Sâmbătă, la finalul primei zile a summitului G20 de la New Delhi, gazdele indinene le-au oferit liderilor mondiali o cină de gală modestă, pe bază de mei, un aliment esenţial pentru milioane de oameni din această ţară.
Potrivit Reuters, cina oferită de preşedintele indian Droupadi Murmu a implicat trei feluri de mâncare vegetariană care a celebrat un „sezon de toamnă al abundenţei”, cu diferite tipuri de mei.
De la chipsuri din frunze de mei la budincă, alimentul a fost servit la masa care i-a reunit pe liderii mondiali, între care preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak şi premierul japonez Fumio Kishida.
Felul principal a fost o tartă servită cu ciuperci de pădure glazurate, chipsuri de mei şi orez roşu Kerala amestecat cu frunze de curry. Alături au fost Bakarkhani, o pâine plată dulce şi groasă, servită în general în bucătăria Mughlai, şi faimoasele "Pao" sau chifle moi din Mumbai.
Ca băuturi, pe masă au fost tradiţionala Kashmiri kahwa, specifică nordului ţării, alături de faimoasa cafea filtrată din sudul Indiei şi ceai Darjeeling.
Meiul a început să fie la modă ca o alternativă sănătoasă la grâu şi orez după ce premierul indian Narendra Modi şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură au desemnat anul 2023 drept Anul internaţional al meiului.
La începutul acestui an, această cereală considerată un superaliment, versatilă şi prietenoasă cu clima, a fost prezentă şi la dineul de stat de la Casa Albă oferit pentru prim-ministrul indian Narendra Modi.
Anterior dineului de gală, statele G20 adoptaseră o declaraţie de consens care a evitat să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar a cerut tuturor statelor să nu folosească forţa pentru a acapara teritorii.
Meiul a fost, de asemenea, menţionat în declaraţia lor. "Încurajăm eforturile de consolidare a cooperării în domeniul cercetării privind cerealele rezistente la schimbările climatice şi nutritive, cum ar fi meiul, quinoa, sorgul şi alte culturi tradiţionale, inclusiv orezul, grâul şi porumbul", se arată în declaraţia finală a summitului G20.
Premierul Narendra Modi, un naţionalist hindus, se prezintă ca un ascet care aderă la rigorile religiei sale privind vegetarianismul şi yoga. El a făcut din această disciplină străveche atât o practică personală, cât şi un instrument diplomatic.