Peste 1.000 companii vor fi afectate de taxa pe cifra de afaceri. Care sunt acestea

Peste 1.000 companii vor fi afectate de taxa pe cifra de afaceri. Care sunt acestea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

1.112 companii active în România au avut anul trecut o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro și vor plăti din 2024 și până în 2026 inclusiv un impozit pe cifra de afaceri.

Datele au fost obținute de Economedia de la Registrul Comerțului.

Distribuitorii de energie electrică și gaze, precum și societățile naționale de transport de energie electrică și gaze, dar și furnizorii de energie electrică și gaze vor fi exceptați de la plata taxei.

Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Băncile vor plăti un impozit de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025 și în 2026 vor reveni la o taxă de 1%. Iar companiile din sectorul de petrol și gaze plătesc o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri.

ADVERTISING

Companiile care au cele mai mari afaceri sunt atât din energie, cât și firme din sectorul auto și afaceri din retail, respectiv:

  • OMV Petrom (OMV Petrom – afaceri de 55,9 miliarde lei,
  • OMV Petrom Marketing – afaceri de 27 miliarde lei),
  • Automobile Dacia (afaceri de 25,7 miliarde lei),
  • Rompetrol Rafinare (afaceri de 23 miliarde lei),
  • Lidl (afaceri de 18 miliarde lei),
  • Rompetrol Downstream (afaceri de 16,5 miliarde lei),
  • Kaufland (afaceri de 16 miliarde lei),
  • Lukoil (afaceri de 13,3 miliarde lei).
ADVERTISING

Dintre cele 1.112 companii, 11% au avut pierderi anul trecut. Dar oficialii Guvernului au afirmat că taxa pe cifra de afaceri se va aplica și firmelor care au pierderi, inclusiv cele de stat, deoarece este „inexplicabil” să ai afaceri atât de mari și pierderi ani la rândul.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că impozitarea pe cifra de afaceri a marilor firme nu se referă doar la multinaţionale, ci şi la marile companii naţionale care raportează cifre de afaceri foarte mari, dar profituri zero.

„Sunt companii de stat care au pierderi, dar nu de astăzi, nu le-am făcut eu, în două luni, ele au pierderi de 20 de ani. Dacă nu sunt în stare, să intre în insolvenţă şi pe urmă în faliment. Am înţeles, v-am dat să respiraţi pe un an, doi. Nu poţi să ai cifră de afaceri de 100 de milioane de euro anual, de 15 ani şi tu eşti de 15 ani pe pierderi”, spunea Ciolacu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇