Sindicaliștii de la stat au ieșit în stradă, supărați pe măsurile anunțate de Guvern. Polițiștii mărșăluiesc spre Piața Victoriei (Foto&Video)

Sindicaliștii de la stat au ieșit în stradă, supărați pe măsurile anunțate de Guvern. Polițiștii mărșăluiesc spre Piața Victoriei (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Măsurile fiscale anunțate de Guvernul Marcel Ciolacu scot mai multe categorii de bugetari în stradă.

Blocul Național Sindical organizează joi protest în fața Ministerului de Finanțe față de ceea ce BNS numeşte „măsuri de austeritate”.

Sindicaliştii susțin că prin „tăieri de salarii şi de posturi, disponibilizări, creşterea taxelor, suspendarea unor drepturi, radieri de funcţii” ceea ce face Guvernul este „distrugerea deliberată, inexplicabilă a instituţiilor statului şi chiar vulnerabilizarea structurilor de forţă ale României în plin război la graniţe”.

Ei contestă și faptul că Marcel Ciolacu a ales ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pe pachetul fiscal – „un proces nedemocratic, lipsit de transparenţă şi care demonstrează evitarea dialogului şi a partenerilor sociali“.

ADVERTISING

Aceştia fac o listă cu efectele măsurilor de austeritate:

  1. Radierea unor funcţii/posturi din instituţii publice care oricum au deficit de personal cronic
  2. Disponibilizări din instituţiile publice dezintegrate prin comasare/desfiinţare
  3. Tăierea sporurilor pentru ore suplimentare şi ore lucrate în zilele de repaus şi sărbători legale
  4. Tăierea voucherelor de vacanţă
  5. Tăieri de sporuri pentru condiţii de muncă, fără ameliorarea condiţiilor
  6. Tăieri de cuantumuri la indemnizaţii de hrană/norme de hrană/tichete de masă
  7. Amânarea plăţii drepturile salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti

UPDATE Totodată, sindicaliştii din BNS au protestat şi în faţa Ministerului Justiţiei şi au folosit şi fumigene. 

O delegaţie a sindicaliştilor, din care fac parte preşedintele BNS, Dumitru Costin, şi preşedintele Federaţiei PubliSind, Ştefan Teoroc, este primită la discuţii de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

ADVERTISING

Potrivit sindicaliştilor, mitingul va fi urmat de alte acţiuni de protest, fiind vizate mai multe ministere, dar şi sediul Guvernului.

Polițiștii mărșăluiesc în Capitală

Un alt protest este organizat, tot joi, de poliţiştii din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

„Guvernul şi Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale şi profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanţilor – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă aşteptată”, acuză aceştia.

ADVERTISING

Poliţiştii care protestează în faţa Ministerului Muncii au mai multe pancarte, printre care unele pe care scrie: “MAI vrem dreptate, nu salarii îngheţate”, “Voi vreţi performanţe, noi adunăm restanţe”, “Când rezolvaţi inechităţile salariile din Justiţie”. 

380935777_718878860263495_1869074588078787043_n
Foto: Facebook/snppc.ro

De asemenea, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual au pornit, în jurul orei 12.00, într-un marş, spre Piaţa Victoriei, pentru a continua protestul în faţa Guvernului.

Publicată de snppc.ro pe Joi, 21 septembrie 2023

„Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu noi, în cursul protestului de marţea trecută, de la sediul MAI, dovedind transparenţă, bune intenţii şi deschidere spre dialog social, dar multe dintre revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, au susţinut sindicaliştii.

Principalele revendicări ale poliţiştilor se referă la creșterea de salarii și sporuri potrivit Legii Salarizării din 2017, asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin pedepse mai drastice pentru ultraj, majorarea normei de hrană și a sporului pentru suprasolicitare neuropsihică și ca pensiile militare să nu fie considerate speciale.

380896351_718878996930148_969422974430910700_n
Foto: Facebook/snppc.ro

Totodată, vor și un nou Statut al polițistului, cel actual datând din 2002, şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale. Astfel ei vor ca în funcţiile de execuţie şi, mai ales, în cele de conducere să se avanseze pe merite, să existe stabilitate pe post și gradele profesionale să poată fi obținute la termene rezonabile şi în condiţii obiective .

380886529_718878980263483_4503682350023234583_n
Foto: Facebook/snppc.ro

„Toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra domeniului Ordinii Publice, dat fiind faptul că, în prezent, profesia de poliţist nu mai prezintă interes major din partea tinerilor, care se orientează spre alte zone de activitate. De exemplu, numărul candidaţilor la şcolile de poliţie/poliţie de frontieră a scăzut constant, în ultimii ani, pe fondul degringoladei şi al lipsei de predictibilitate din sistemele de salarizare şi pensionare”, mai susțin sindicaliștii.

Află mai multe despre măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu - Impozite noi sau taxe majorate, eliminare de scutiri la privat și restricții pentru cine lucrează la stat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇