Cazanele Dunării: Ce obiective turistice te vor cuceri în această zonă spectaculoasă

Cazanele Dunării: Ce obiective turistice te vor cuceri în această zonă spectaculoasă

Cazanele Dunării sunt un spectacol al naturii, locul unde bătrânul Danubiu se întâlnește cu Munții Carpați. Iată ce trebuie să știi ca să te bucuri de o croazieră memorabilă în această zonă.

1. Cazanele Dunării: obiective turistice atractive care merită vizitate

Când ajungi în județul Mehedinți, mai exact în Dubova, vei fi surprins să observi cum intră Dunărea în România. În Defileul Dunării, unde fluviul întâlnește Munții Carpați, pe o lungime de aproximativ nouă kilometri, există locuri pe unde se poate naviga, însă există și locuri unde lățimea este de până la 230 de metri - Cazanele Dunării. Adâncimea maximă a Dunării este de 75 metri în zona Cazanelor.

Dacă urmezi drumul Cazanele Dunării cu mașina, poți să admiri de la distanță Chipul lui Decebal sculptat în stâncă. Dacă închiriezi o ambarcațiune, te vei putea bucura îndeaproape de spectacolul din Clisura Dunării.

Nava MS Diana oferă croaziere internaționale pe Dunăre cu pornire din portul Orșova și destinații în porturi din Serbia și Croația. Astfel, vei ajunge în porturile Veliko Gradiste, Belgrad și Novi Sad din Serbia, precum şi Vukovar din Croaţia. În această croazieră vei călători în siguranță și te vei bucura de obiectivele minunate de pe traseul inedit. Nava oferă servicii de excepție pe parcursul călătoriilor de-a lungul Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră prin intermediul celor trei Brațe: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe.

Clisura-Dunarii
Foto: spotmedia.ro

Cazanele Dunării includ o serie de zone superbe. În topul preferințelor turiștilor sunt următoarele:

ADVERTISING
  • Golful Dubova
  • Golful Mraconia
  • Clisura Dunării
  • Chipul lui Decebal de pe stâncă
  • Tabula Traiana (pe malul sârbesc)
  • Peștera Ponicova
  • Grota Veterani
  • Mănăstirea Mraconia
  • Muntele Ciucaru Mare (318 m)
  • Muntele Ciucaru Mic (310 m)
  • Muzeul Porțile de Fier

Alte obiective din zona Cazanele Dunării sunt zonele protejate Cazanele Mari și Cazanele Mici. 

Pentru vizitarea acestora se recomandă următoarele trasee turistice:

  • Traseul ecoturistic Trescovăț, dinspre DN 57, la 6 Km de Svinița către popasul Stariste, cu o lungime de circa 10 Km.
  • Incursiune în Peștera Ponicova, cu galerii de circa 1.660 metri, dinspre DN 57 spre Moldova Nouă, pe Valea Ponicovei, prin cheiul care duce la gura peșterii.
  • Traseul Ciucăru Mare, cu două variante: 
  1. Dinspre Drumul Național DN 57 la Dubova prin Svinița, ai de parcurs circa 5 km și vezi imaginea panoramică a Golfului Dubova și Cazanelor Mici.
  2. Dacă vii dinspre DN 57 la Dubova, spre Moldova Nouă, vei parcurge un traseu de circa 1,6 km și vei vedea, după ce treci prin pădurile de stejar și fag, Cazanele Mari, și Dunărea.
  • Traseul Ciucăru Mic începe de la DN 57 către Golful Dubova, dinspre orașul Orșova, pe o lungime de circa 5 km.
ADVERTISING

2. Cazanele Dunării: imagini spectaculoase într-o incursiune inedită

Localitatea Dubova a fost mutată pe deal când s-au construit Porțile de Fier și astfel s-au format Cazanele Dunării. Cazanele Mari se pot vedea doar de pe apă sau de pe malul sârbesc. 

Ce poți vedea atât de extraordinar în această zonă? Iată AICI!

  • Golful Mraconia

În Golful Mraconia vei descoperi priveliști superbe și te vei bucura de compania localnicilor. Aici ai la dispoziție transport, masă sau cazare.

  • Mănăstirea Mraconia

Acest lăcaș sfânt, ridicat după 1989 în amintirea altei mânăstiri care a fost acoperită de apa din lacul de acumulare (în anii '70, când s-a ridicat nivelul Dunării), este construit pe structura punctului de navigație. Mănăstirea poate fi vizitată dacă vii cu mașina dinspre Moldova Nouă sau dacă vii cu o ambarcațiune.

Manastirea-Mraconia
Foto: Pexels
  • Păsările călătoare care vizitează Dunărea

Printre păsările care pot fi admirate în zonă se numără Pelicanul comun, Codalbul, Cormoranul mare, Lopătarul, Egreta mare și multe altele.

  • Chipul lui Decebal

Considerată cea mai mare statuie din Europa ca înălțime, Chipul lui Decebal are 55 m înălțime, iar circumferința chipului este de 24 m. Această lucrare efectuată în stâncă, finalizată în proporție de circa 75%, a fost finanțată de către omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan începând cu anul 1994, timp de 13 ani. Când miliardarul a decedat, a încetat și construcția lucrării. 

Chipul-lui-Decebal-Cazanele-Dunarii
Foto: spotmedia.ro
  • Tabula Traiana
ADVERTISING

Această inscripție în stâncă, de aproape 2.000 de ani pe malul sârbesc al Dunării, este una din cele 10 tabule realizate pentru a marca victoriile trupelor romane în Dacia. Este singura care s-a păstrat și e vizibilă. Se mai observă inscripționați doi delfini care înoată și un vultur în zbor. Tabula Traiana, placa memorială cu o lungime de 4 m și o înălțime de 1,75 m, a fost ridicată de însuși Împăratul Traian pentru a sărbători victoriile Imperiului Roman asupra Regatului Dac. Textul de pe această placă, scris în limba latină, a fost tradus și interpretat de arheologul german Otto Benndorf.  

Tabula-Traiana
Foto: SpotMedia.ro
  • Peștera Ponicova

Aici se poate intra când apa este mai mică, la 20-30 de metri în interior. Peștera traversează muntele dintr-o parte în alta, pe o lungime de circa 800 m. Râul Ponicova care străbate peștera se scurge în Dunăre. Lungimea totală a galeriilor din peșteră (două la număr) este de aproximativ 1.600 de metri. Poți vedea în peșteră foarte multe stalactite și stalagmite, precum și nivelul apei pe stâncă.

  • Lalelele de cazane

În afară de aceste obiective turistice, în zona Cazanele Dunării pot fi admirare în fiecare an, la începutul lunii aprilie, lalelele de Cazane care cresc pe marginile stâncoase ale traseului de pe Dunăre. 

Laleaua bănățeană, specie protejată de lege în România și în Serbia, poate fi văzută doar de la bordul ambarcațiunilor mici care se apropie de versanți.

3. Cazanele Dunării, locul perfect pentru o croazieră

Porțile de Fier reprezintă defileul de pe fluviul Dunărea care delimitează granița dintre Serbia și România. Acest proiect româno-iugoslav a determinat evacuarea locuitorilor (circa 17.000 de oameni) din vechiul oraș Orșova și de pe insula Ada Kaleh (acoperită de ape), relocarea populației în zonele învecinate și dispariția multor specii de sturioni din acea zonă.

Dunărea traversează Munții Carpați, formând o serie de defileuri denumite Porțile de Fier. Ultima parte a acestora se numește Clisura Dunării sau, în funcție de munții pe care-i străbate, Cazanele Dunării. Astfel, la Cazanele Mari traversează Muntele Ciucăru Mare, în timp ce la Cazanele Mici traversează Muntele Ciucăru Mic.

Cazanele Dunării se află în județul Mehedinți, în apropiere de localitatea Dubova. Alături de Parcul natural Porțile de Fier, Cazanele Dunării sunt printre cele mai apreciate și tranzitate din România.

Cazanele-Duunarii-barca
Foto: SpotMedia.ro

Cele mai cunoscute și vizibile obiective turistice de la Cazanele Dunării de pe hartă sunt:

  • Porțile de Fier
  • Defileele
  • Barajul
  • Zona insulei Ada Kaleh care a fost inundată în anii '70, cu o populație majoritar turcă și „cuib al contrabandiștilor” din acea perioadă, denumire care se datorează faptului că locuitorii erau scutiți de taxe vamale și făceau tranzacții comerciale în voie. Locuitorii de aici au trecut în România, însă majoritatea s-au mutat în Turcia după evacuarea forțată. O parte din locuitori au mers în Dobrogea, unde se află și alte comunități turce.

România și fosta Iugoslavie au realizat în comun Parcul Național Porțile de Fier sau Djerdap pentru a proteja flora și fauna din zonă. Acesta delimitează Serbia de România pe o lungime de 134 km, între Munții Banatului și Carpații Sârbești.

Cazanele Mari ale Dunării se îngustează în anumite zone până la 150 de metri, astfel că această zonă este mai greu navigabilă. 

Pentru iubitorii de aventură există și numeroase trasee montane, care mai de care mai interesante. Dacă ajungi pe vârful Masivului Ciucăru Mare, vei putea admira locul unde Dunărea se îngustează cel mai mult.

Există o mulțime de legende și povești dedicate Cazanelor Dunării și Peșterii Veterani. Conform unei legende, în această grotă era un sanctuar al lui Zamolxis. Mai târziu, aici se adăposteau soldați refugiați în urma unor atacuri turcești din perioadele de conflicte armate. Peștera a fost și adăpost pentru arme, muniții și hrană în timpul războaielor mondiale. Există și urme ale căutătorilor de comori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇