina și făcând și mai dificilă susținerea luptei acestei țări. "Combinația ar putea provoca un punct de cotitură în care erodarea graduală a sprijinului occidental pentru Ucraina va duce la o reducere abruptă sau la colaps", a scris acesta.

Alți analiști cred că victoria Kremlinului asupra sprijinului occidental e prematură câtă vreme susținerea populației se menține ridicată. Un sondaj de opinie realizat de Consiliul pentru Afaceri Globale din Chicago arată că aproape 6 din 10 americani aprobă sprijinul pentru Ucraina, deși susținerea republicanilor a scăzut.

Organizația belgiană Bruegel a anunțat în iunie că sprijinul pentru Ucraina în Uniunea Europeană se menține ferm, în ciuda unei ușoare scăderi, "ceea ce sugerează că publicul înțelege pe deplin implicațiile vaste ale deznodământului războiului pentru securitatea europeană".

Însă, într-un climat geopolitic volatil și imprevizibil, liderii occidentali s-au confruntat cu provocări grele în păstrarea sprijinului care ține Ucraina în luptă, subliniază grupul.

Ca un prădător iscusit, Putin așteaptă acum ca prada și aliații săi să rămână fără vlagă și fără resurse, pentru a da atacul decisiv. Până atunci, va continua să-i hărțuiască și să-i dezbine, pentru a-și mări șansele de succes.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇